Yýlýn son çeyreðinde gözler TBMM'de! Bütçe maratonu baþlýyor
ABONE OL

AA muhabirinin yaptýðý derlemeye göre, Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek'in gelecek hafta ABD'ye gitmesi planlanýyor.

Uluslararasý Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasýnýn yýllýk toplantýlarý, bu yýl 21 Ekim-26 Ekim tarihlerinde düzenlenecek. G-20 Maliye Bakanlarý ve Merkez Bankasý Baþkanlarý toplantýsý da yýllýk toplantýlar kapsamýnda yapýlacak. Þimþek, bu toplantýlar için gideceði ABD'de, ABD Hazine Bakaný Janet Yellen ile de görüþecek. Þimþek'in çok sayýda ikili görüþme de yapacaðý ABD temaslarý yakýnda takip edilecek.

- BÜTÇE MARATONU BAÞLIYOR

TBMM'deki gelecek yýla iliþkin bütçe maratonu, 22 Ekim'de Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz'ýn TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yapacaðý sunumla baþlayacak.

Komisyonda 30 Ekim'de bütçenin geneli üzerindeki görüþmeler yapýlacak, bakanlýk ve kurumlarýn 2025 yýlý bütçe görüþmeleri 29 Kasým Cuma günü tamamlanacak.

2025 yýlý Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin, komisyondaki müzakerelerinin tamamlanmasýyla TBMM Genel Kuruluna gönderilmesi öngörülüyor. Bütçenin TBMM Genel Kurulundaki görüþmeleri de yýlbaþýna kadar karara baðlanacak.

Bütçe teklifi, mali disiplinin saðlanmasý, ekonomik istikrarýn korunmasý ve sürdürülebilir büyümenin desteklenmesi hedefleriyle uyumlu hazýrlandý.

Teklife göre, gelecek yýl için bütçe giderlerinin 14 trilyon 731 milyar lira, bütçe gelirlerinin ise 12 trilyon 800 milyar lira olmasý öngörülüyor. Bütçe açýðýnýn gayri safi yurtiçi hasýlaya oranýnýn ise yüzde 3,1 olarak gerçekleþeceði tahmin ediliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlýðý ile Strateji ve Bütçe Baþkanlýðýnca hazýrlanan 2025 Yýlý Cumhurbaþkanlýðý Yýllýk Programý'nýn da bu süreçte açýklanmasý bekleniyor.

- ÜÇÜNCÜ ÇEYREK BÜYÜME VERÝSÝ AÇIKLANACAK

TBMM'deki bütçe süreci devam ederken, önemli veriler de açýklanmaya devam edecek.

Buna göre, 4 Kasým'da Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK) tarafýndan ekim ayýna iliþkin enflasyon verileri açýklanacak. TÜÝK tarafýndan 11 Kasým'da da eylül ayýna iliþkin sanayi üretim endeksi ve iþ gücü istatistikleri duyurulacak.

TÜÝK, 29 Kasým'da da yýlýn üçüncü çeyreðine iliþkin gayrisafi yurt içi hasýla verilerini açýklayacak.

Merkez Baþkaný Fatih Karahan da 8 Kasým'da yýlýn son Enflasyon Raporu'nu açýklayacak. Karahan'ýn vereceði mesajlar, ekonomi ve piyasalar tarafýndan yakýndan takip edilecek. Merkez Bankasý, eylül ayýna iliþkin ödemeler dengesi verilerini de 12 Kasým'da açýklayacak.

Merkez Bankasý, 29 Kasým'da da Finansal Ýstikrar Raporu'nu kamuoyuyla paylaþacak. Banka, finansal istikrara iliþkin geliþmeleri, alýnan tedbirlerin finans sektörüne etkilerini deðerlendirecek.

Ayrýca yýlýn kalanýna iliþkin Merkez Bankasý Para Politikasý Kurulu (PPK) toplantýlarý da 21 Kasým ve 26 Aralýk'ta yapýlacak.