Yabancıya konut satışını uçuracak hamle
ABONE OL

Türkiye’ye daha fazla yabancı yatırımcı çekmek ve konut satışlarını artırmak amacıyla yeni bir değişiklik yapıldı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlananan kararla yabancıların Türk vatandaşlığını kazanabilmeleri için gerekli şartlar yeniden düzenlendi. Daha önce, vatandaşlık kazanabilmek için karşılanması gereken en az 2 milyon ABD Doları tutarında sabit sermaye yatırımı şartı 500 bin dolar veya karşılığı TL olarak değiştirildi. En az 1 milyon doları tutarında taşınmazın tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın alınması hükmü de yönetmelikle değiştirildi. 250 bin dolar veya karşılığı döviz ya da karşılığı TL tutarında taşınmazı satın alan yabancılar bu haktan yararlanabilecek. 

İSTİHDAM ŞARTI DÜŞTÜ

Vatandaşlığa geçmek için oluşturulması gereken istihdam rakamı ise 100 kişiden 50 kişiye düşürüldü. Vatandaşlığa geçme şartlarından biri olan Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara üç yıl tutma şartıyla yatırılması gereken mevduat tutarı en az 3 milyon dolardan 500 bin dolar veya karşılığı döviz ya da karşılığı TL’ye düşürüldü. En az 3 milyon dolar tutarında devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın alma şartı da 500 bin dolar veya karşılığı TL olarak güncellendi. 

ÖZEL OFİSLER HİZMETİ 

En az 1 milyon 500 bin dolar tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payı alma ve üç yıl süre ile elinde tutma şartı da yönetmelikle 500 bin dolara düşürüldü. Yapılacak vatandaşlık kazanma başvuruları ile ilgili süreci takip etmek amacıyla İçişleri Bakanlığı bünyesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulabilecek. Özel ofisler açılarak Türk vatandaşlığına geçmek için başvuran yabancılarla birebir ilgilenilecek ve işlemler en kısa sürede yapılacak. Bu ofislerin ve sürecin takibi İçişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak komisyon tarafından takip edilecek. 

    

‘15 MiLYAR DOLARLIK SATIŞ YAPARIZ’

GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin: Yabancı yatırımcıyı teşvik eden yeni düzenleme sektörün elini güçlendirecek. 1 milyon dolarlık gayrimenkul alımı yapan yabancıya vatandaşlık hakkı tanınması şartını indirilmesi konusunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz.

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur: Türkiye’de geçen sene yabancı alıcılara satılan konut satış adedi 22 bin seviyesindeydi. Bu satıştan Türkiye 4,6 milyar dolar gelir elde edilmişti. Yeni teşvik ile artık 15 milyar dolarlık evin yabancıya satılabileceğini söyleyebiliyoruz. 

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Akbal: Bu sene ilk 8 ay itibariyle geçen seneye kıyasla yüzde 38 daha fazla konut satıldı. İlk 8 ayda tutar 3 milyar dolara yaklaşmış durumda. Yabancıya konut satışının pozitif etkisi ile bu sene sektör yeni bir rekor kırabilir.

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt: Konut satarak aslında ihracat yapmış oluyoruz. Konuyu böyle değerlendirmek lazım. Üstelik yabancının aldığı konut ülkede kalıyor, başka bir yere gitmiyor.

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan: Vatandaşlığa hak kazanmak için sağlanması gereken 100 kişilik istihdamın 50 kişiye, Türkiye’deki bankalarda tutulması gereken mevduat miktarının da 3 milyon dolardan 500 bin dolara düşürülmesi, yabancı yatırımcının alım yönlü pozisyonunu destekleyecek.

Demir Holdıng Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir: “Konut satış rakamlarındaki gerileme düşünüldüğünde, yabancıların Türkiye vatandaşlığına geçiyle ilgili yapılan yeni düzenlemeler satış rakamlarını tetikleyecektir.

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz: Yabancıya konut satışta Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık, 3-5 yılda 15 milyar dolara çıkarırız. Toplam yabancıya konut satışında yılı da yaklaşık 30 bin konut satışı ile kapatabiliriz.

Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdüssamet Bahadır: Irak, Kuveyt ve Suudi Arabistan’dan yatırımcılar çok ilgili. Ancak bu rakamları daha da yukarılara çekmek için Türkiye’ye yatırımı daha da cazip hale getirmek gerekiyor.

DOLAR YÜKSELİNCE EVDE REKOR KIRDILAR

Ağustostaki kur artışı, yabancılar ve yurtdışındaki gurbetçiler için Türkiye’yi cazip hale getirdi. Geliri döviz olanlar için avantaj ortaya çıkınca yabancıya konut satışı ağustosta yüzde 129.6 attı. Böylece yabancıya satışta tarihi rekor kırıldı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre Türkiye genelinde konut satışları ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12.5 oranında  azalarak 105 bin 154 oldu. Ağustosta en büyük düşüş ise kredili konut satışlarında yaşandı. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67.1 oranında azalış göstererek 12 bin 743 oldu. Ağustosda yabancılara konut satışlarında ise TL’deki düşüş nedeniyle adeta patlama yaşandı. Yabancıya konut satışıa bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 129.6 artarak 3 bin 866 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı bin 141 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 675 konut satışı ile Antalya, 307 konut satışı ile Bursa, 305 konut satışı ile Ankara ve 263 konut satışı ile Yalova izledi. Ağustos ayında en fazla konutu Irak vatandaşları aldı. Irak vatandaşları Türkiye’den 944 konut satın aldı. Yılın ilk sekiz ayında yabancıya yapılan toplam konut satışı ise 18 bin 723’e ulaştı.