Yeni sahtecilik deþifre oldu! Peynir ve tereyaðýnda bulundu
ABONE OL

Gýdanýn kalitesi ile oynayan ve maliyeti düþürmek için insan saðlýðýna zararlý maddeler katan firmalar ifþa olmaya devam ediyor. Bakanlýk, son olarak peynir ve tereyaðýnda hile yapan firmalarý açýkladý. Peynirde niþasta, tereyaðýnda bitkisel yað ve iki üründe de natamisin çýktý.

Tarým ve Orman Bakanlýðý, taklit-taðþiþ (hile) yapýlan ve saðlýðý tehlikeye düþürebilecek gýdalar listesini güncelledi. Yeni listede aðýrlýklý olarak peynir, süt ürünleri ve gýda takviyelerinin denetim sonuçlarýna yer verildi. Peynirde niþasta olduðu, hayvansal yað olan tereyaðýnda bitkisel yaðýn yer aldýðý, manda kaymaðýnda manda sütünün hiç olmadýðý, pek çok süt ürününde de küf ya da maya geliþimini engelleyerek ürünün raf ömrünü uzatmaya yardýmcý olan natamisin maddesinin bulunduðu belirlendi. Kiþilerin hayatýný ve saðlýðýný tehlikeye düþürecek þekilde bozulmuþlar listesine 10, taklit-taðþiþ yapanlar listesine 35 ürün eklendi. Toplam ürün sayýsý ise 662'ye çýkmýþ oldu.

HANGÝ FÝRMALAR VAR?

Firmalarýn aðýrlýklý olarak Konya, Trabzon, Ankara, Erzurum, Ýzmir, Osmaniye, Ýstanbul, Elazýð ve Kütahya'da faaliyet gösterdikleri gözlendi. Ürünlerinde taklit taðþiþ olan firmalarýn arasýnda; Damsa Süt, Ece Süt Ürünleri, Seyra Süt, Emirbey Lojistik, Kar-Kaþ Süt Ürünleri, Linosa Tekstil, Altýnbaþak Süt, Can Mandam Kaymak, Kalkan Süt Ürünleri, Umur Gýda Süt, Öz Sivrice Gýda, Apay Gýda gibi firmalar yer aldý. Bu firmalarýn; Akbel Damsa, Gül, Seyra Süt, Þehr-i Rize, Yeþil Beþikdüzü Mandýra, Ak Yörsan, Safi Gurme, Can Mandam, Kalkan Yoðurt, Umay, Elazýð Köy Terayaðý Tuzlu ve Apay markalarýyla ürettiði ürünlerde taklit ve taðþiþ tespit edildi. Saðlýðý tehlikeye düþürecek kimyasallarýn olduðu peynir ve tereyað ürünlerinin üreticileri ise daha çok Konya, Kütahya, Çanakkale ve Tunceli'de tespit edildi.

TAKLÝT VE TAÐÞÝÞ YAPILAN SÜT ÜRÜNLERÝ

Firma adý Marka Ürün Uygunsuzluk

Damsa Süt Akbel Damsa Tam yaðlý kaþar Natamisin

Ece Süt Gül Eritme peynir Niþasta

Seyra Süt Seyra Süt Tost peyniri Niþasta

Emirbey Lojistik Þehr-i Rize Tereyað Bitkisel yað

Kar-Kaþ Süt Yeþil Beþikdüzü Man. Eritme peynir Bitkisel yað

Linosa Tekstil Ak Yörsan Tereyað Bitkisel yað

Altýnbaþak Süt Safi Gurme Tereyað Bitkisel yað

Can Mandam Kaymak Can Mandam Kaymak Düþük yað

Kalkan Süt Kalkan Yoðurt Yaðlý yoðurt Düþük yað

Umur Gýda Umay Manda sütü Manda sütü yok

Öz Sivrice Elazýð Köy Tereyaðý Tereyað Düþük yað

Apay Gýda Apay Tereyað Bitkisel yað

ZARARLI KÝMYASAL EKLENEN ÜRÜNLER

Firma adý Marka Ürün Uygunsuzluk

Turgut Reis süt Sevdam Yörük Eritme peynir Natamisin

Birsüt Royal/Kayhan Beyaz peynir Natamisin

Perka Süt Karlýdað Köylüm Tereyað Yüksek nem

Lizetta Ahir Yaðlý peynir Natamisin

Çaðdaþ Pertek Pertek Yaðlý kaþar Natamisin

TÖHMETE DÝKKAT!

Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, þunlarý söyledi: "Sistemi vatandaþlarýmýzýn doðru, hýzlý bilgilendirilmeleri adýna hayata geçirdik. Bu anlamda önemli bir farkýndalýðýn oluþmasý bizleri de memnun ediyor. Ancak þunu söylemekte fayda var. Bu yayýnlanan uygunsuzluklarýn tüm bir sektörü töhmet altýnda býrakmasý doðru deðil" dedi.

Zeytinyaðýnda kokulu vurgun! "Türkiye'ye 30 ton sattýk"

Bakanlýk firma isimlerini yayýnladý

Analiz sonuçlarýndaki "1000'de 1" detayý