Yatýrým için Türkleri ülkesine davet etti: Bu savaþ bitmek üzere
ABONE OL

Sudan'ýn Ankara Büyükelçisi Nadir Yousif Eltayeb, Sudan'daki savaþýn bitmek üzere olduðunu belirterek Türk iþ insanlarýný ülkesine yatýrým yapmaya davet etti.

Büyükelçi Nadir Yousif Eltayeb, Ýstanbul'da 24-25 Temmuz'da düzenlenecek Türk-Sudan Ýþ Formu öncesi, Gaziantep'te bir otelde düzenlenen bilgilendirme toplantýsýna katýldý.

Eltayeb, burada yaptýðý konuþmada, Türkiye ile Sudan arasýnda ekonomik hacmin her geçen gün arttýðýný söyledi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn 2017'de Sudan'ý ziyaret etmesiyle iki ülke arasýnda yeni ticaret kapýlarýnýn açýldýðýný belirten Eltayeb, yeni ticaret anlaþmalarýnýn kendileri için fark oluþturduðunu söyledi.

Sudan ile Türkiye arasýnda yaklaþýk 500 yýldýr ticari ve insani iliþkilerin bulunduðunu aktaran Eltayeb, þunlarý kaydetti:

"Sayýn Erdoðan'ýn ülkemizi ziyaretinin ardýndan güzel projeler ele alýndý ama maalesef bizim orada savaþ çýktý. Savaþ sonrasý iliþkilerde biraz gerilme yaþandý ancak tarým ve Ziraat Bankasý projesi hayata geçirildi. Sudan'ýn bu sorunlarý gerçekten olmasaydý aradaki ticari iliþki 2 milyar dolarý aþacaðýný biliyorum ama yaþadýðýmýz þanssýzlýk sonrasý bu hedefe ulaþamadýk. Sudan'daki Türk þirketleri 92 projeyi hayata geçirdiler. 3 milyar dolar para harcandý oraya. Türk iþ adamlarýnýn Sudan'a yatýrým yapma konusunda çekinceleri olabilir. Sudan'da savaþ var evet ama size þunu söyleyebilirim. Yaklaþýk 1 yýldýr savaþ var ama ilk 6 ayda 200 milyon dolar hacminde ticari iliþki oluþtu. Savaþ döneminde yatýrým yapan þirketlere daha sonra öncelik verilecek, onun için size söyleyebilirim ki bu savaþ bitmek üzere yatýrýmlarýnýzý o tarafa bekliyoruz."

Toplantýya, Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK) Sudan Ýþ Konseyi Baþkaný Serdar Yýldýzgörer, Sudan Topluluk Baþkaný Nazar Ali, MÜSÝAD Sudan Baþkaný Ahmet Demirci ve Türk-Sudan Ýþ Forumu'nu düzenleyecek fuarýn yetkilileri katýldý.