Yeni anlaþmalar imzalamak istiyorlar! Türkiye'ye güç birliði teklifi
ABONE OL

Arap Ligi Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit, Türk ve Arap dünyasý arasýndaki iliþkinin geliþtirilmesi gerektiðini belirterek, yapýlacak güç birliðiyle taraflar arasýnda 150 milyar dolarlýk bir ticarete ulaþabileceðini bildirdi.

Kuveyt, Irak, Mýsýr, Libya ile Tunus'un hükümet, iþ dünyasý ve finans sektörü temsilcileriyle Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek'in de katýldýðý 15. Türk-Arap Ekonomi Forumu, "Türkiye ve Arap Dünyasý: Yatýrým, Ticaret, Teknolojide Global Koridor" temasýyla Ýstanbul'da baþladý.

Gheit, Ýslami finans, fintek, sermaye piyasalarý, enerji, sanayi, savunma, teknoloji, gýda ve inþaat sektörlerindeki fýrsatlarýn ele alýndýðý forumun açýlýþýnda, toplantýnýn Türk ve Arap dünyasý arasýndaki diyaloðu güçlendireceðini anlattý.

"Çünkü Arap dünyasý ile Türkiye arsýndaki ekonomi gittikçe daha da canlanmakta. Yeþil enerji, finans teknolojisi gibi alanlarý bizim deðerlendirmemiz lazým. Bu eþsiz sinerjiden yola çýkarak her iki tarafa da faydalý olacak köprüler kurabiliriz. Çünkü Türkiye zaten Asya ile Avrupa arasýnda köprü." diyen Gheit, dün Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'la görüþmesine deðinerek, orada gördüðü kitabýn Türkiye ile Mýsýr arasýndaki iliþkinin tarihini ele aldýðýný söyledi.

Gheit, "Çok eþsiz bir iliþkimiz var. Roma Ýmparatorluðu'ndan bu yana bu iliþkileri ve bu coðrafyanýn önemini çok daha iyi anlýyoruz. O nedenle Türkiye ile Arap dünyasý arasýndaki iliþkilerin tarihte ne kadar derine gittiðini görebiliyoruz. Tabii bazý zorluklar da yaþamaktayýz. Bu zorluklardan dolayý bizler bütün imkanlarý kullanarak iliþkilerimizden en iyi þekilde faydalanamayabiliyoruz." ifadelerini kullandý.

Gheit, þöyle devam etti:

"Dürüst olmak gerekirse son 10 yýldýr Türkiye ve Arap dünyasý arasýndaki iliþkiler sorunlardan tamamen uzak kalmadý. Bazý yanlýþ anlamalar oldu ve bu nedenle bazý konular buzdolabýna kondu, bazý konular olmasý gerektiði gibi geliþtirilemedi. Çünkü aslýnda inanýlmaz kapýlar vardý, bu kapýlarý açsaydýk Türkiye ile Arap dünyasý arasýndaki iliþkiler çok daha güzel geliþebilirdi. Bundan dolayý eminim ki bu forum gayet etkili bir þekilde iki taraf arasýndaki iliþkileri daha da geliþtirip, daha kapsamlý olmasýný saðlayacaktýr."

Forum sayesinde iliþkilerin çok daha iyi serpileceðini belirten Gheit, "Hem de burada iþbirliði, yatýrým ve ticaret dahil olmak üzere Türkiye ve Arap dünyasý arasýndaki iliþkiler daha da büyüyecek. Çünkü bilgi birikiminin ekonomik, sosyal ve çevresel geliþmenin teknolojik boyutlarý da büyük önem taþýyor. Türkiye'de inanýlmaz bir bilgi birikimi var, bunu biliyoruz. Bu konularda inanýlmaz imkanlara sahip Türkiye, aslýnda pek çok Arap ülkesinin sunacaðý imkanlardan da en iyi þekilde faydalanabilir." diye konuþtu.

- "150 MÝLYAR DOLARLIK BÝR TÝCARETE ULAÞABÝLÝRÝZ"

Gheit, iliþkilerin tekrar canlandýrýlmasýnýn her iki taraf için de çok faydalý olacaðýný, Mýsýr Dýþiþleri Bakaný olduðu dönemde toplantýlarýn çok yoðun geçtiðini ve hatta birbirlerine ilk isimleriyle hitap edecek kadar dost olduklarýný aktardý.

Ýki tarafýn da tekrar bu aþamaya gelmek istediðini dile getiren Gheit, "Son yýllarda ticaret açýsýndan Türkiye ile Arap ülkeleri arasýnda önemli geliþmeler yaþandý, 2023'te Türkiye, Arap ülkelerine yaklaþýk 46 milyar dolarlýk ihracat yaptý. Bunun içine her türlü þey dahil. Türkiye, Arap ülkelerinden yaklaþýk 36 milyar dolarlýk ithalat yaptý ve toplam olarak ekonomik boyuta baktýðýmýzda 3 trilyon dolara ulaþan bir ekonomik boyut olduðunu görüyoruz." dedi.

Mýsýr, Fas ve Cezayir gibi ülkelerin altyapýlarýný ve ekonomilerini geliþtirmeye çalýþtýðýný, bölgenin Türkiye ile iþbirliðine açýk olduðunu vurgulayan Gheit, sözlerini þöyle tamamladý:

"Yapacaðýmýz bu güç birliðiyle biz aramýzda 150 milyar dolarlýk bir ticarete ulaþabiliriz. Forum buna faydalý olacaktýr, hedefler konabilir. Her iki tarafýn ekonomisini bu güçlendirecektir. Arap ülkeleri de geliþmeye çalýþýyor ama kendi baþýna ulaþamayacaðý hedefler var, dolayýsýyla yatýrým, ticaret ve alýþveriþ açýsýndan bilgi birikimine önem vermeliyiz. Akademisyenlerin iþbirliði yapmasý iliþkileri geliþtirecektir. Sadece bürokrasinin çerçevesiyle kendimizi sýnýrlamayalým. Önemli olan farklýlýðý yakalamak ve farklý düþünmek. Ýki taraf arasýnda ciddi bir iþbirliði olmasýný ve yeni serbest ticaret anlaþmalarýnýn imzalanmalarýný istiyoruz. Böylesi anlaþmalarýn olmasý ikili ticareti canlandýracaktýr."

Türkiye'den Dubai'de fintek hamlesi

Bakan Þimþek'ten yapay zeka mesajý

13 yýl sonra Türkiye'ye geliyor