Yabancý kurumlar þaþkýn: Türkiye beklenenden hýzlý bir baþlangýç yaptý
ABONE OL

Türkiye Ýstatistik Kurumu verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda aylýk bazda yüzde 1,64, Yurt Ýçi Üretici Fiyat Endeksi (YÝ-ÜFE) yüzde 1,38 artýþ gösterdi. Yýllýk enflasyon tüketici fiyatlarýnda yüzde 71,6, yurt içi üretici fiyatlarýnda yüzde 50,09 olarak gerçekleþti.

TÜFE mayýs ayýnda yüzde 3,37, yýllýk bazda ise yüzde 75,45 artýþ kaydetmiþti.

Enflasyondaki yavaþlamanýn ardýndan yabancý kurumlar, Türkiye ile ilgili enflasyon beklentilerini düþürmeye baþladý.

ABD'li yatýrým bankasý J.P. Morgan Türkiye'de enflasyona iliþkin yýl sonu tahminini yüzde 43,5'ten yüzde 42,5'e, 2025 sonunda enflasyon tahminini ise yüzde 25,2'den yüzde 25'e düþürdü.

J.P. Morgan'ýn raporunda, enflasyondaki beklenmedik düþüþün temel mal fiyatlarýndan kaynaklandýðý aktarýldý.

"TL'deki reel deðerlenmenin emekli ve memurlara yapýlacak zamla birleþince bu ay elektriðe yapýlan ve gelecek ay da doðal gaza yapýlacak zamla ne ölçüde dengeleneceðini izleyeceðiz." ifadelerine yer verilen raporda, bu yýl için enerji hizmet fiyat artýþlarýnýn muhtemelen bir kez olabileceði ve daha sonra olmayacaðý, bunun da ekim ayýnda kamu hizmet fiyatlarýnda artýþ olmayacaðý anlamýna geldiði aktarýldý.

Raporda, dezenflasyon sürecinin haziran ayýnda baþladýðý, temmuz ve aðustosta hýzlanacaðý öngörüsünde bulunuldu.

Giyim, hizmet, lokanta ve otel fiyatlarýndaki yavaþlamaya vurgu yapýlan raporda, söz konusu fiyatlardaki yavaþlamanýn temel mal ve hizmet fiyatlarýnda yurt içi talebin gerilediðinin ilk iþaretleri olduðu aktarýldý.

ABD'nin büyük bankalarýndan Goldman Sachs da mevzuat deðiþiklikleri ve temel mal enflasyonundaki bir miktar normalleþme nedeniyle temmuz ayýnda enflasyonda bir miktar hýzlanma beklenirken, enflasyonun ikinci yarýda zayýflamaya devam edebileceðini belirtti.

Enflasyonun yýl sonuna kadar yüzde 36'ya kadar gerileyeceði öngörüsünde bulunulan raporda, hizmet enflasyonu hala yüksek olsa da bu ivmenin nihayet düþtüðü ve bu düþüþün ileriki aylarda hýzlanabileceði vurgulandý.

Raporda, enflasyondaki yavaþlamayla birlikte TL'nin deðer kazanmasý da göz önünde bulundurulduðunda, TCMB'nin para politikasýný gevþetebileceði ve üçüncü çeyreðin sonunda bir faiz indirimi gelebileceði aktarýldý.

- MORGAN STANLEY'DEN MALÝ SIKILAÞMA VURGUSU

ABD'nin diðer büyük bankasý Morgan Stanley, Türkiye için 2024 yýlý sonu enflasyon tahminini yüzde 43,4'ten yüzde 42,4'e düþürürken, 2025 yýlý sonunda enflasyonun yüzde 25,2 seviyesinde gerçekleþeceði öngörüsünde bulundu.

Morgan Stanley raporunda, Türkiye'nin dezenflasyon sürecine beklenenden hýzlý bir baþlangýç yaptýðý belirtildi.

Geniþ tabandaki yavaþlamaya raðmen hizmet enflasyonunun yüksek seyrini sürdürmesi ve yönetilen fiyat artýþlarýnýn yukarý yönlü riskleri canlý tutmaya devam ettiði vurgulanan raporda, enflasyon görünümüne yönelik riskler nedeniyle TCMB'nin sýký duruþunu sürdürebileceði aktarýldý.

Raporda, dezenflasyonu desteklemenin anahtarýnýn daha fazla mali sýkýlaþma olduðu belirtildi.

Ýngiliz bankasý Barclays, 2024 yýlý sonu için enflasyon tahminini yüzde 44,5'ten yüzde 44'e düþürürken, 2025 yýlý sonu için enflasyon öngörüsü yüzde 30,8 oldu.

Barclays raporunda yüksek baz etkisinin temmuz ve aðustos aylarýnda da enflasyondaki yavaþlamaya katký sunabileceði kaydedildi.

TCMB'nin ilk faiz indiriminin 2025 Ocak ayýnda gerçekleþebileceði bildirilen raporda ancak bankanýn yýlýn 4. çeyreðinde de parasal gevþemeye gitmeyi düþünebileceði kaydedildi.

Ýngiltere'nin en büyük bankalarýndan HSBC'nin raporunda, haziran ayý enflasyonunun TL ve TCMB için olumlu olduðu aktarýldý.

Raporda, enflasyonun bastýrýlmasýnýn yüksek reel faizler yoluyla TL'nin cazibesini artýrdýðý belirtildi.

Ancak yeniden dýþ dengelenmenin ölçeðinin hala ýlýmlý seviyelerde bulunduðu kaydedilen raporda, "Bununla birlikte, özellikle daha yavaþ enflasyon yoluyla döviz kurunun daha sýnýrlý bir reel deðer kazanmasý, daha hýzlý bir makro yeniden dengelenmeyi destekleyebilir." ifadelerine yer verildi.

TCMB'nin piyasa katýlýmcýlarý anketinde cari yýl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 43,5 olduðu anýmsatýlan raporda, enflasyon beklentilerindeki aþaðý yönlü revizyonunun muhtemel olmasýyla birlikte ileriye dönük reel faiz oranlarýnýn da artabileceði, bunun da TL'yi daha cazip kýlabileceði kaydedildi.

- YILLIK ENFLASYON AÐUSTOS AYINA KADAR YÜZDE 50'NÝN ALTINA DÜÞME YOLUNDA ÝLERLEME KAYDETTÝ

Ýsviçre'nin en büyük bankasý UBS, yýllýk enflasyonun aðustos ayýna kadar yüzde 50'nin altýna düþme yolunda ilerlediðini belirterek, enflasyonun bu yýlýn sonunda yüzde 45 seviyelerinde gerçekleþeceði tahmininde bulundu.

UBS raporunda, "Beklenenden düþük çýkan manþet enflasyon ve çekirdek enflasyondaki ýlýmlýlaþma Türkiye'nin makro politikalarýnýn enflasyonla mücadeleyle tutarlý olduðu fikrini güçlendirmesi açýsýndan piyasalar için olumlu bir haber" deðerlendirmesine yer verildi.

Asgari ücrete zam yapýlmamasý ve kredi büyümesindeki yavaþlama gibi son geliþmelerin olumlu olduðu vurgulanan raporda, TCMB'nin yýlýn son çeyreðinde faiz indirimine gitmek için alana sahip olabileceði kaydedildi.

Fitch Ratings Kýdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, "Merkez Bankasýnýn hedeflenen banka düzenlemelerinin de yardýmýyla finansal koþullarý nispeten sýký tutmasýný beklerken, asgari ücret ayarlamalarýna iliþkin kararlar da dahil olmak üzere maliye ve gelir politikalarýnýn muhtemelen iç talebi soðutacak þekilde kalibre edileceðini düþünüyoruz. Eðer bu politika tutarlýlýðý sürdürülebilirse, enflasyonun düþmesine, cari açýðýn daralmasýna ve uluslararasý rezervlerde sürdürülebilir bir iyileþmeye katký saðlayarak Türkiye'nin kredi deðerliliðini olumlu etkileyecektir." ifadelerini kullandý.