Yeni bir teþvik programý hayata geçiriliyor! Müjdeyi Bakan Kacýr verdi
ABONE OL

Bakan Kacýr, Tuzla'daki Ampherr Batarya Teknolojileri Fabrikasý Açýlýþ Töreni'nde yaptýðý konuþmada, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doðrultusunda kritik teknolojilerde üretim üssü olma hedefine Türkiye'yi bir adým daha yaklaþtýracak önemli bir tesisin açýlýþýný yapmanýn mutluluðunu yaþadýðýný söyledi.

Dünyanýn savaþlar, salgýnlar, iklim deðiþikliði gibi çok boyutlu krizlerle karþýlaþtýðý bir dönemde, Türkiye'nin kalkýnma yolculuðuna hýz kesmeden devam ettiðine dikkati çeken Kacýr, ülke ekonomisinin sanayi öncülüðünde son 14 çeyrektir kesintisiz büyüdüðünü anýmsattý.

- "YATIRIM, ÝSTÝHDAM, ÜRETÝM, ÝCAT VE ÝHRACAT ODAKLI KALKINMAMIZA HIZ KATACAK YENÝ ATILIMLARA ODAKLANIYORUZ"

Bakan Kacýr, bu baþarýlý büyüme ivmesinin arka planýnda güçlü siyasi iradenin, istikrarlý devlet politikalarýnýn, milli ve özgün ürünleri önceleyen AR-GE ve yatýrým planlamalarýnýn yer aldýðýný vurguladý.

"Son 22 yýlda inþa ettiðimiz güçlü AR-GE ve inovasyon ekosistemi ile imalat sanayimiz, daha rekabetçi ve yenilikçi bir yapýya kavuþtu. Kritik ve ileri teknoloji alanlarýnda sunduðu ürün ve hizmetlerle küresel deðer zincirinin vazgeçilmez bir oyuncusu haline dönüþtü." diyen Kacýr, Türkiye Yüzyýlý'nda, Milli Teknoloji Hamlesine yeni baþarý hikayeleri ekleyerek kritik teknolojilerde tam baðýmsýzlýðý tahkim edecek, yatýrým, istihdam, üretim, icat ve ihracat odaklý kalkýnmaya hýz katacak yeni atýlýmlara odaklandýklarýný kaydetti.

Kacýr, "Dünyanýn gýpta ile izlediði savunma sanayi ürünlerimiz bu çabanýn en güzel örneðini ifade ediyor." dedi.

Paradigma deðiþimlerine doðru zamanda odaklanýldýðýnda yenilikçi ve yýkýcý teknolojilerin Türkiye'nin kalkýnma yolculuðunda nasýl bir fýrsat penceresi oluþturduðunu savunma sanayinde ispat ettiklerini dile getiren Kacýr, benzer bir fýrsat penceresini de mobilite sektöründe gördüklerini söyledi.

- "ELEKTRÝKLÝ VE ÞARJ EDÝLEBÝLÝR HÝBRÝT ARAÇLARIN PAYINI 2030'DA YÜZDE 35'E ÇIKARMAYI HEDEFLÝYORUZ"

Yýllýk 1,5 milyona yaklaþan üretimi ve 35 milyar dolarýn üzerinde ihracatýyla Türkiye sanayisinin lokomotifi konumundaki otomotiv sektöründe, hýzlý þehirleþmenin, dijitalleþmenin, deneyim odaklý müþteri eðilimlerinin ve yüksek hýzda iletiþimin sektörün istikametini yeniden tanýmladýðýný belirten Kacýr, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Yeni nesil elektrikli, otonom ve baðlantýlý otomobilimiz Togg ile dönüþümüne ivme kazandýrdýðýmýz mobilite sektöründe, yeni trendlerin çizdiði perspektifi doðru anlamak ve tanýmlamak ülkemizin rekabetçi ve sürdürülebilir üretim altyapýsý için hayati öneme sahip. Bu anlayýþla sektörün dönüþümüne rehberlik etmek adýna 'Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritasý'ný kamuoyuyla paylaþtýk.

Yol haritamýzla elektrikli, baðlantýlý ve otonom araçlardan test merkezlerine, batarya üretiminden yenilikçi enerji teknolojilerine kadar mobilite sektöründe atacaðýmýz tüm adýmlarý somutlaþtýrdýk. Sektörle sýký iþbirliði içinde hazýrladýðýmýz, gelecek vizyonumuzu ortaya koyduðumuz yol haritamýzdaki projeleri hayata geçirerek elektrikli ve þarj edilebilir hibrit araçlarýn ülkemizde pazar payýný 2030'da yüzde 35'e, bu araçlarda yerlilik oranýmýzý yüzde 75'e çýkarmayý hedefliyoruz."

- "BATARYA VE ENERJÝ DEPOLAMA TEKNOLOJÝLERÝNÝ STRATEJÝK BÝR ALAN OLARAK DEÐERLENDÝRÝYORUZ"

Mobilite ve yenilikçi teknoloji alanlarýnda koyduklarý tüm hedeflere ulaþmak için batarya ve enerji depolama teknolojilerini stratejik bir alan olarak deðerlendirdiklerini vurgulayan Kacýr, küresel ölçekte elektrikli araç satýþlarýnýn arttýðýný, iklim deðiþikliðinin etkilerini azaltacak karbon-nötr teknolojilerinin yaygýnlaþtýðýný anýmsattý.

Bakan Kacýr, batarya ve enerji depolama teknolojileri alanýndaki yatýrýmlara yönelimin de katlanarak yükseldiðini ifade ederek, þunlarý kaydetti:

"Bugün dünyada batarya üretim kapasitesi 2,6 terawatt saat düzeyindeyken, 2030'a geldiðimizde bu rakamýn 3,5 misline yani 9 terawatt saate ulaþacaðý öngörülüyor. Bu tabloda elektrikli araçlar ve mobilite sektöründeki öncü olma iddiamýzý kuvvetlendirmek ve pazar payýmýzý arttýrarak ülkemizi, 'bölgesel batarya üretim üssü' haline getirmek istiyoruz. Bu amaç doðrultusunda yatýrýmlarýmýzý hýzlandýrýyor, batarya ve enerji depolama teknolojilerinin geliþtirilmesini ve üretimini öncelikli olarak destekliyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar sabit yatýrým tutarý 78 milyar lirayý bulan ve 6 bine yakýn kiþiye ilave istihdam saðlayacak, biri bugün açýlýþýný yaptýðýmýz fabrika olmak üzere 16 firmamýzý teþvik sistemimizle destekliyoruz."

- "YENÝ BÝR TEÞVÝK PROGRAMINI DA HAYATA GEÇÝRECEÐÝMÝZÝN MÜJDESÝNÝ VERMEK ÝSTERÝM"

Teknoloji Odaklý Sanayi Hamlesi Programý'nýn mobilite çaðrýsýyla enerji depolama ve batarya teknolojilerine yönelik 3 milyar lira büyüklüðündeki 4 yatýrým ve AR-GE projesini harekete geçirdiklerini belirten Kacýr, ayrýca TÜBÝTAK Burs ve Destek Programlarýyla son 5 yýlda enerji depolama ve batarya teknolojileri alanýnda 316 proje ile 752 bilim insaný ve araþtýrmacýya 1,6 milyar lira destek saðladýklarýný bildirdi.

Bunlarýn yanýnda, batarya üretimindeki kritik ham madde ve madenlerin üretimi ve bu alandaki yatýrýmlarýn planlamasýyla Türkiye'nin batarya tedarik zincirindeki konumunu da adým adým güçlendirmeye devam edeceklerini dile getiren Kacýr, "Ülkemizi batarya ve enerji depolama teknolojileri gibi yenilikçi teknoloji alanlarýnda küresel ölçekteki mega yatýrým merkezilerinden biri haline getireceðiz. Bunu yapmak adýna, inþallah önümüzdeki dönemde yeni bir teþvik programýný da hayata geçireceðimizin müjdesini de ilk kez buradan duyurmak isterim." diye konuþtu.

- "KADEMELÝ OLARAK 2 GÝGAWATT SAATLÝK ÝLAVE BATARYA ÜRETÝM KAPASÝTESÝNE ERÝÞÝLECEK"

Ampherr Batarya Teknolojileri Fabrikasý ile 2024 sonuna kadar 500 megawatt saatlik, 2025 ve 2026 yýllarýnda ise kademeli olarak 2 gigawatt saatlik ilave batarya üretim kapasitesine eriþileceðini aktaran Kacýr, sözlerini þöyle tamamladý:

"Elektrikli otobüslerden elektrikli ve yakýt pilli kamyonlara, hafif ticari araçlardan iþ makinelerine ve elektrikli yatlara kadar farklý ulaþým araçlarý için batarya üretme kabiliyetine sahip olan Ampherr Batarya'nýn Avrupa'dan Amerika'ya çeþitli pazarlarda ülkemizi gururla temsil edeceðine inanýyorum. Firmamýzý bu vizyoner ve stratejik yatýrýmýndan dolayý kutluyorum. Bugün açýlýþýný gerçekleþtirdiðimiz tesis ayný zamanda mobilite sektöründeki vizyonumuzun yatýrýmcýlar tarafýndan da paylaþýldýðýnýn, ülkemizin yatýrým ortamýna ve sektörümüzün potansiyeline güvenin bir göstergesi niteliðindedir. Hep birlikte, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla Türkiye'nin mobilite sektörünü AR-GE ve teknoloji odaklý bir geleceðe taþýmak adýna çalýþmaya devam edeceðiz."

- BAKAN KACIR FABRÝKAYI GEZDÝ

Öte yandan, Ampherr Batarya Teknolojileri Üst Yöneticisi (CEO) Selman Tosunoðlu, Fark Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Ahu Serter, TAYSAD Baþkaný Albert Saydam da programda konuþma yaptý.

Konuþmalardan sonra Selman Tosunoðlu, Bakan Kacýr'a plaket takdim etti.

Kurdele kesimi ve toplu fotoðraf çekiminin ardýndan Bakan Kacýr ve davetliler, açýlýþý yapýlan fabrikayý gezdi.