Yabancýlarýn çalýþma iznine iliþkin bakanlýktan adým
ABONE OL

Uluslararasý Ýþgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliðinde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayýmlanarak yürürlüðe girdi.

Bakanlýktan yönetmelik deðiþikliðine iliþkin yapýlan açýklamaya göre, Uluslararasý Ýþgücü Kanunu kapsamýnda düzenlenen çalýþma izni muafiyeti, yabancýlara izin alma yükümlülüðünden muafiyet saðlamayacak. Ancak baþvuru yöntemi ve baþvurunun deðerlendirilmesine iliþkin farklý bir süreç iþletilecek ve nihai olarak yabancýlar için yine bir izin düzenlenecek.

Çalýþma izni muafiyeti kapsamýnda deðerlendirilen yabancýlar arasýnda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler kapsamýnda çalýþacaklar, akademisyenler, araþtýrmacýlar, petrol ve doðal gaz arama ve çýkarma faaliyetlerinde çalýþacak profesyoneller, gemi adamlarý, profesyonel sporcular, tur operatörü temsilcileri ve stajyerler gibi farklý gruplar yer alýyor.

Yapýlan düzenlemeyle, geçici koruma saðlananlar ile insani ikamet izni sahibi yabancýlardan Ýçiþleri Bakanlýðýnca Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýna bildirilenler çalýþma izni muafiyeti kapsamýnda çalýþabilecek. Diðer taraftan, Bakanlýk, bu gruplardan çalýþma izni almasý gerekenler için çalýþma izni süreçlerini yürütmeye devam edecek.

- YABANCI BASIN MENSUPLARI DA ÇALIÞMA ÝZNÝ MUAFÝYETÝ KAPSAMINDA

Ýletiþim Baþkanlýðýnýn uygun görüþü olmasý kaydýyla daimi basýn kartý kapsamýnda Türkiye'ye gelen yabancý basýn mensuplarýna da çalýþma izni muafiyeti kapsamýnda çalýþma imkaný verildi.

Düzenleme ile uluslararasý kamuoyu ve iletiþimin tüm araç ve yöntemleri ile Türkiye'nin her alanda nitelikli temsilinin ve tanýtýmýnýn saðlanmasý suretiyle Türkiye markasýnýn güçlendirilmesi amaçlanýyor.

Deðiþiklikle ekonomik, sosyokültürel ve teknolojik alanlar ile eðitim konularýnda Türkiye'ye önemli hizmet ve katký saðlayabilecekleri ilgili kamu kurum ve kuruluþlarýnca bildirilen yabancýlara verilen çalýþma izni muafiyetinin azami süresi 6 aydan 3 yýla çýkarýldý.

Gençlik ve Spor Bakanlýðý veya Türkiye Futbol Federasyonunun uygun görüþü olmasý kaydýyla Türkiye'ye gelen profesyonel yabancý sporcu ve antrenörler ile spor hekimi, spor fizyoterapisti, spor mekanisyeni, spor masözü veya masörü ve benzeri spor elemaný yabancýlarýn da çalýþma izni muafiyetine iliþkin kolaylýk saðlandý.

Tur operatörü temsilcisi olarak çalýþacak yabancýlarýn çalýþma izni muafiyetlerinin süresinin hesabýnda ise takvim yýlý esas alýnacak.

Ayrýca yönetmelikle, yabancýnýn çalýþma izni muafiyeti baþvurusu yapabileceði süre olan Türkiye'ye yasal giriþ tarihinden itibaren baþlayan 30 günlük süre eþiði kaldýrýlarak yabancýya, Türkiye'de yasal olarak bulunduðu süre içerisinde çalýþma izni muafiyeti baþvurusu yapma imkaný da getirildi.