Yýllýk bazda yüzde 4,4 artýþ! Türkiye Nisan ayýnda 2,8 milyon ton üretti
ABONE OL

Türkiye Çelik Üreticileri Derneði (TÇÜD), nisan ayýna iliþkin çelik üretimi, tüketimi ve dýþ ticaret verilerini açýkladý.

Buna göre, söz konusu ayda Türkiye'nin ham çelik üretimi, geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 4,4 artarak 2,8 milyon ton oldu. Yýlýn ilk 4 ayýnda ise üretim yüzde 22,1 artýþla, 12,3 milyon ton seviyesinde gerçekleþti.

Nihai mamul tüketimi nisanda yüzde 14 azalýþla 3 milyon tona gerilerken ocak-nisan döneminde 2023 yýlýnýn ayný dönemine kýyasla yüzde 2,5 artarak 12,8 milyon tona ulaþtý.

- ÇELÝK ÜRÜNLERÝ ÝHRACATI MÝKTAR VE DEÐER OLARAK ARTTI

Nisanda çelik ürünleri ihracatý, miktar yönünden yüzde 64,6 artýþla 1 milyon ton, deðer yönünden ise yüzde 36,4 artýþla 769,5 milyon dolar olarak kayýtlara geçti.

Ocak-nisan döneminde 2023 yýlýnýn ayný dönemine kýyasla ihracat, miktar bazýnda yüzde 49,4 artýþla 4,2 milyon ton, deðer bazýnda yüzde 26,7 yükseliþle 3,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleþti.

- ÝTHALAT AZALDI

Nisanda ithalat, geçen yýlýn ayný ayýna göre, miktar bakýmýndan yüzde 12,4 azalýþla 1,5 milyon ton, deðer bakýmýndan ise yüzde 18,5 azalarak 1,2 milyar dolar olarak hesaplandý.

Ocak-nisan döneminde 2023'ün ayný dönemine kýyasla ithalat, miktar bazýnda yüzde 5,9 azalýþla 5,5 milyon ton, deðer bazýnda yüzde 12,9 azalýþla 4,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleþti.

Geçen yýlýn ocak-nisan döneminde 49,7 olan ihracatýn ithalatý karþýlama oraný, bu yýlýn ayný döneminde yüzde 72,4 seviyesine yükseldi.

- YASSI ÜRÜNLERDEKÝ ARTIÞ OLUMLU KARÞILANDI

Açýklamada görüþlerine yer verilen TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, geçen yýlýn ikinci yarýsýnda artan kapasiteler ve özellikle Avrupa ülkelerinden artan talebin desteðiyle yýlýn baþýndan bu yana üretimde artýþ yaþandýðýný belirtti. Yayan, "Mart ve nisan aylarýnda üretimin sýrasýyla yüzde 18 ve yüzde 4,4 artmasý, üretimdeki artýþýn hýz kestiðini ortaya koydu." ifadesini kullandý.

Türkiye'nin ham çelik üretiminin ocak-nisan döneminde yüzde 22,1 artýþla 12,3 milyon tona ulaþmasýna karþýn nisan ayý üretiminin 2,8 milyon tonda kaldýðýna dikkati çeken Yayan, "Nisan ayýnda tüketimde yüzde 25 düþüþ gözlendi. Söz konusu düþüþte, 2023 yýlýnda meydana gelen deprem sonrasýnda uzun mamul tüketiminde gözlenen yüksek oranlý artýþlar nedeniyle yaþanan baz etkisinin ortadan kalkmasý etkili oldu." bilgisini verdi.

Ocak-nisan döneminde ihracatýn yüzde 49,4 artýþ gösterdiðini belirten Yayan, yassý ürünlerde yüzde 84,4 artýþ yaþanmasýnýn, yüksek katma deðerli ürün ihracatýnýn artýrýlmasý adýna olumlu bir geliþme olduðunu vurguladý. Yayan, yýlýn ilk 2 ayýnda düþük oranlý da olsa artan ithalatýn marttan itibaren azalma eðilimine girmesiyle toplam çelik ürünleri ithalatýnýn yüzde 5,9 düþüþ gösterdiðine iþaret etti. Dampingli ve devlet destekli ithalatýn yoðun olarak gerçekleþtirildiði Uzak/Doðu ve Güney Asya bölgelerinden gerçekleþtirilen ithalatýn ise yüzde 37 artýþla 2,8 milyon ton seviyesine yükseldiðini belirten Yayan, ihracattaki ve üretimdeki artýþýn sürdürülebilir kýlýnmasýný ve ihracatýn ithalatý karþýlama oranýnýn eski seviyelerine çýkabilmesi için baþta Çin ve Uzak Doðu ülkeleri için olmak üzere ABD'nin ve AB'nin uyguladýðý tedbirlerin benzerlerinin Türkiye tarafýndan da acilen alýnmasýnýn hayati önem taþýdýðýný kaydetti.

  • Türkiye ham çelik üretimi
  • çelik üretimi artýþý
  • Nisan ham çelik üretimi