Yeni yapýlacak kamu binalarýnda yeni dönem
ABONE OL

Bakanlýktan yapýlan açýklamaya göre, Aslan, Çevre Dostu Yeþil Binalar Derneðinin (ÇEDBÝK) düzenlediði Uluslararasý Yeþil Binalar ve Þehirler Zirvesi'ne katýldý.

"Sýfýrýn Ýnþasý: Ýnsanca Yaþam" temasýyla Ýstanbul'da düzenlenen zirvenin açýlýþýnda konuþan Aslan, Bakanlýðýn sektöre yönelik çalýþmalarý hakkýnda bilgi verdi.

Dünya genelinde yaþanan çevresel sorunlarýn, sürdürülebilir, yeþil ve her türlü afete dirençli binalarýn inþasýný önemli hale getirdiðini anlatan Aslan, yapým sürecinde alýnacak önlemlerle enerji verimliliði yüksek ve daha dirençli binalarýn inþa edileceðini belirtti.

Bakanlýk olarak bu doðrultuda, enerji ve suyu verimli kullanan, çevre dostu, sürdürülebilir, bulunduðu yerin coðrafi ve iklim özelliklerini kullanan bina uygulamalarýnýn yaygýnlaþtýrýlmasý amacýyla "Yeþil Bina ve Yerleþme Sertifika" sistemi olan YeS-TR'yi hazýrladýklarýný hatýrlatan Aslan, 2026'dan sonra inþa edilecek ve toplam alaný 10 bin metrekarenin üzerindeki yeni kamu binalarýnýn YeS-TR sertifikasýna sahip olmasýnýn zorunlu hale getirileceðini kaydetti.

Aslan, þöyle devam etti:

"Her yýl 10 bin metrekare ve üzerinde inþa edilecek kamu binalarýnýn yeþil bina olarak tasarlanmasý ile yýlda yaklaþýk 600 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu elde edeceðiz. Bu, Keban Barajý'nýn 1 ayda ürettiði elektriðe bedeldir. 50 milyon kilogram eþdeðer karbondioksit azaltýmý saðlanacak. Bu da 8 dönüm orman yutaðýna eþdeðer olup maddi karþýlýðý ise yaklaþýk 800 milyon liradýr."

YeS-TR uygulamasýnýn, Türk Cumhuriyetleri baþta olmak üzere uluslararasý alanda kullanýma açýlmasýna yönelik çalýþmalara baþlanýldýðýný aktaran Aslan, müteahhitleri yeþil bina yapmalarý konusunda teþvik edecek uygulamalara iliþkin de bilgiler verdi.

Aslan, mevcut binalarýn tamamýnýn Enerji Kimlik Belgesi'ne sahip olmasýnýn ve devamýnda da etaplar halinde enerji verimli hale getirilmesinin teþvik edilmesi noktasýnda kurumlar arasý iþbirliði ile çalýþmalarýn devam ettiðini vurguladý.

Belli özellikteki binalar için yaðmur suyu ve gri su kullanýmýna ait zorunluluðun Ýmar Yönetmeliði'ne ekleneceðini bildiren Aslan, böylece yýllýk 10,2 milyon metreküp su tasarrufu saðlanacaðýný aktardý.

Aslan, binalarýn inþasýnda kullanýlan yapý malzemelerinin belirtilen deðerlerine ve standartlara uygun olup olmadýðýna dair Genel Müdürlük ile 81 il müdürlüðünün, ülke genelinde yapý malzemelerine yönelik birleþik denetim sürecinin aralýk ayýnda baþlayacaðý bilgisini paylaþtý.

- ÝNÞAAT SEKTÖRÜNDE DÝJÝTAL DÖNÜÞÜM BAÞLATILACAK

Ýnþaat sektörünün dijital dönüþümünün odaðýnda bulunan ve projelerde zaman, maliyet, kalite ve koordinasyon problemleri için teknolojik çözümler sunan Ulusal BIM (Yapý Bilgi Modellemesi) entegrasyonu için çalýþtýklarýný belirten Aslan, "Bu kapsamda proje, yapým ve iþletme süreçlerini tamamen dijital bir platforma taþýnmasýna dair süreci baþlatacaðýz. Böylece bina yaþam döngüsü boyunca verilerin, üç boyutlu sayýsal yapý modelleri ile görselleþtirilmesi ve yönetilmesi saðlanacaktýr." deðerlendirmesini yaptý.

Aslan, bu konuda çalýþacak mimar ve mühendislerin etkinliðini ve yetkinliðini artýrmak amacýyla 28 Kasým'da Mimarlýk ve Mühendislik Hizmetleri Çalýþtayý yapýlacaðýný kaydetti.

  • kamu binalarý
  • yeþil sertifika
  • bakanlýk