'Yenidoðan çetesi' soruþturmasý... Bakan Iþýkhan: Sözleþmeleri feshedildi
ABONE OL

AAtölye'de Anadolu Ajansý (AA) Editör Masasý'na konuk olan Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Iþýkhan, gündeme iliþkin sorularý yanýtladý, deðerlendirmelerde bulundu.

Iþýkhan, FETÖ elebaþý Fetullah Gülen'in ölümüne iliþkin soruya, "Ülkemize, devletimize yuvalanmýþ alçak bir örgütün elebaþýnýn devletimize, milletimize, dinimize büyük ihanetler ettiðini ve ülkemize verdiði büyük zararlarý unutmayacaðýz. Gelecek nesillerin de bu ihanet þebekesini tanýmasý için de elimizden geleni yapacaðýz. Darbe giriþimiyle milletimizin, devletimizin canýna kasteden, bu ülkenin önemli kurumlarýna çeteleþerek sýzmýþ bir örgütten bahsediyoruz. Yurt dýþýnda ülkemiz ve Sayýn Cumhurbaþkaný'mýz aleyhine yürütülen tüm kirli kampanyalarý düzenleyerek ülkemize ihanetlerini sürdürüyorlardý. Bu ve benzeri terör örgütleriyle mücadelemiz bundan sonra da kararlýlýkla devam edecektir." yanýtýný verdi.

"Yenidoðan çetesi" ile ilgili soru üzerine Iþýkhan, konunun herkesi derinden yaraladýðýný, bir baba olarak bu olay karþýsýnda üzüldüðünü ifade etti.

Iþýkhan, benzeri olaylarýn bir daha yaþanmamasý ve tüm sorumlularýn en aðýr cezayý almasý için Ýçiþleri, Adalet ve Saðlýk bakanlýklarýyla birlikte çalýþmalara hýz kesmeden devam ettiklerini kaydetti.

- "SGK'YA ÝNTÝKAL ETTÝÐÝ ANDAN ÝTÝBAREN SORUÞTURMALARIMIZI BAÞLATTIK"

Büyükçekmece Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnýn talebi üzerine bakanlýðýnýn ivedi þekilde müfettiþ görevlendirdiðini ve süreci baþlattýklarýný bildiren Iþýkhan, "Görevlendirme yaptýðýmýz tarih 2023. Dün Saðlýk Bakaný'mýz da ifade etti. Konuya iliþkin CÝMER baþvurusu geldiði ilk andan itibaren tüm ilgili kurumlarýmýzla birlikte süreci iþbirliði ve koordinasyon dahilinde yürüttük. Biz de bu kapsamda olay SGK'ya intikal ettiði andan itibaren görevlendirme yaparak soruþturmalarýmýzý baþlattýk. Yine ayný þekilde bu çetenin çökertilmesi ve suçlularýn en aðýr þekilde cezalandýrýlmasý için de kurumlarýmýzýn iþbirliðiyle çok gizli operasyonlar gerçekleþtirdik." diye konuþtu.

Hastanelerdeki incelemelere aylar öncesinden baþladýklarýný dile getiren Iþýkhan, þöyle devam etti:

"Baþsavcýlýðýn bize bildirdiði, sözleþmemiz olan hastaneleri incelemek için görevlendirdiðimiz baþmüfettiþlerimiz ve müfettiþlerimiz mevzuat çerçevesinde fatura ve mali konularda inceleme yaptý ve yapmaya da devam ediyor. Ancak bunun yanýnda kamu zararýna sebep olan reçetelerin ya da tedavi yöntemlerinin tespit edilmesi konularý da ayrý bir baþlýk altýnda incelendi müfettiþlerimiz tarafýndan. Burasý bence çok önemli. Bu süreçte incelemelerimizi tamamladýk. Özel Baðcýlar Medilife Hastanesinin 29 Nisan'da, Özel Þafak Hastanesi Baðcýlarýn ise 9 Aðustos'ta sözleþmeleri feshedilmiþ ve ödemelerini durdurmuþ durumundayýz. Bunun yanýnda incelemeleri devam eden hastaneler de söz konusu. Saðlýk Bakanlýðýmýzýn özellikle özel hastane açýlýþ ruhsat iptalleri kararýyla diðer özel hastanelerin de sözleþmeleri feshedilerek ödemeleri durduruldu ve bu hastaneler de kapatýldý."

Saðlýk Bakanlýðýnýn ruhsatlarýný iptal ettiði hastanelerle de sözleþmeleri feshettiklerini, geçmiþ dönem dahil henüz ödenmemiþ alacaklarýna da bloke koyduklarýný bildiren Iþýkhan, "Bu özel hastanelere iliþkin yapýlmýþ ödemeler var ise müfettiþ raporunda tespit edilen hususlar doðrultusunda geçmiþe dönük olarak da faiziyle birlikte sözleþme kapsamýndaki cezalarý da tahsil ediyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamýndaki çalýþmalarýmýzý, risk analizi kapsamýnda denetimlerimizi ve soruþturmalarýmýzý yürütüyoruz."

Iþýkhan, "yenidoðan çetesi" soruþturmasýnýn CÝMER'e gelen ihbarla baþladýðýný hatýrlatarak, ilgili kurumlarla birlikte konunun üzerinde titizlikle çalýþtýklarýný söyledi ve tüm suçlularýn hak ettikleri en aðýr cezayý alacaklarýndan vatandaþlarýn þüphe duymamasýný istedi.

SGK'nin özel hastanelerle yaptýðý sözleþmelerle ilgili yeni bir çalýþma olup olmadýðýna yönelik soru üzerine Iþýkhan, yapýlan rutin taramalar kapsamýnda müfettiþlerin fatura kontrolleri için yoðun mesai yaptýðýný anlattý.

- "TÜM SAÐLIK HÝZMETÝ SUNUCULARINI ÜÇ BOYUTTA DEÐERLENDÝRÝYORUZ"

Saðlýk hizmeti sunucularýnýn inceleme ve kontrol standartlarýnýn ilgili genelge kapsamýnda yapýldýðýný belirten Iþýkhan, "Bu genelge doðrultusunda müfettiþlerimiz ihbar ve þikayetlere baðlý harekete geçiyor. Bazen müfettiþlerimiz planlý bir þekilde denetlemelerini, incelemelerini yapýyor. Bir de gerekçeli inceleme ve kontrol olmak üzere üç boyutta özel hastaneler baþta olmak üzere tüm saðlýk hizmet sunucularýný bu kapsamda deðerlendiriyoruz." diye konuþtu.

Medula sistemi üzerinden de fatura ve reçetelerin takip edildiðini bildiren Iþýkhan, þöyle devam etti:

"Biz yapay zekadan da yararlanarak Sosyal Güvenlik Kurumunda Co-Pilot adýný verdiðimiz program sayesinde nerede ayrýcalýk, sapma, hata var, bunlarý yapay zekadan faydalanarak, bu desteði alacaðýz. Faturalarýn incelenmesi için SGK bünyesinde oluþturulmuþ inanýlmaz bir ekip var. Tabii bu ekip insan ve doktorlar tarafýndan oluþuyor. Hata yapma olasýlýðý elbette olabilir. Ama Co-Pilot uygulamamýzla yapay zekadan faydalanarak burada milyonlarca reçetenin gözden geçirilmesi, bize bir hata payý verecek. Hani standart sapma diyoruz ya bazen bu sapmaya baðlý olarak da bu tür aykýrý uygulamalarda kaçak, kayýp, tekrar, gerek duyulmayan incelemeler ve tetkikler yapýldýðý zaman da bunlarý rahatlýkla gözlemleyebileceðiz. Bu çok iyi bir sistem. Bilgi Teknoloji Genel Müdürlüðümüz ve Hizmet Sunumu Genel Müdürlüðümüz tarafýndan bu hizmet yakýn zamanda gündeme alýnacak."

- "EMEKLÝLÝK SÝSTEMÝYLE ÇOK FAZLA OYNAMAYI DÜÞÜNMÜYORUZ"

2024 ila 2025 yýlýnda emekli olacaklarýn maaþlarýnda oluþacak yüzde 30'luk farka iliþkin soru üzerine Iþýkhan, enflasyonun yüksek olduðu dönemlerde bu tür tartýþmalarýn gündeme geldiðini söyledi.

Iþýkhan, þu ifadeleri kullandý:

"Emeklilik sistemiyle çok fazla oynamayý düþünmüyoruz. Çünkü sistemli ve baþarýyla yürüyen bir sisteme müdahale ettiðinizde ki, biz tek baþýmýza da müdahale edemeyiz, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý olarak diðer bakanlýklarýmýzýn da bu konuda hassasiyet gösterdiklerini biliyorum. Ancak burada konuyu ince eleyip sýk dokumak gerekiyor. Bu tür durumlarla daha önceki yýllarda da karþýlaþtýk. Tabii biz Sosyal Güvenlik Kurumu ve Bakanlýk olarak, þu mesajý vermek isterim, çalýþanlarýmýzýn daha çok üretimine ve çalýþmasýna ihtiyacýmýz var. Sistemde ne kadar çok kalýrlarsa bizim için, sosyal güvenlik sistemimizin geleceði açýsýndan, sürdürülebilirliði açýsýndan çok önemli olduðunu düþünüyorum."

Emekliliðin bir hak olduðunu ve zamaný geldiðinde herkesin emekli olacaðýný dile getiren Iþýkhan, "Vatandaþlarýmýzdan önemli ricam þudur ki, elimiz, ayaðýmýz tutuyorken, nefes alýyorken, saðlýklýyken çalýþmaya, üretmeye hem ailemizin geçimini hem kiþisel geliþimimizi gerçekleþtirmek hem de ülkemizin ekonomik anlamda büyümesini saðlamak amacýyla daha çok çalýþmaya, daha fazla üretmeye ihtiyacýmýz var. Sistemde ne kadar kalýrlarsa gelecekteki emekli aylýklarýnýn da daha yüksek olacaðýný öngörebiliyoruz." diye konuþtu.

Iþýkhan, 2024 ila 2025 yýllarýnda emekli olacaklarýn maaþlarýnda oluþacak farka iliþkin bir çalýþmalarýnýn olup olmadýðýyla ilgili soruya "Tabii biz vatandaþlarýmýzýn tercihine, emeklilik kararýna müdahale edecek bir noktada deðiliz. Þu an her bir vatandaþýmýz emeklilik süresini e-Devlet'ten rahatlýkla görebilir, dilekçesini verip emekli aylýðýna hak kazanabilir. Ancak biraz önce ifade ettiðim gibi sistemde kalýp çalýþmayý tercih etmelerini ben özellikle rica ediyorum. Çünkü bizim daha fazla sosyal güvenlik primine ihtiyacýmýz var ve gelecekte çocuklarýmýza sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi býrakmak için de daha çok çalýþmaya, üretmeye ihtiyacýmýz var." yanýtýný verdi.

Bu süreçte nitelikli iþ gücü kaybýnýn da ortaya çýkacaðýna dikkati çeken Iþýkhan, "Ancak piyasa o kadar dinamik ki bu iþ gücü açýðýnýn da kolay ve kýsa sürede kapatýlacaðýný da öngörebiliriz." dedi.

Almanya'da 40 yýl prim ödenip 20 yýl emekli aylýðý alýnmasýna karþýn, Türkiye'de bunun tam tersi olduðunu ifade eden Iþýkhan, ne kadar çok prim ödenirse emekli aylýðýnýn da o ölçüde yüksek olacaðýný hatýrlattý.

Iþýkhan, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamýnda sosyal güvenlik sisteminde yapýlacak düzenlemelere iliþkin soru üzerine, 12. Kalkýnma Planý ve OVP çerçevesinde temel hedefin, vatandaþlarýn refahýný yükseltmek ve sürdürülebilir sosyal güvenlik sistemine sahip olmak olduðunu söyledi.

OVP hedeflerine ulaþmayý ve bu hedefleri güçlendirecek adýmlar atmayý planladýklarýný kaydeden Iþýkhan, "Tabii emeklilik þartlarýyla ilgili herhangi bir köklü deðiþiklik öngörmüyoruz. Hem Ekonomi Koordinasyon Kurulunda hem de bakanlýðýmýzýn böyle bir çalýþmasý söz konusu deðil. Ancak sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliðini saðlamak ve emeklilerimizin yaþam standartlarýný yükseltmek konusunda çalýþmalarýmýz, gayretlerimiz var." dedi.

- "TAMAMLAYICI EMEKLÝLÝK SÝSTEMÝYLE ÝLGÝLÝ HERHANGÝ BÝR ÇALIÞMA YOK"

Çalýþanlarýn haklarýný gözetmenin dikkat etmeleri gereken bir konu olduðunu bildiren Iþýkhan, "Tamamlayýcý emeklilik sistemiyle ilgili Bakanlýðýmýzýn herhangi bir çalýþmasý yok. Bazen 'Kýdem tazminatýnýn yerine mi geçecek' diye endiþeler var. Bu konuda hem iþçi hem de iþveren kesimimizin rahat olmasýný istiyoruz." dedi.

Emeklilikte yaþa takýlanlar (EYT) düzenlemesinin çalýþan ve emekli oranlarýný nasýl etkilediðiyle ilgili soruyu Iþýkhan, "Elbette sosyal güvenlik sistemimize, iþ gücü piyasamýza ve bütçeye etkileri oldu. Ancak Allah'a þükür mali disiplin anlayýþýmýz ve güçlü bütçe yönetimi sayesinde bu yükü dengeli þekilde yürütmeye gayret ediyoruz." þeklinde yanýtladý.

Iþýkhan, þöyle devam etti:

"Emekli sayýmýz, bugün itibarýyla 16,4 milyon. EYT düzenlemesinden faydalanýlan sigortalýlarla ilgili bilgi verdiðimde, 2023 yýlýnda 2 milyon sigortalýya aylýk baðladýk. 2024 aðustos sonu itibarýyla da aylýk baðlanan kiþi sayýsý 2,3 milyon. EYT emekliliðinin ortalama yaþý, en üzüldüðümüz konulardan bir tanesi, 48. 38 yaþýnda emekli olan 450'ye yakýn vatandaþýmýz mevcut. Emekli olan SSK'lýlarýn yaklaþýk yüzde 57'si tekrar çalýþmaya devam ediyor. EYT emeklilerimizin ortalama aylýklarý 17 bin liradýr. EYT'nin maliyetine baktýðýmýzda, 2023 yýlýnda yaþlýlýk aylýðý baðlanan 2 milyon sigortalýya yatýrýlan yaþlýlýk aylýðý, bayram ikramiyesi, emeklilik ikramiyesi, 5 bin liralýk tek seferlik ödeme yapmýþtýk, toplamý yaklaþýk 210 milyar lira."

Bakan Iþýkhan, geçen yýl emekli olanlardan kaynaklý 42,1 milyar lira prim kaybý da olduðunu bildirerek, "2024 yýlýnda EYT'nin maliyetinin 592,6 milyar lira olacaðý öngörülmektedir. " dedi.

EYT'den toplam 5 milyon kiþinin emekli olma hakký kazandýðýný ancak bunlardan 2,5 milyonunun emekli olmadýðýný belirten Iþýkhan, sistemde kalanlara teþekkür etti.

Türkiye'nin emeklilik sisteminin gelecek yýllarda nasýl þekilleneceðine iliþkin soruya Iþýkhan, "Aktüeryal dengeyi çok iyi korumak zorundayýz. Gerçekten iyi bir durumdaydýk. Fakat EYT ile birlikte bu aktüeryal denge aleyhimize dönmüþ durumda." dedi.

Iþýkhan, SGK'nin 10-20 yýllýk projeksiyonlar yaptýðýný anlatarak, "Nüfusumuz sürekli artýyor. Yaþlanan bir nüfusa sahibiz. Bu nüfusu acaba bir risk olarak mý deðerlendireceðiz yoksa bize katký getirecek bir boyuta mý dönüþtürmek durumundayýz? Emeklilik sistemimizle oynamamamýzýn temel nedenlerinden biri de bu." diye konuþtu.

Kayýt dýþý istihdama yönelik çalýþmalara iliþkin açýklama yapan Iþýkhan, kayýt dýþýlýðýn vatandaþlarýn sosyal güvenlik haklarýnýn zedelenmesine sebep olurken, SGK açýsýndan da prim kaybýna neden olduðunu söyledi.

Sorunu çözmek için yoðun çalýþmalar yaptýklarýný belirten Iþýkhan, 2002'de kayýt dýþý istihdam oranýnýn yüzde 52 seviyelerindeyken, bugün bu oranýn yüzde 24,2'lere indiðini ifade etti.

Kayýt dýþýlýðýn önlenmesinde iþletmeye önce ceza kesmek yerine rehberlik, danýþmanlýk hizmetleri sunduklarýný, risk odaklý çalýþmalara aðýrlýk verdiklerini belirten Iþýkhan, kayýt dýþý çalýþanlarýn tespiti konusunda da dijital teknoloji ve yapay zekadan faydalandýklarýný söyledi.

Vatandaþlardan kayýt dýþýlýkla mücadele noktasýnda tespit ettikleri durumlarý bildirmeleri ricasýnda bulunan Iþýkhan, sene sonuna kadar denetimleri sürdüreceklerini belirtti.

- "HERHANGÝ BÝR YABANCININ, TÜRKÝYE'DE KAYITLI OLMADAN ÇALIÞMASINA ÝZÝN VERÝLMEMEKTEDÝR"

Iþýkhan, sýðýnmacýlarýn kayýt dýþý çalýþmasý konusuna da deðinerek, þöyle devam etti:

"Yabancýlarýn çalýþma konusu ülkemize çalýþmak için gelen yabancýlarý kapsayan bir durum. Biz çalýþma izni deðerlendirme kriterlerini tekrar gözden geçirdik. 10 yýl deðiþiklik yapýlmayan konularda yönetmeliðimizi güncelledik. Ýstihdam, ücret, mali yeterlilik konularý, kriterleri baþta olmak üzere bu yönetmeliðin özellikle iþ gücü piyasasýna uyumunu saðlayacak þekilde gerçekleþtirdik. Türkiye Çalýþma Hayatý Buluþmalarý kapsamýnda ziyaret ettiðimiz tüm illerde iþverenlerimizin en büyük sýkýntýlarýndan bir tanesi de buydu. Bu çerçevede sivil toplum kuruluþlarýnýn, sendikalarýmýzýn görüþlerini alarak, TOBB ve TÝSK'in görüþlerini de alarak çalýþma izni konusunda günümüze uygun konularda belli baþlýklarda düzenlemeler yaptýk. Tabii burada yabancýlarýn kayýtlý çalýþmalarýnýn artýrýlmasý bizim için önemli, yoksa kayýt dýþý çalýþmaya asla onay vermiyoruz."

Kayýt dýþý çalýþmanýn Bakanlýk olarak mücadele ettikleri önemli bir konu olduðunu vurgulayan Iþýkhan, "Türkiye'de yabancýlarýn kayýtlý çalýþmalarýný destekleme noktasýnda politikalarýmýzý etkin bir þekilde sürdürüyoruz. Kayýt altýna aldýðýmýzda vergi ödeyecek bu insanlar, vergi gelirimiz artacak. Ekonomimizde bir iyileþme söz konusu olabilecek. Sosyal güvenlik sistemimize prim gelecek, prim gelirleriyle aktüeryal dengeyi daha iyi noktaya taþýyabileceðiz. Çalýþanlarýn gelecekteki sosyal güvenlik haklarýný da korumuþ olacaðýz." dedi.

Bakan Iþýkhan, CHP'nin üst düzey yöneticilerinden birinin "yabancýlar, Türkiye'de 6 aydan 3 yýla kadar izinsiz çalýþabilecek" açýklamasýný anýmsatarak, "Herhangi bir yabancýnýn, Türkiye'de kayýtlý olmadan deðil 6 ay, 3 yýl 1 gün bile çalýþmasýna izin verilmemektedir. Herhangi bir iþverenin de bunu çok iyi bildiðini biliyorum. Ne yazýk ki popülist politikalarla, CHP'nin üretmiþ olduðu bu söylemlerle de bir taraftan sosyal medyada mücadele ediyoruz." diye konuþtu.

- "ÇALIÞMA ÝZNÝ OLMADAN BÝR YABANCININ ÇALIÞTIRILMASI SUÇTUR"

Türkiye'de bir yabancýnýn çalýþabilmesi için iþverenin ilgili yabancý için çalýþma izni baþvurusunu yapmasý gerektiðini belirten Iþýkhan, "Çalýþma izni olmadan bir yabancýnýn çalýþtýrýlmasý suçtur." diye konuþtu.

Sporcu, sanatçý, tur operatörleri, rehberler gibi seçkin gruplara kamu kurumlarýnýn önerisiyle çalýþma izni muafiyeti getirdiklerini belirten Iþýkhan, "Örneðin yabancý bir basýn mensubu olarak Türkiye'de görev yapmak istiyorsanýz, Bakanlýðýmýza baþvururken, Ýletiþim Baþkanlýðýndan uluslararasý basýn mensubu olduðunuza dair belgenizi istiyoruz. Her þey kontrol altýnda." ifadelerini kullandý.

- "ARALIK AYI BAÞINDA BU SÜRECÝ BAÞLATACAÐIZ"

Bakan Iþýkhan, "Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantý tarihi, sürecin nasýl ilerleyeceði ve sürece iliþkin beklentilerin nasýl olduðu" sorusu üzerine, asgari ücretin belirlenmesinin hükümetin tek baþýna belirlediði bir durum olmadýðýný söyledi.

Iþýkhan, þunlarý kaydetti:

"2025'ten itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için de Asgari Ücret Tespit Komisyonumuz var. Aralýk ayý baþýnda bu süreci baþlatacaðýz. Ýþçi, iþveren ve hükümet temsilcilerinin yer aldýðý komisyon toplanacak. Çalýþmalarýný belli bir dönem sürdürecek ve sonrasýnda nihayete erdirdikleri, hem iþçiyi hem de iþvereni memnun edecek rakamýn gündemimize gelmesi ve daha sonra da karar verilmesi süreci söz konusu olacaktýr. Tabii AK Parti hükümetleri olarak biz her zaman iþçimizin, iþverenimizin bu süreçte maksimum faydayý elde etmesini saðlýyoruz, o yönde çabalarýmýzý sürdürüyoruz. 2025 yýlý asgari ücreti belirlerken de bu hassasiyetimizi sürdüreceðiz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu kararý alýrken enflasyon oranýný dikkate almak, ekonomik büyümemizi, iþ gücü piyasamýzýn ihtiyaçlarýný ve vatandaþlarýmýzýn yaþam standartlarýný göz önüne alarak bu ücreti belirlemekte. Yaþam standartlarýný iyileþtirecek, ekonomimizin de genel istikrarýna, yapýsýna zarar vermeyecek düzeyde belirleneceðini umut ediyorum."

Iþýkhan, asgari ücreti minimum ücret olarak belirlediklerini ama iþverenlerin bunun üzerinde de ücret verebileceklerini kaydetti.

- "BÜTÇELERÝ DOÐRULTUSUNDA NAKÝT ÖDEMEDE BULUNAMAYAN BELEDÝYELER VAR"

"Belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borçlarýnýn ne durumda olduðu ve ödenmeyen borçlara iliþkin neler yapýldýðý" sorusu üzerine Iþýkhan, belediyelerin prim borçlarý noktasýnda güçlüklerle karþýlaþtýklarýný söyledi.

Iþýkhan, "Bu borçlarýn ödenmesi hem emekli aylýklarýmýzýn ödenmesi hem de milletimizin sosyal güvenlik haklarýný, saðlýk, ilaç ve tedavi harcamalarýnýn karþýlanmasý açýsýndan kritik bir öneme sahip. Prim olmadan, gelirimiz olmadan biz bu masraflarý nasýl karþýlayacaðýz." dedi.

Belediyelerden son birkaç haftada 7,9 milyar lira nakit ödeme aldýklarýný söyleyen Iþýkhan, "Bunun kat kat fazlasýný da taksitlendirdik. Borçlarýný taksitlendirmek isteyen belediyelerimiz var. Gayrimenkul teklifinde bulunan belediyeler söz konusu. Gayrimenkul tekliflerinde süreç oldukça uzun sürüyor. Bu çerçevede özellikle Sosyal Güvenlik Müdürlüðümüzde bu deðerlendirmeler, bize önerilen gayrimenkuller, bir deðerlemeye tabi tutuluyor. Bu deðerleme rapor halinde merkeze gelip, SGK yönetim kurulu tarafýndan da ayrýca özel ve titizlikle deðerlendirilmekte. Çünkü verilen gayrimenkul deðeri, bizim borcumuzu karþýlayacak düzeyde deðil." diye konuþtu.

Bütçeleri doðrultusunda nakit ödemede bulunamayan belediyelerin olduðuna iþaret eden Iþýkhan, "Aslýnda belediye baþkanlarýmýzýn da birçok rol ve sorumluluðu yanýnda mali sorumluluklarý da söz konusu. Baþkanlarýmýz ne yazýk ki SGK prim borçlarý ödenmesi gerekenler listesinin baþýnda deðil, en sona koyuyorlar, en son kaldýðý için de bunlarý ödeyeceði bütçeye sahip olamýyorlar." dedi.

- "SGK OLARAK SON KURUÞUNA KADAR BÝZ BORÇLARI TAHSÝL EDECEÐÝZ"

AK Parti'li belediyelere de ayný hassasiyetle yaklaþtýklarýný ifade eden Iþýkhan, Sakarya Büyükþehir Belediyesi ile baþladýklarýný, CHP'li belediyelerden Bakanlýkla iþbirliði kurmak isteyen Bodrum Belediyesi ile prim borcu yapýlandýrmasýna baþladýklarýný ve tüm belediyelere eþit mesafede olduklarýný kaydetti.

Bakan Iþýkhan, "Bize bir adým gelene biz on adým atýyoruz. Parti ayrýmý gözetmeksizin tüm belediyelerimize ayný hassasiyetle yaklaþýyoruz, taksitlendirme yapýyoruz. Amacýmýz prim tahsilatýmýzý artýrmak. Ýcra gelen belediyelerden maðdur edebiyatý yapmamalarýný rica ediyorum. Bizimle iletiþim kurmayan belediyeler var. Adana Büyükþehir Belediyesi, Ýstanbul'da Beþiktaþ, Sarýyer, Maltepe, Kartal belediyeleri, Ýzmir Karþýyaka Belediyesi... Ýlgili kanun gereði biz haciz iþlemlerini baþlatacaðýz." dedi.

Ödemelerde bulunmayan belediyelerin de borcunun faizle birlikte sürekli arttýðýna iþaret eden Iþýkhan, þöyle devam etti:

"Bir borcunuz var, belediye baþkaný olarak borcunuzu neden ödemiyorsunuz, biz sosyal güvenlik sistemimizi sürdürmek zorundayýz. Emekli ayaklýklarýmýzý, ilaç, tedavi giderlerimizi karþýlamak zorundayýz. SGK olarak son kuruþuna kadar biz borçlarý tahsil edeceðiz. Bu rakamý ilk açýkladýðýmda 96 milyardý, þu an 140 milyar liraya yükseldi. Burada Ýzmir Büyükþehir Belediyesinin 8 milyar, Ankara Büyükþehirin 7 milyar, Ýstanbul'un 4 milyar... Bu belediyeler yine bizimle iletiþime geçip taksitlendirme ve yapýlandýrma sürecine girdiðimiz belediyeler."

- "SGK'YE PRÝM BORCU OLAN KÝM VARSA AÇIKLAYACAÐIZ"

SGK prim borcu olan þirketlere yönelik neler yapýlacaðý sorusu üzerine Iþýkhan, þirketlerin borçlarýnýn da inanýlmaz düzeye çýktýðýný belirterek, "Maliye Bakanlýðýmýz nasýl paylaþýmda bulunuyorsa biz de prim borcu en yüksek olan þirketleri kamuoyuyla paylaþacaðýz." ifadesini kullandý.

Bakan Iþýkhan, "SGK'ye prim borcu olan kim varsa açýklayacaðýz. 500 milyon ya da 1 milyar borcu olan þirketler var ne yazýk ki. Bunlarý kamuoyuyla da paylaþmayý düþünüyoruz. Çünkü bunun mutlaka etkisi olacaðýný da düþünüyorum, en azýndan borçlarýn tahsilatý konusunda." dedi.

  • Vedat Iþýkhan
  • Çalýþma Bakaný
  • Sosyal Güvenlik