Yatýrýmlar meyvelerini vermeye baþladý! Türkiye, Avrupa'nýn enerji arzýnda kilit oyuncu olmaya hazýrlanýyor
ABONE OL

Bakan Bayraktar, konferansta yaptýðý konuþmasýnda, Türkiye olarak çok boyutlu, çok katmanlý ve kendine özgü bir enerji dönüþümü stratejisini hayata geçirmek için çalýþtýklarýný söyledi.

Karbonsuzlaþma hedefi doðrultusunda, Türkiye'nin uzun dönem enerji planlamasýnda 5 ana alana odaklandýðýný dile getiren Bayraktar, "Bunlar, yenilenebilir enerji, enerji verimliliði, nükleer enerji, geçiþ yakýtý olarak doðal gaz ve enerji dönüþümü için madenler." deðerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, Türkiye'nin yenilenebilir enerjide Avrupa'da 5'inci, dünyada da 11'inci sýrada olduðunu anýmsatarak, "Net sýfýr emisyon hedefini koyduðumuz tarih olan 2053'e kadar yenilenebilir enerjiyi ülkemiz açýsýndan geliþme alaný, potansiyeli en yüksek alan olarak tespit etmiþ durumdayýz." diye konuþtu.

"ÝDDÝALI BÝR YENÝLENEBÝLÝR ENERJÝ PROGRAMIMIZ VAR"

Yenilenebilir enerji projelerini desteklemeye devam edeceklerini belirten Bayraktar, "Önümüzdeki 12 yýlý kapsayacak, yani 2035 yýlýna kadar bizi götürecek oldukça iddialý bir yenilenebilir enerji programýmýz var. Yenilenebilir kurulu gücüyle her yýl 5 bin megavat güneþ ve rüzgarý mutlaka yeni kapasite olarak mevcut kurulu gücümüze katmak istiyoruz. Böylece 2035 yýlýna geldiðimizde, bu 12 yýllýk süreçte, þu an için 30 bin megavat olan kurulu gücümüzü 90 bin megavata ulaþtýrmak istiyoruz." dedi.

Bayraktar, bu kapsamda, Türkiye'nin 2035 yýlý için yenilenebilir enerji stratejisinin de yakýn zamanda kamuoyuyla paylaþýlmasýnýn hedeflendiðini dile getirdi.

NÜKLEER ENERJÝ SANTRALÝ

Baz yük enerji kaynaðý olarak nükleer enerjinin önemine de deðinen Bayraktar, Türkiye'nin ilk nükleer enerji santralinin inþasýnýn devam ettiðini söyledi.

Bayraktar, 4 reaktörün yapýmýnýn ayný anda devam ettiði Akkuyu'nun dünyanýn en büyük nükleer enerji santrali þantiyesi olduðuna iþaret ederek, "Ýlk reaktörün ilerlemesi yüzde 90'larý aþmýþ durumda. 2025 yýlýnda ilk karbonsuz elektriði üreteceðiz ve 2028'e kadar kalan diðer 3 reaktörü de devreye almak suretiyle Türkiye'nin elektrik ihtiyacýnýn yüzde 10'unu bu santralden karþýlamýþ olacaðýz. Bu sayede Türkiye yýlda yaklaþýk 35 milyon tonluk bir karbon emisyonundan sakýnmýþ olacak." bilgisini paylaþtý.

Türkiye'nin nükleer enerjide 2050 yýlý için toplam 20 bin megavatlýk kapasiteyi hedeflediðini anlatan Bayraktar, küçük modüler reaktörlerde de en az 5 bin megavatlýk kurulu güce ulaþmayý planladýklarýný ifade etti.

20 MÝLYAR DOLARLIK DEV YATIRIM

Bayraktar, 2017-2023 dönemini kapsayan 1. Ulusal Enerji Verimliliði Eylem Planý ile kamu ve özel sektör olarak yaklaþýk 8,5 milyar dolarlýk yatýrým yaptýklarýný, bu sayede 70 milyon ton karbon emisyonunu azalttýklarýný vurgulayarak, "Bu bize 45 bin yeni yeþil istihdamýn da kapýsýný açmýþ oldu. Bu yýlýn baþýnda, Türkiye'nin 2024-2030 2. Ulusal Enerji Verimliði Eylem Planý'ný açýkladýk. Önümüzdeki dönemde kamu-özel sektör birlikte yaklaþýk 20 milyar dolarlýk bir yatýrým yapmayý hedefliyoruz." diye konuþtu.

Enerji yoðunluðunun da düþürüleceðine, böylece 100 milyon ton karbon emisyonunun azaltýlmýþ olunacaðýna dikkati çeken Bayraktar, "Hedefimiz 2040'a kadar Türkiye'nin enerji verimliliði sayesinde 26 milyar dolarlýk bir enerji tasarrufu saðlamasý olacak." ifadesini kullandý.

"KAPASÝTEMÝZÝ ARTIRDIK"

Bayraktar, daha fazla yenilenebilir enerji kaynaðý Türkiye enerji sistemine entegre edilirken doðal gazýn da göz ardý edilmemesi gerektiðinin altýný çizerek, þu ifadeleri kullandý:

"Türkiye olarak biz 50 milyar metreküpü aþan bir tüketimle Avrupa'nýn 4'üncü büyük doðal gaz piyasasýyýz. Doðal gazda arz güvenliðimizi tesis etmek için, çeþitlendirmeyi saðlamak için gazlaþtýrma terminalleri kapasitemizi arttýrdýk. FSRU'larla, diðer tesislerindeki kapasite artýþlarýyla biz 8 yýl öncesine göre bugün gazlaþtýrma kapasitemizi 5 kat arttýrdýk, yer altý depolama kapasitelerimizi arttýrdýk. Uluslararasý boru hattý projeleri de dahil olmak üzere birçok konuda özellikle doðal gaz boru hattý altyapýsýna çok önemli yatýrýmlar yaptýk. Bu sayede, Türkiye bugün itibarýyla yýllýk tükettiði doðal gazýn en az yarýsýný sývýlaþtýrýlmýþ doðal gaz olarak alabilecek bir kabiliyete kavuþmuþ oluyor."

Türkiye'nin 2020'de Karadeniz'de Cumhuriyet tarihinin en büyük doðal gaz keþfini yaptýðýný anýmsatan Bayraktar, þu anda 2,6 milyon hanenin doðal gazýný üretir hale geldiklerini söyledi.

Bayraktar, Karadeniz Sakarya Gaz Sahasý'ndaki üretimi artýrmayý hedeflediklerine dikkati çekerek, "Önümüzdeki yýlýn ilk çeyreðinde 10 milyon metreküp günlük üretime ve son dönemde ülkemize getirdiðimiz yüzer üretim platformuyla da 2026 yýlý içerisinde 20 milyon metreküp günlük üretime kavuþacaðýz. Bu sayede Türkiye yýllýk 7,5 milyar metreküplük bir üretimi gerçekleþtirmiþ olacak." ifadelerini kullandý.

GAZ ÝHRACATI

Türkiye'nin doðal gaz keþif ve sondaj çalýþmalarýna yaptýðý yatýrýmlarýn yaný sýra Güneydoðu Avrupa ülkelerinin enerji arz güvenliðine önemli katkýlar sunduðunu belirten Bayraktar, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Sýrbistan ile yapýlan anlaþmalarla Türkiye'nin gaz ihraç eden bir ülke haline geldiðini söyledi.

Bayraktar, 2024'ün uzun vadeli LNG anlaþmalarýnýn devreye alýndýðý bir yýl olduðuna iþaret ederek, "Doðal gazda ABD Türkiye'nin en önemli LNG tedarikçisi haline geldi. Amerikan LNG'sinin Türkiye pazarýndaki payý özellikle son 5-6 yýlda bu altyapý yatýrýmlarýmýzla ve Amerikan LNG'sinin daha rekabetçi olmasýyla artmaya baþladý." diye konuþtu.

Türkiye'nin Güneydoðu Avrupa ülkelerine daha fazla doðal gaz tedarik edebilmesi için Bulgaristan ve Yunanistan ile mevcut boru hatlarýnýn kapasitesinin artmasý gerektiðini vurgulayan Bayraktar, "Bu konuda yapýlacak yatýrýmlarda Türkiye olarak var olduðumuzu, var olacaðýmýzý ifade etmek istiyorum. Burada hem bu bölgenin arz güvenliðine hem de gazýn çeþitlendirilmesi anlamýnda da önemli katký yapacaðýna inanýyorum." deðerlendirmesinde bulundu.

TÜRKÝYE ELEKTRÝK ÝLETÝM ALTYAPISI YATIRIMLARINA ODAKLANACAK

Bayraktar, Türkiye'nin ayný zamanda Gürcistan, Azerbaycan, Bulgaristan ve Yunanistan ile mevcut elektrik þebekesinin kapasitesini güçlendirmesi gerektiðini belirterek, "Önümüzdeki dönemde odaklanacaðýmýz ve burada birçok iþbirliði alanýmýzýn olacaðý konulardan biri de (elektrik) iletim altyapýsý ve bu konularda yapacaðýmýz yatýrýmlar. Bunu önümüzdeki günlerde yapmayý planladýðýmýz Türkiye'nin Yenilenebilir Enerji Geliþim Stratejisi programýnda kamuoyumuzla biraz daha detaylý paylaþacaðýz." dedi.

Enerji borsasý olarak kurulan EPÝAÞ'ýn kapsamýnýn geniþletilmesi, karbon piyasasýnýn kurulmasý ve Türkiye'nin 2026'da karbonun fiyatlandýðý bir ülke haline gelmesini hedeflediklerini aktaran Bayraktar, "Ýstanbul Finans Merkezi'ne taþýnacak EPÝAÞ'ýn da beraberinde emtia borsasý haline gelmesini hedefliyoruz." diye konuþtu.