Vergi numarası olmayan işletmelere elektrik, su yok
ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıtdışı ekonomi ile mücadele çerçevesinde bir dizi önlem aldıklarını belirterek, bu önlemlerin başında ise vergi numarası bulunmayan işletmelere, su, elektrik ve doğalgaz aboneliğinin verilmemesi geldiğini söyledi. Şimşek, vergi idaresine kayıt yaptırmadan işletmelere, su ve elektrik aboneliği verilmeyeceğini kaydetti. Şimşek, ‘Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı’nın 9 aylık sonuçlarını düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Şimşek, eylül sonu itibariyle eylem planında yer alan toplam 47 eylemden 13’ünün  yüzde 100 olarak tamamlandığını bildirdi. Şimşek, “Yıl sonuna kadar 13 eylemi daha tamamlamayı amaçlıyoruz. Böylece 2012 yılı itibariyle öngördüğümüz  hedeflerin yüzde 55’ini gerçekleştirme başarısını sağlamış olacağız” dedi.

Sonuçları hafif olmayacak

“Kayıtdışı kalmanın sonuçları hafif olmayacak” diyen Şimşek, kayıtdışı ekonomi ile mücadelede hayata geçirilecek düzenlemeler hakkında da bilgi verdi. Şimşek, halen üzerinde çalışılan yeni bir düzenleme ile su, elektrik ve gaz aboneliklerinde vergi numarası alma şartı getirileceğini kaydetti. Şimşek, şunları söyledi: “SGK ve Gelir İdaresi  Başkanlığı’nın belirleyeceği  esaslar çerçevesinde çıkarılacak bir düzenleyici işlem ile işyerleri için elektrik, su doğalgaz aboneliği sırasında  mükellefiyet kaydının aranması şartını getiren yeni bir düzenleme yapacağız. Bundan sonra hiçbir firma, hiçbir mükellef, mükellefiyetini yerine getirmeden ekonomik faaliyete başlayamayacak. Elektrik, su, doğalgaz idarelerine diyeceğiz ki ‘Birileri abonelik yapacaksa siz önce mükellefiyetiniz var mı, vergi numaranız var mı?’ diye sorun. Bu düzenlemeyle şu an iş yeri açan, su elektrik ve doğalgaz kullanan ama vergi dairesine kaydı bulunmayan işyerlerinin tamamını kayıt altına almayı istiyoruz.”

POS CİHAZLARI YAZAR KASA OLACAK

BANKA post cihazları ile yazar kasaları uyumlu hale getireceklerini anlatan Şimşek, 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren EFT ve post cihazı kullanan ve yol kenarı otopark hizmeti veren mükelleflere EFT post uyumlu ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu getireceklerini söyledi. Şimşek, akaryakıt, madeni yağ, tütün ve alkol sektörlerinde elektronik fatura uygulamasına geçileceğini de belirterek, denetimlerin daha da artacağını vurguladı.

SAVAŞ BÜTÇESİ YAPILMAYACAK

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin savaş  ekonomisi yapıp yapmayacağına ilişkin, “Biz bütçemizi şu anda normal, rutin bir bütçe olarak yapıyoruz. Ama ülkemiz büyük bir ülke, şartlar neyi gerektiriyorsa o zaman o şartlara uyacak şekilde gereken adımlar atılır” dedi. Şimşek, tezkere konusunda da bütçeye özel bir ödenek konulmayacağını ve önceki yıllarda olduğu gibi kurumlardan gelen ödenek taleplerini dikkate aldıklarını söyledi.

ZENGİN VERGİSİNİ UYGULAMAYA KOYDUK

ŞİMŞEK, bazı Avrupa ülkelerinde tartışma konusu olan zengin vergisine benzer adımların Türkiye’de de atılmaya başlandığını söyledi. Lüks konutlardan daha yüksek KDV alınmasını öngören düzenlemenin bu kapsamda atılan ilk adım olduğunu ifade eden Şimşek, patronların işçilerin ücretlerini asgari ücret üzerinden bildirmeye devam etmesinden şikayet etti. Şimşek, Gelir Vergisi Kanun taslağı çerçevesinde istisnaların masaya yatırıldığını belirtti.

ZAMLAR AÇIĞI KAPATMAYA YETMEDİ

ÖTV artışını içeren zamlarla ilgili soruları da yanıtlayan Şimşek, vergi artışlarında en büyük rolün büyümede kompozisyonun değişmesi olduğunu kaydetti. Bu yıl içinde öngörülen büyümedeki kompozisyon değişikliğini tahmin edemediklerini ifade eden Şimşek, bütçe hedefinde GSMH’nin yüzde 1’i oranında sapma öngörüldüğünü, zamların da bu sapmayı karşılamaya yetmediğini belirtti.

OVP GELECEK HAFTA AÇIKLANACAK

ŞİMŞEK, Orta Vadeli Program (OVP) ve 2013 yılı bütçesi ile ilgili hazırlıkların halen devam ettiğini de belirterek, bu sene açıklama takviminde bir gecikme yaşandığını kaydetti. Şimşek, OVP’nin gelecek hafta açıklanacağını, 2013 yılı bütçesinin de 17 Ekim’de Meclis’e sunulacağını söyledi. Şimşek, Halk Bankası’nın ikincil halka arzının bir yıllık süreç içinde gerçekleştirileceğini ifade ederek, bu konuda belirlenmiş bir takvimin olmadığını bildirdi.

MERKEZ’E ENFLASYON SİTEMİ

Merkez Bankası’nın kamu zamlarının enflasyonu olumsuz etkilediğine ilişkin yorumlarına da örtülü olarak tepki gösteren Bakan Şimşek ‘Bütün fiyatlar sabit kalsın biz öyle enflasyonu düşürelim’ anlayışının doğru bir tavır olmadığını söyledi. Şimşek “Bakın 2009’dan son birkaç hafta öncesine kadar akaryakıt  ürünlerindeki sabit vergi hiç artırılmamış. Biz o zaman ‘enflasyonu biz düşürdük’ diye çıkmadık. Ben Merkez Bankamızın çabalarını çok takdir ediyorum.  En az enflasyon kadar kamu fiyatlarının da artırılması doğal bir süreç olarak görülmeli. Enflasyonun sebebi vergi artışları değildir” diye konuştu.