Çinli Oppo Tuzla'da, Güney Koreli Samsung Esenyurt'ta, LG ile TCL Çerkezköy'de, Xiaomi Avcýlar'da üretime baþlýyor. Çinli Vivo'un da yatýrým yapmasýna kesin gözüyle bakýlýrken, kararýný 2021'de açýklamasý bekleniyor.
Dünyanýn en önemli otomotiv üretim merkezlerinden bir olan Türkiye, cep telefonunda da üs olma yolunda hýzla ilerliyor. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Oppo ve Samsung'un Türkiye'de telefon üreteceði haberinin ardýndan Güney Koreli LG ile Çinli TCL'nin Arçelik ile anlaþmaya vardýðý belirtildi. Ayrýca Çinli Vivo'un 2021 yýlýnda yatýrým planlarýný açýklamasý beklenirken, Xiaomi de üretime sýcak bakýyor.
16 Aralýk'ta Resmî Gazete'de yayýmlanan Cumhurbaþkanlýðý Kararnamesiyle 31 Aðustos 2021’e kadar gümrük vergilerinin ödenmesi þartýyla cep telefonunda ithalatýn önü açýlmýþtý. Kararnameye göre yatýrým teþvik belgeleri kapsamýnda firmalar cep telefonu üretimi için gerekli olan yarý demonte hâldeki (SKD) aksam ve parçalarý ithal edebilecek. Bu kararla teþvik amaçlý olarak montaj üretiminin önü açýlýrken, telefonlarda yerlilik oraný her yýl kademeli olarak artýrýlacak.
Kararnamenin yayýnlanmasýnýn ardýndan ilk yatýrým haberi Çinli Salcomp'tan geldi. Avcýlar Ambarlý Limaný yakýnlarýnda 14 bin metrekarelik kapalý bir alanda fabrika kurmaya hazýrlanan Salcomp, 2 bin kiþiyi istihdam edeceðini duyurdu.
Salcomp'un ardýndan Oppo'nun da 50 milyon dolarlýk yatýrýmla Türkiye'de fabrika kuracaðý açýklandý. Sektörden edindiðimiz bilgilere göre Oppo cep telefon fabrikasýný Tuzla'da kuracak. Fabrika için Tadým'ýn Tuzla'daki fabrikasýnýn adý geçiyor. Burada Realme'nin üretimini de planlayan Oppo, Türkiye'de kalýcý olmayý hedefliyor. Firma, yeni yatýrýmý için kariyer sitelerinde eleman arayýþýný sürdürüyor.
Türkiye'de yatýrým için kollarý sývayan bir diðer marka Samsung. Aldýðýmýz bilgilere göre Sunny ile el sýkýþan Samsung, Türkiye'de ilk olarak montaj hattýnda üretim yapacak. Samsung'un bazý TV modelleri Sunny'nin Ýstanbul Esenyurt'taki fabrikasýnda fason olarak üretiliyor. Samsung, telefonda da benzer yolu takip edecek.
Güney Koreli LG'nin tercihi ise Çerkezköy oldu. Arçelik ile ortak üretim için anlaþmaya varan LG montaj üretim yapacak. LG’nin yaný sýra Alcatel marka telefonlarýn üreticisi Çinli TCL’nin de Arçelik ile anlaþmaya vardýðý belirtiliyor. Malum TCL geçtiðimiz aylarda Arçelik'in Çerkezköy'deki fabrikasýnda TV üretimine baþladýðýný duyurmuþtu.
Dünyanýn en büyük beþ telefon üreticisinden biri olan Çinli Vivo'un da Türkiye'ye yatýrým yapmasýna kesin gözüyle bakýlýyor. Türk A Millî Futbol Takýmý'nýn iki yýl boyunca ana sponsorluðunu üstlenen ve 'akýllý telefon ortaðý' olan Vivo'un yatýrým kararýný 2021 yýlýnýn ilk yarýsýnda açýklamasý bekleniyor.
Öte yandan Çinli Xiaomi'nin Türkiye'de üretime sýcak bakýyor. Burada Salcomp ismi öne çýkýyor. Apple ve Xiaomi'nin tedarikçileri arasýnda yer alan Salcomp'ýn Avcýlar'daki yatýrýmýndan bahsetmiþtik. Xiaomi ile Salcomp'tan ortak telefon üretimi konusunda sürpriz bir açýklama gelebilir.
Türkiye özellikle genç nüfusuyla yabancý yatýrýmcýlarýn gözdesi hâline geldi. Türkiye'de yýllýk ortalama 10 milyon telefon satýþý yapýlýyor. Son beþ yýlda ithal cep telefonuna ise 12 milyar 840 milyon dolar ödedik. Diðer yandan Türkiye Avrupa'ya açýlan bir kapý. Demir Ýpekyolu projesi ile daha da kilit bir ülke hâline geldi. Firmalar Türkiye'yi üs yaparak Avrupa ülkelerine mal satmayý hedefliyor.