Yeni düzenlemeleri içeren kanun Resmi Gazete'de! Cumhurbaþkanýna 10 kat artýrma yetkisi
ABONE OL

Buna göre, Limanlar Kanunu'nda yapýlan deðiþiklik kapsamýnda, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý, deniz ve iç sular ulaþýmýný geliþtirmek ve serbest, adil, sürdürülebilir bir rekabet ortamý saðlamak amacýyla sýnýrlý olmak üzere ve özel kanunlarda ve kanun hükmünde kararnamelerde aksine hüküm bulunmadýkça liman, iskele ve kýyý yapýlarýnda gemilere verilen hizmetlere iliþkin gerektiðinde taban ve tavan ücretlerini tespit etmek ve uygulamasýný denetlemekle yetkili olacak.

Bakanlýk, özel kanunlarda ve kanun hükmünde kararnamelerde aksine hüküm bulunmadýkça deniz yetki alanlarýnda, su yollarýnda ve iç sularda kýlavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri ile liman idari sýnýrlarýnda demirleyen gemilerin demirleme ücretlerini ve bu ücretlerin ödenmesine iliþkin usul ve esaslar ile muafiyetleri belirleyecek.

Demirleme ücret tarifesi, bir günlük demirde kalma süresi için geminin seferi, demirde kalma süresi, aylýk veya yýllýk toplu ödeme, demirleme nedeni, demirlediði yer gibi unsurlar göz önünde bulundurularak geminin grostonu baþýna 2 lirayý geçmemek üzere Bakanlýk tarafýndan belirlenecek. Bu miktar, her yýl yeniden deðerleme oranýnda, takvim yýlý baþýndan geçerli olmak üzere artýrýlacak. Cumhurbaþkaný, bu miktarý 10 katýna kadar artýrmaya yetkili olacak.

- KILAVUZLUK RÖMORKÖRCÜLÜK HÝZMETLERÝ

Türkiye deniz yetki alanlarýnda, su yollarýnda ve iç sularda verilecek kýlavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý tarafýndan yürütülecek. Bakanlýk bu hizmetleri, belirlenen usul ve esaslar dahilinde gerçek veya tüzel kiþilere yaptýrabilecek veya devredebilecek.

Kýlavuzluk ve römorkörcülük hizmeti verenler, Bakanlýkça belirlenen þartlarý saðlayamamalarý veya kaybetmeleri, verilen süre içerisinde þartlarý yerine getirememeleri halinde ilgili sahada hizmet vermesine izin verilmeyecek. Belirlenen yükümlülüklere aykýrý hareket edenlere Bakanlýk veya liman baþkanlýðý tarafýndan, ihlalin niteliðine göre, 100 bin liradan 2 milyon liraya kadar idari para cezasý verilecek.

- GEMÝLERDEN "SERA GAZI EMÝSYONU" BEDELÝ ALINACAK

Yük veya yolcu elleçleme amacýyla limanlara gelen veya limanlardan ayrýlan ticari gemilerin saldýklarý sera gazý emisyonlarýnýn karþýlýðý olarak bedel alýnacak. Bu bedeller, doðrulanan sera gazý emisyonlarý ile Avrupa Birliði Emisyon Ticaret Sistemi güncel karbon fiyatý temel alýnarak belirlenecek ve bu bedel her yýl, bir sonraki yýlýn eylül ayý sonuna kadar bir önceki yýlýn toplam bedeli olarak ödenecek.

Tutarlar, yeþil denizcilik için araþtýrma, geliþtirme, dönüþüm ve yeni yapým faaliyetlerinin desteklenmesi amacýyla Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý bütçesine özel ödenek olarak kaydedilecek.

- MÝLLÝ SÝVÝL HAVACILIK GÜVENLÝK KURULU VE HAVACILIK GÜVENLÝÐÝ

Türk Sivil Havacýlýk Kanunu'nun Milli Sivil Havacýlýk Güvenlik Kurulu ve havacýlýk güvenliðine iliþkin hükmünde yapýlan düzenlemeyle tüm yolcular, havacýlýk güvenliðinin ihlal edilmemesiyle sýnýrlý olmak üzere, havaalanlarýna ve hava araçlarýna geçerken yanlarýndaki eþyalarýyla teknik cihazlarla ve gerektiðinde elle kontrol edilecek ve aranacaklar.

Teknik cihazlarla yapýlan kontrollerin sonuçlandýrýlamamasý durumunda, bahse konu yolcu, kendisinin ve eþyasýnýn elle aranmasýný kabul etmediði takdirde, havaalaný ve hava aracýna kabul edilmeyecek.

Havacýlýk güvenlik tedbirleri, can ve mal güvenliðini saðlamak, hava araçlarýna, havacýlýk tesislerine ve kiþilere yönelik yasa dýþý eylemleri önlemek amacýyla genel kolluðun gözetiminde, özel güvenlik görevlilerince yerine getirilecek.

- SÝVÝL HAVACILIKTA ÝDARÝ PARA CEZALARI ARTIRILDI

Sivil havacýlýkta yetki ve yükümlülüklere aykýrý davranýlmasý durumunda uygulanacak idari para cezalarý artýrýldý.

Ticari hava iþletmelerinin Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðýndan izin, iþletme ruhsatý almamasý, tarifelerdeki deðiþiklikleri bildirmemesi; Türk sivil hava araçlarýnýn tescil edilmemesi; sivil havacýlýk personelinin yeterlilik belgesi almamasý; uçakta iþlenen suçlarý pilotun kanuni tedbirlerin alýnmasýný saðlamak amacýyla yetkili makamlara bilgi vermemesi gibi durumlarda 1000 liradan 10 bin liraya kadar olan para cezasý 20 bin liradan 500 bin liraya; sivil uçak sicilinde ve verilecek tescil belgesiyle ilgili iþlemlere aykýrý davranýþta bulunanlara 500 liradan 10 bin liraya kadar olan para cezasý 10 bin liradan 500 bin lira liraya çýkarýldý.

Sivil Havacýlýk Genel Müdürlüðünün sivil havacýlýðý düzenlemek maksadýyla alacaðý önlemlere uymayanlara uygulanacak ceza 10 bin liradan 500 bin liraya yükseltildi.

Uçuþ izni almadan, Sivil Havacýlýk Genel Müdürlüðü veya mülki idare amirlerince belirlenen alanlar dýþýnda insansýz hava aracý uçuran ve genel kolluk kuvvetlerince tespit edilen kiþiler hakkýnda mahallin en büyük mülki idare amiri tarafýndan 60 bin lira idari para cezasý uygulanacak.