Yeni istihdam teþviklerinin detaylarý belli oldu
ABONE OL

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn himayesinde gerçekleþtirilen "Ýstihdam Þurasý"nda Milli Ýstihdam Seferberliðinin ikinci fazýnýn baþlatýldýðý ve uygulanacak yeni istihdam teþviklerinin açýklandýðý hatýrlatýldý.

Teþviklere iliþkin ayrýntýlara yer verilen açýklamaya göre, imalat ve biliþim sektöründe mevcut istihdama eklenecek her bir çalýþanýn tüm sigorta primleri ve vergileri karþýlanacak. Ýmalat ve biliþim sektöründe asgari ücret üzerinden saðlanan sigorta prim desteði ilk kez prime esas kazanç üzerinden verilecek. 4 bin 740 lira maaþa kadar ek istihdam saðlanýlan çalýþanlarýn tüm sigorta primleri karþýlanacak. Böylelikle 2017'de, çalýþan baþýna 773 liradan bin 884 liraya kadar olan prim desteði sürdürülecek ve bu tutarlar, 2018'in asgari ücretine göre güncellenecek.

Ýmalat ve biliþim harici sektörlerde ise ilave istihdam edilecek her bir çalýþanýn sigorta primleri ve vergisi 2017'de olduðu gibi 2018'de de asgari ücret üzerinden ödenmeye devam edilecek. Teþvikten yaralanma süresi bir sigortalý için en fazla 12 ay olacak.

Özel politika gerektiren gruplar, iþ gücüne katýlýmlarýný artýrmak adýna özel olarak desteklenmeye devam edilecek. Bu kapsamda 18-25 yaþ arasý gençler, kadýnlar ve engellilere teþvikten 18 ay yararlanabilme imkaný sunulacak. 31 Aralýk 2020'ye kadar uygulanacak istihdam teþviki ile iþverenlere önlerini görerek planlama yapabilme imkaný sunuluyor.

"BÝR AY ÝÞVEREN BÝR AY DEVLET ÖDEYECEK"

Üç ve daha az çalýþaný olan imalat sektöründe faaliyet gösteren ve ustalýk belgesi olan iþ yerlerinin, 2018'de mevcut çalýþan sayýlarýna ek olarak ilave istihdam ettikleri 18-25 yaþ grubundaki gençlerin maaþ, sosyal güvenlik primleri ve vergileri, bir ay iþveren, bir ay devlet tarafýndan ödenecek.

Asgari ücret üzerinden verilecek olan bu destekle, 2018'in baþýndan itibaren istihdama katýlan bir çalýþanýn 6 aylýk ücreti devlet tarafýndan ödenmiþ olacak.

ÝÞBAÞI EÐÝTÝM PROGRAMLARI

Öte yandan, ÝÞKUR tarafýndan uygulanan Ýþbaþý Eðitim Programlarýnýn süresi 2018'de biliþim ve imalat sektörlerindeki mesleklerde 3 aydan 6 aya çýkartýlacak. Diðer sektörlerde de iþbaþý eðitim programlarý 3 ay süreyle uygulamaya devam edilecek. Ýþbaþý eðitim programlarýna katýlan vatandaþlara günlük 54 liraya kadar cep harçlýðý verilmesi uygulamasý sürdürülerek, katýlýmcýlarýn genel saðlýk sigortasýyla iþ kazasý ve meslek hastalýðý primleri karþýlanmaya devam edilecek.

Ayrýca siber güvenlik, yenilenebilir enerji, bulut biliþim, kodlama gibi çaðýn ve geleceðin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan iþbaþý eðitim programlarýna katýlan 18-29 yaþ arasý gençlerin, 9 aya kadar deðiþen sürelerde eðitim ve günlük 75 lira cep harçlýðý almasý saðlanacak. Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek Ýþbaþý Eðitim Programlarýna ve mesleki eðitim kurslarýna katýlan kadýnlarýn bakmakla yükümlü olduklarý 2-5 yaþ arasý çocuklarý için, ÝÞKUR tarafýndan program süresince aylýk 400 liralýk bakým desteði verilecek.

MESLEKÝ EÐÝTÝM PROGRAMLARI

Mesleki Eðitim ve Beceri Geliþtirme Ýþbirliði Projesi (MEGÝP) ile iþveren örgütleri iþ birliði içerisinde, mesleki eðitim ve iþbaþý eðitim programlarýný kombine eden bir sistem hayata geçirilecek. Süresi 2 yýl olan proje, teorik ve pratik eðitim içerecek þekilde 8 aya kadar düzenlenecek. Proje katýlýmcýlarýna günlük 54 lira cep harçlýðý ödenecek.

Çalýþmayan ve eðitim görmeyenlerin istihdam edilebilirliklerinin arttýrýlmasý ve aktifleþtirilmesi için tedbirler hayata geçirilecek. Mesleki Eðitimde Kupon Yöntemi pilot olarak uygulanacak.

Özellikle temininde güçlük çekilen mesleklerde ve nitelikli iþ gücü gerektiren biliþim sektöründeki mesleklerde, gençlerin akredite edilmiþ mesleki eðitim saðlayýcýlarýndan, kendilerine uygun zaman ve þartlarda esnek þekilde eðitim almalarý saðlanacak. Bu eðitimlerin ücretleri ÝÞKUR tarafýndan ödenirken, eðitim alan gençlerin hemen istihdama katýlmalarýný saðlamak için eðitim kurumlarýndan belirli seviyede istihdam garantisi taahhüdü alýnacak.

Gençlerin çalýþma hayatýna giriþlerini desteklemek için bazý tedbirler hayata geçirilecek. Ýþverenlere kýsmi süreli çalýþanlarý için ayný gün SGK'ya bildirim imkaný verilecek. 18-25 yaþ arasý gençler kayýtlý çalýþmaya baþladýklarýnda yetim aylýklarý kesilmeyecek. Hususi damgalý pasaport sahibi olan gençlerin de kayýtlý çalýþmaya baþladýklarýnda yeþil pasaportlarý iptal edilmeyecek.

ENGELLÝ ÝSTÝHDAMI

Engelli istihdamýný desteklemek amacýyla, en az yüzde 40 engelli raporuna sahip ve iþ kuracaðý alanda giriþimcilik eðitim sertifikasý olan engellilere, ÝÞKUR tarafýndan saðlanan kendi iþini kurma hibe desteði, 2018'de 36 bin liradan 50 bin liraya yükseltildi. Bu kapsamda, engelliler tarafýndan hazýrlanacak projeler 29 Aralýk 2017 tarihine kadar Çalýþma ve Ýþ Kurumu Ýl Müdürlüklerine verilebilecek.