Büyüyen ekonomisi ile Türkiye dünyanýn her yerinden çalýþmak isteyen insanlarýn ilgi odaðý olmaya devam ediyor. Ülkemizde hemen her sektörde çalýþan yüzbinlerce yabancý iþçi var. Sadece geçen yýl 100 binin üzerinde yabancý baþvuru geldi. Bunun 87 bin 190'ýna çalýþma izni verildi. Ýzin verilenler arasýnda ABD, Hindistan, Çin, Suriye, Rusya gibi farklý ülke vatandaþlarý bulunuyor. Yabancýlarýn Türkiye'de çalýþmasý sosyal güvenlik açýsýndan da bazý kurallara baðlanmýþ durumda. Bu ayýn baþýndan itibaren getirilen yeni düzenleme ile yabancýlarýn çalýþma izinleri artýk elektronik ortamda verilecek. Baþvurularýn e-Devlet üzerinden elektronik imza ile yapýlmasý zorunlu hale getirildi. Yeni sistemde iþyerlerinin (Ev hizmetleri hariç) ilk kayýtlarý (Sosyal Güvenlik Kurumu) SGK e-Bildirge sorumlularý tarafýndan yapýlacak. Elektronik imza geldiði için bakanlýða herhangi bir belge de gönderilmeyecek.
SGK'YA BÝLDÝRMEK ÞART
Türkiye'de çalýþan yabancýlar da Türk vatandaþlarý gibi sosyal güvence altýnda bulunuyor. Dolayýsýyla çalýþan tüm yabancýlarýn (SGK) bildirilmeleri gerekiyor. Ancak 3 ayý geçmemek üzere geçici olarak çalýþmaya gelenler için bu iþlem yapýlmýyor. Ýkili sosyal güvenlik anlaþmasý yaptýðýmýz ülkelerden gelen iþçilerin kendi ülkelerindeki sigortalarý burada da geçerli. Bir Türk vatandaþý için belirlenen emeklilik þartlarý yabancý çalýþanlar için de geçerli.
DADILARA DÝKKAT!
Türkiye'de yabancý dadý çalýþtýrýlmasý giderek yaygýnlaþan bir uygulama. Çocuklarýn yabancý dil öðrenmesini isteyen aileler de bu yöntemi tercih ediyor. Bu konuda sýkýntý yaþamamak için dadýnýn çalýþma izninin olup olmadýðýna bakýn. Oturma izni olanlar daha kolay izin alýyor unutmayýn. Ayrýca mutlaka sigortalarýný yapýn. Ýzinsiz ya da sigortasýz çalýþtýrdýðýnýzda ciddi para cezalarý var. Üstelik izni olmayan çalýþanýn sýnýr dýþý edilmesi ve konaklamasýyla ilgili tüm masraflar da size çýkartýlýr.
(Sabah)