Yoðun talep var! O bölgemizde fabrika kurmak için sýrada bekliyorlar
ABONE OL

Tesis edilen huzur ortamýnda, genç nüfusu, Orta Doðu pazarýna ulaþým kolaylýðý, verimli topraklarý ve turizm potansiyeliyle Güneydoðu Anadolu Bölgesi yatýrýmcýlar için cazibe merkezi oldu.

Doðu ve Güneydoðu Anadolu bölgelerinin kalkýnmasý için hayata geçirilen teþvik uygulamalarý sayesinde de Diyarbakýr, Batman, Mardin ve Siirt'in de yer aldýðý 6. bölgeye yatýrým için gösterilen ilgi, günden güne artýyor.

Tekstil, mobilya, gýda ve inþaat sektörlerinde üretim yapan fabrikalarýn birbiri ardýna açýldýðý OSB'lere kapasite dolunca ilave etaplar eklenmeye baþlandý.

Sýrada bekleyen yüzlerce yatýrýmcý için yeni OSB'lerin de kurulduðu bu kentlerde, artýk en çok istihdamý saðlayacak, en çok ihracatý gerçekleþtirecek, bölgenin kalkýnmasýna en çok katkýyý saðlayacak yatýrýmlar seçiliyor.

- "5. ETAP ÝÇÝN BEKLEYEN YAKLAÞIK 350 FÝRMA VAR"

Diyarbakýr OSB Yönetim Kurulu Baþkaný Mustafa Fidan, AA muhabirine, 1996'da kurulumuna baþlanan OSB'de 2000'de arsa tahsisi yapýldýðýný söyledi.

Fidan, yönetime geldikleri 2018'de fabrikalarda 7 bin olan çalýþan sayýsýnýn bugün 20 bin civarýnda olduðunu belirterek, 4. etaptaki inþasý süren fabrikalarýn da tamamlanmasýyla fabrika sayýsýnýn 400'e, çalýþan sayýsýnýn da yaklaþýk 28 bine çýkacaðýný ifade etti.

"Son 8 yýlda Diyarbakýr sanayisi daha da ataða geçti. Her geçen gün çalýþan sayýsý, ihracat artýyor. Diyarbakýr'da artýk bir sanayi kenti havasý var. Özellikle dýþardan yatýrýmcýlar burayý çok tercih ediyor. Bunun nedeni genç nüfus ve kentin 6. bölgede yer almasý. Çalýþan sigortasý, gümrük vergisi, KDV iadesi, banka kredisi gibi birçok konuda devlet sanayicinin önünü açýyor. Yatýrýmcýnýn Diyarbakýr'ý tercih etmesinin en önemli nedenlerinden biri de huzur ve güvenin olmasý." diyen Fidan, devletin verdiði desteklerle Diyarbakýr'ýn sanayileþme konusunda çok ilerlediðini belirtti.

Artýk yatýrýmcý baþvurduðunda seçici davrandýklarýný dile getiren Fidan, her yatýrýmcýya yer tahsisi yapmadýklarýný aktardý.

Fidan, "Daha teknolojik yatýrýmlar seçiyoruz. Amacýmýz, Diyarbakýr'ý marka bir þehir haline getirmek, istihdamý ve ihracatý artýrmak. 232 hektardan oluþan 5. etap onaylandý. Yakýnda yer tahsislerine baþlayacaðýz. 5. etap, 175 parsel olacak. 5. etap tamamlandýðýnda fabrika sayýmýz 575 olacak. 5. etap için bekleyen yaklaþýk 350 firma var. Bu fabrikalar üretime geçtiðinde de çalýþan sayýmýz 48 bin civarýnda olacak. Hedefimiz büyük. Buradan dünyaya mal üretip gönderiyoruz, göndermeye de devam edeceðiz. Diyarbakýr'ý daha iyi yerlere getireceðiz." diye konuþtu.

- BATMAN'DA 500 YATIRIMCI YER TALEP ETTÝ

Batman OSB Yönetim Kurulu Baþkan Vekili Vecdin Nasýroðlu ise konum olarak ticaret için uygun bir noktada bulunan kente yatýrýmcýlarýn yoðun ilgi gösterdiðini söyledi.

"Batman Suriye, Irak, Ýran ve Türk Cumhuriyetlerine yakýn bir konumda. Bundan dolayý yatýrýmcýlar kente yatýrým yapmayý düþünüyorlar. Ayrýca 6. bölgede olduðu için devletin teþvikleri de söz konusu." diyen Nasýroðlu, kentte mevcut OSB'nin 3 bin 870 dönüm alana sahip olduðunu aktardý.

Nasýroðlu, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Burada 200 fabrikamýz var. Bunlarýn 130'u faal, 70'i de yýl sonuna kadar inþasý tamamlanarak faaliyete geçecek. Bu fabrikalar da faaliyete geçtiðinde 20 bine yakýn istihdamýmýz olacak. 500 yatýrýmcý da yer talep etti. Yatýrýmcýlarýn talebini karþýlamak için iki yeni OSB'nin çalýþmalarýna baþladýk. Samanyolu köyümüze yakýn bir noktada tekstil OSB, Raman bölgesinde de bir karma OSB projemiz var. Bu iki OSB'mizi tamamladýðýmýzda yatýrýmcýlarýmýzýn taleplerini karþýlayacak kadar yeni yatýrým alanlarý oluþacak."

- " 2. OSB'DE 225 YATIRIMCI DA ÖN TALEPLERÝNÝ GERÇEKLEÞTÝRDÝ"

Mardin Valisi Tuncay Akkoyun da son yýllarda saðlanan huzur ortamý ile kentte sanayiden ulaþtýrmaya, enerjiden tarýma, eðitimden saðlýk hizmetlerine, sosyal hizmetlerden spor hizmetlerine kadar birçok önemli yatýrýmýn yapýldýðýný belirtti.

Huzurun, birçok yatýrýmcýnýn da bu þehri tercih etmesine vesile olduðunu dile getiren Akkoyun, þunlarý kaydetti:

"1. OSB'de 384 hektar alanda 214 firmamýz faaliyette bulunmaktadýr. 6 bin civarýnda bir istihdam söz konusudur. 2. OSB de inþallah yakýnda faaliyete geçiyor. 104 hektar alanda 74 firmamýza yer tahsisini yaptýk. Yaklaþýk 15 firmamýzýn da fabrikalarý üretime hazýr halde. Bu yýlýn sonuna kadar 5 bin civarýnda bir istihdamý öngörüyoruz. 2. OSB'de 225 yatýrýmcý da ön taleplerini gerçekleþtirdi. Bu firmalarýmýza da en kýsa zamanda yer tahsisini gerçekleþtireceðiz."

Midyat ve Nusaybin ilçelerinde de OSB'ler için proje ve altyapý çalýþmalarýnýn devam ettiðini dile getiren Akkoyun, yatýrýmcýlara her türlü kolaylýðý saðlamaya hazýr olduklarýný belirtti.

Akkoyun, Mardin'e yatýrýmcýlarý davet ettiklerini ifade ederek, þöyle dedi:

"Mezopotamya Ovasý ülkemizin en önemli tarým alanlarýndan biri. Özellikle sulama imkanýnýn yakýn zamanda tamamlanmasý ile bölge daha da verimli hale gelecektir. Özellikle tarýma dayalý sanayi tesislerimiz burada çoðunlukla yer almaktadýr. Huzur ortamý, iklim þartlarýnýn uygun olmasý, genç bir nüfusun olmasý büyük avantaj. Mardin yatýrým için uygun ve güzel bir yer."

2. OSB'de yatýrým yapan ve yatýrýmýný geniþletmek için yer talep eden Seydo Acar, yaklaþýk 8 ay önce bölgede alçý fabrikasý kurmaya karar verdiðini, günlük 500 ton kapasiteli alçý fabrikasýnýn bu ay içinde faaliyete geçeceðini söyledi.

Bunun yanýnda alçýpan üretimi için de ek arsa talebinde bulunduklarýný belirten Acar, "Yer tahsisi yapýlýrsa 16 ay içinde alçýpan fabrikasýný da kuracaðým. Valilik, kaymakamlýk, OSB yönetimi, elinden gelen yardýmý yapýyor. Amacýmýz bu þehre ve ülkemize katkýda bulunmak."

- SÝÝRT'TE 100 YATIRIMCI KURULUÞUN BAÞVURUSU BULUNUYOR

Siirt OSB Müdürü Habib Öner de bölgede istihdam olanaklarýný artýran yatýrýmcýlara destek olmak için her türlü gayreti gösterdiklerini söyledi.

700 dönümden oluþan OSB'de 28 yatýrýmcý kuruluþun bulunduðunu belirten Öner, "Burasý karma OSB olmasý nedeniyle tekstil, mobilya, maden, inþaat malzemeleri gibi farklý sektörlerde üretim yapýlmaktadýr. 2 bine yakýn bir istihdam söz konusu. Bugün itibarýyla 100 yatýrýmcý kuruluþun baþvurusu bulunuyor." dedi.

Öner, yatýrýmcýlarýn taleplerini karþýlamak için OSB'de ilave alanlar oluþturduklarýný dile getirerek, 700 dönüm olan OSB'ye 950 dönüm alan daha kazandýrmak için çalýþmalarýn sürdüðünü kaydetti.

Alt ve üst yapý ile inþaat çalýþmalarý bittikten sonra yatýrýmcýya yer tahsisine baþlayacaklarýný anlatan Öner, "Yatýrým yapmak isteyen kuruluþlarý bölgemize bekliyoruz. Her anlamda hizmete hazýrýz. Müdürlüðümüzün imkanlarýný kendilerine sunacaðýz." ifadelerini kullandý.