TMB, yýlýn ilk yarýsýna iliþkin "Ýnþaat Sektörü Analizi Raporu"nu yayýmladý.
Türk firmalar tarafýndan yakýndan takip edilen Kalkýnma Yolu Projesi'nin en az 15 milyar dolar tutarýnda olacaðýna dikkat çekilen raporda, "Irak, yýlda en az 5 milyar dolar tutarýnda proje üstlenilebilecek bir pazar olarak öne çýkmaktadýr." ifadesi kullanýldý.
Raporda, projenin Türk müteahhitlik firmalarýnýn oluþturacaðý konsorsiyumlar tarafýndan yaklaþýk 4 yýl içerisinde tamamlanabileceði belirtildi.
Ýnþaat sektörü için öne çýkan bir diðer pazar olan Suudi Arabistan'la iliþkilerin yoðunlaþtýðý anýmsatýlan raporda, Türk müteahhitlik firmalarý ile Suudi kamu idareleri ve müteahhitlik firmalarýný bir araya getirecek etkinliklere yýl içinde devam edilmesinin planlandýðý aktarýldý.
Raporda, yýlýn ikinci yarýsý içerisinde TMB organizasyonunda Özbekistan'a bir müteahhitlik heyeti ziyaretinin gerçekleþtirilmesinin hedeflendiði de bildirildi.
Ýnþaat sektöründeki büyümenin, Kamuda Tasarruf ve Tedbir Paketi kapsamýnda kamu yatýrýmlarýnýn durdurulmasýyla yavaþlamasýnýn beklendiðine iþaret edilen raporda, "Sektör, deprem bölgesinin yeniden inþasý, yerel seçimler öncesi artan faaliyetler ve kentsel dönüþümün etkisiyle yýlýn ilk çeyreðini yüzde 11,1'lik genel ekonominin de üzerinde büyüme rakamýyla tamamlamýþtýr. Böylelikle sektör, üst üste 6 çeyrektir yakaladýðý ivmeyi artýrarak 2017 yýlý üçüncü çeyreðinden sonraki en hýzlý çeyrek dönemlik büyümesini gerçekleþtirmiþtir. Ýnþaat sektörünün istihdamdaki payý ise yüzde 6,6 olarak gerçekleþmiþtir." deðerlendirmesinde bulunuldu.
- "YILIN ÝLK YARISINDA YURT DIÞINDA EN ÇOK ÝÞ GABON'DA ÜSTLENÝLDÝ"
Sektörün yýlýn ilk yarýsýnda karþýlaþtýðý en önemli zorluklardan birinin iþçilik maliyetleri ve kalifiye eleman sýkýntýsý olduðu belirtilen raporda, sektörün iç piyasadaki mavi yakalý çalýþan sorununu yurt dýþýndan eleman getirerek çözmeye çalýþtýðý ifade edildi.
Raporda, sýký para politikalarý nedeniyle yýlýn üçüncü çeyreðinde yeni konut satýþlarýnda duraðanlýk yaþanacaðýnýn öngörüldüðü vurgulanarak, þunlar kaydedildi:
"Ocak-haziran dönemi itibarýyla Türk inþaat sektörü tarafýndan yurt dýþýnda 7,6 milyar dolarlýk 82 proje üstlenilmiþtir. Böylece sektörün 1972 yýlýnda Libya ile yurt dýþý pazara açýlmasýndan bu yana ulaþtýðý uluslararasý proje portföyü büyüklüðü, 137 ülkede üstlenilen 12 bin 207 projeyle 511 milyar dolar olmuþtur. Yýlýn ilk yarýsýnda yurt dýþýnda en çok iþ üstlenilmiþ ülke 1,2 milyar dolarla Gabon olurken, 1 milyar dolarla Polonya ikinci, 975 milyon dolarla Kazakistan üçüncü sýrada yer almýþtýr."