'Yok' diyerek kapatýlan kuyulardan petrol fýþkýrýyor! Türkiye'nin ihtiyacýnýn onda birini tek baþýna karþýlayacak
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz, Bingöl'ün Karlýova ilçesinde katýldýðý doðal gaz meþale yakma töreninde yaptýðý açýklamada, yok denilerek kapatýlan kuyulardan petrol çýkarýldýðýný belirten Yýlmaz, Gabar'daki 100 bin varil üretim kapasitesine sahip rezervin Türkiye'nin günlük tüketiminin onda birini tek baþýna karþýlayacaðýný söyledi.

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz, Karlýova ilçesinde doðal gaz meþale yakma törenine katýldý. Meþale yakma öncesi açýklamalarda bulunan Yýlmaz, terörü bir kez daha lanetlediklerini söyledi. Ne yaparlarsa yapsýnlar daha çok çalýþarak kardeþliklerini, birliklerini, beraberliklerini daha çok yücelterek yollarýna devam edeceklerini vurgulayan Yýlmaz, terörle de kararlý bir þekilde azimli bir þekilde mücadelelerinin devam edeceðini söyledi. Geçen mart ayýnda burada söz verdiklerini hatýrlatan Yýlmaz, "Çok þükür mahcup olmadýk, sözümüz yerde kalmadý. Bizim siyasi anlayýþýmýzýn özü de budur, yapamayacaðýmýz þeyi söylememek, söylediðimiz þeyi yapmak. Bugün söylediðimiz sözün yerine gelmesinden dolayý büyük bir mutluluk duyuyoruz. Ýlçemize doðal gazýn gelmesiyle birlikte sadece evlerimizde deðil ayný zamanda geleceðimizde de büyük bir rahatlama ve konfor saðlanmýþ oluyor. Bu meþale sadece ýsýnmanýn deðil geleceðe duyduðumuz güven ekonomiye ve çevreye verdiðimiz deðerin de bir sembolüdür. Hiçbir zaman hiçbir ayrým yapmadan her bir ilçemize her bir beldemize her bir köyümüze hizmet etme gayreti içindeyiz" diye konuþtu.

"AVRUPA ÜLKELERÝ ARASINDA HANE HALKINA EN UCUZ ELEKTRÝK VE DOÐAL GAZI TÜRKÝYE VERÝYOR"

Vatandaþlarýn elektrik ve doðal gazý daha ucuza kullanabilmeleri adýna hükümet olarak mesken abonelerinde yüzde 60'a kadar sübvansiyon uyguladýklarýný aktaran Yýlmaz, "Vatandaþýn ödediði fatura aslýnda devletin yüzde 60'ýný sübvanse ettiði, karþýladýðý bir faturadýr. Böylece 2024 yýlýnýn ilk altý aylýk döneminde Avrupa ülkeleri arasýnda hane halkýna en ucuz elektriði en ucuz doðal gaz veren ülke Türkiye'dir. Sýrf bunun için yani elektrikle doðal gaz için bütçemize koyduðumuz para 472 milyar Türk lirasýdýr. Bunu biz bütçeyle karþýlamasak vatandaþýmýz bunu faturalarla ödemek zorunda kalacaktý. Çok þükür artýk kendi doðal gazýmýzý da üretir hale geldik. Bu çok önemli 2020'de Karadeniz'deki Sakarya gaz sahasýnda tarihimizin en büyük doðal gaz keþfini yaptýk. Gazý yerin 2 bin 100 metre altýndan çýkararak karaya ulaþtýrmayý baþardýk. Þu anda günlük 6 milyon metreküp gaz üretimi yapýyoruz ve 2 milyon 600 bin haneye kendi doðal gazýmýzý saðlýyoruz. Hedefimiz 2025'te bu rakamý 10 milyon metreküpe çýkarýp 4 milyon 400 bin haneye kendi gazýmýzý ulaþtýrmaktýr" þeklinde konuþtu.

"GABAR'DA 100 BÝN VARÝL ÜRETÝM KAPASÝTESÝNE SAHÝP REZERV GÜNLÜK TÜKETÝMÝMÝZÝN ONDA BÝRÝNÝ TEK BAÞINA KARÞILAYACAK"

Daha önce petrol yok denilerek üzeri kapatýlan kuyulardan, terör yüzünden terk edilen bölgelerden bugün petrol çýkarmaya baþlandýðýný dile getiren Yýlmaz, konuþmasýna þöyle devam etti:

"Cumhuriyet tarihinin karada gerçekleþen en büyük petrol keþfini de Gabar'da yaptýk. 100 bin varil üretim kapasitesine sahip olan bu rezerv günlük tüketimimizin onda birini tek baþýna karþýlayacak potansiyele sahiptir. Çok da kaliteli bir petrol o açýdan da çok kýymetli Gabar'daki günlük petrol üretimimiz þimdiden 45 bin varili aþtý. Diyarbakýr'da günlük 15 bin varil, Batman'da 20 bin varilin üzerinde ve Adýyaman'da 10 bin varilinin üzerinde petrol üretiyoruz. Bu baþarýlar Türkiye'nin enerji baðýmsýzlýðý yolunda attýðý en büyük adýmlardan bazýlarýdýr. Türkiye'yi enerji yarýþýnýn dýþýnda býrakmak isteyenlere inat Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan liderliðinde yürüttüðümüz güçlü ve milli enerji politikalarýmýzdan asla taviz vermeyeceðiz. Türkiye Yüzyýlý enerjide dýþa baðýmlýlýðý bitirdiðimiz baðýmsýz olduðumuz bir yüzyýl olacaktýr."

Konuþmalarýn ardýndan Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz ve beraberindekiler doðal gaz meþalesini yaktý.

Petrole meydan okuyacak

Gabar'daki keþif Türkiye'nin stratejisini deðiþtirdi! Petrolde rekor üstüne rekor

Türkiye Karadeniz'de gaza bastý