MVM CEEnergy Üst Yöneticisi (CEO) Laszlo Fritsch, Anadolu Ajansýnýn (AA) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý himayesinde, "Ortak Gelecek, Ortak Hedefler" ana temasýyla düzenlediði Ýstanbul Energy Forum'un, Bakan Yardýmcýsý Ahmet Berat Çonkar moderatörlüðündeki "Gaz Güvenliðinin Yeni Dinamikleri: Bölgesel Perspektifler" baþlýklý BOTAÞ özel oturumunda konuþtu.
Avrupa bölgesinin yeþil enerjiye yöneldiðini, bu nedenle doðal gaz kullanýmýn bir tartýþma konusu haline geldiðini dile getiren Fritsch, "Orta Avrupa bölgesinde doðal gazýn rolü Avrupa'nýn geri kalanýna kýyasla daha büyük önem arz ediyor." dedi.
Fritsch, Orta Avrupa ülkelerinin çoðunun denize kýyýsý olmadýðýna ancak bölge için birçok fýrsatý da barýndýrdýðýna dikkati çekerek, "Bölge için boru hattý ile enerji kaynaklarý arasýndaki dengenin saðlanmasýnýn oldukça önemli olduðunu düþünüyorum." ifadesini kullandý.
Rus gazýnýn önemine de dikkati çeken Fritsch, "Ancak yeni ortaklýklar da oldukça önemli. Bu bize portföyümüzü çeþitlendirme fýrsatý veriyor." deðerlendirmesinde bulundu.
- "ORTAKLARIMIZLA AVRUPA'NIN ENERJÝ GÜVENLÝÐÝNE KATKIDA BULUNMAYA KARARLIYIZ"
SOCAR Baþkaný Rövþen Necef de BOTAÞ'ý 50. yýl dönümü dolayýsýyla tebrik etti ve BOTAÞ'ýn son derece güvenilir bir ortak olduðunu dile getirdi.
Necef, "BOTAÞ ile doðal gazý sadece Türkiye'ye deðil, Türkiye'nin de ötesine taþýyan ve bölgenin enerji güvenliði saðlayan birçok ortak projemiz var." dedi.
Yapay zeka gibi yeni teknolojiler nedeniyle elektriðe talebin arttýðýný aktaran Necef, "Tedarikçiler arasýnda rekabet göreceðimizi sanmýyorum, asýl zorluk talebi karþýlamak olacak." diye konuþtu.
Necef, Azerbaycan'ýn artan talep doðrultusunda Avrupa ülkelerinin ana gaz tedarikçilerinden biri haline geldiðini dile getirdi.
SOCAR'ýn 2050 yýlýna kadar net sýfýra ulaþmayý hedeflediðini aktaran Necef, bunun doðal gaz üretimlerinin duracaðý anlamýna gelmediðini anlattý.
Necef, doðal gaza olan talebin devam edeceðine dikkati çekerek, "Biz güvenilir ortaklarýmýzla daha fazla gaz teslim etme yolculuðumuzu devam ettireceðiz. Þu anda Azerbaycan, 11 Avrupa ülkesine gaz tedarik ediyor. Bu yýlýn sonuna kadar bu sayýnýn 12'ye ulaþmasýný hedefliyoruz. Bölgenin enerji güvenliðine katkýda bulunmaya kararlýyýz ve bunu ortaklar olarak birlikte yapýyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.
- "TÜRKÝYE, AVRUPA'YA ERÝÞÝM NOKTASI"
Oman LNG CEO'su Hamed Al Naamany de BOTAÞ'ýn 50. yýlýný kutlayarak, þirketle LNG tedariki üzerine anlaþma yaptýklarýný hatýrlattý.
Al Naamany, sürdürülebilir enerjiye eriþebilmenin kendileri için önemli olduðunu dile getirerek, bölgede enerjiyi ve güvenliðini tesis etmeleri gerektiðini söyledi.
Þirketin enerji eriþimi nedeniyle ortaya çýkabilecek sorunlarý Türk piyasalarý aracýlýðýyla çözebileceðini belirten Al Naamany, Türkiye'nin Avrupa'ya eriþim noktasý olduðunu ve Umman'a mesafe açýsýndan Avrupa pazarlarýnda büyümek için daha yakýn konumda olduðunu ifade etti.
Al Naamany, doðal gaz ve LNG alanlarýnda deðiþimin devam ettiðine dikkati çekti.
Yenilenebilir enerjiye önem verdiklerini dile getiren Al Naamany, "Bu alanda yatýrýmlarýmýzý yapýyoruz ama bunu gazý ortadan kaldýracak bir þey olarak düþünmüyoruz. Çünkü teknoloji hazýr deðil, maliyetler henüz buna yetecek bir seviyeye çekilmedi." dedi.
OMV Yönetim Kurulu Üyesi Franck Neel de BOTAÞ ile ortaklýklarýnýn 2005'te baþladýðýný, þirketten daha sonra ilk LNG gemisini satýn aldýklarýný söyledi.
Karadeniz'de bazý gaz alanlarý üzerinde çalýþtýklarýný ifade eden Neel, þirketin sýð sularda bazý açýk deniz üretimleri yaptýðýný ancak derin denize geçmeyi hedeflediklerini aktardý.
Romanya'da gaz tesisi inþa edeceklerini bildiren Neel, mavi hidrojenin de önem verdikleri konular arasýnda yer aldýðýný kaydetti.