Yüzde 80'i tamamlandý! Türkiye'de ikinci olacak
ABONE OL

Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý'nca bin hektarlýk alanda projelendirilen, tamamlandýðýnda Türkiye'nin deniz dolgusuna inþa edilecek 2'nci havalimaný olacak Rize-Artvin Havalimaný'nda pistlerin beton ve asfalt kaplamasýna geçiliyor. Projenin yüzde 80'i tamamlanýrken, ilk uçaðýn ise 29 Ekim 2021'de piste inmesi planlanýyor.

Pazar ilçesine baðlý Yeþilköy'de, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý'nca, ilk olarak 766 hektarlýk alanda baþlanan ve daha sonra dolgu miktarý artýrýlarak, bin hektara yükseltilen Rize-Artvin Havalimaný'nýn temeli, 3 Nisan 2017'de, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan atýldý. Havalimaný için kamyonlarla gece gündüz malzeme taþýnan alanda, deniz dolgusuna devam ediliyor. Günlük 120 bin tona yakýn dolgunun yapýldýðý havalimaný inþaatýnda, dolgu çalýþmalarý ile beraber terminal binalarýnýn inþaatý sürüyor.

YILDA 3 MÝLYON YOLCU TAÞINACAK

Proje sahasýna 3 kilometre uzaklýktaki Kanlýmezra ve 7 kilometre uzaklýkta olan Tektaþ Taþ Ocaklarý'ndan kamyonlarla taþýnan taþlar, baðlantý yolu ile denize dökülüyor. Mendireðin iç alaný yaklaþýk 2 milyon metrekare olacak ve toplam 2 milyon 400 bin metrekarelik deniz dolgusu yapýlacak. Devam eden terminal inþaatlarý ile beraber yeni dolgu alanýnýn dahil edilmesiyle projenin yüzde 80'lik kýsmý tamamlandý. Yýlda 3 milyon yolcu tarafýndan kullanýlmasý beklenen Rize-Artvin Havalimaný'nýn altyapý çalýþmalarý, 1 milyar 78 milyon liraya mal olacak.

'DOLGU 84 MÝLYON TONU GEÇTÝ'

Yaklaþýk 300 iþ makinesiyle havalimaný inþaatýnda 7 gün 24 saat çalýþmalarýn devam ettiðini açýklayan AK Parti Rize Milletvekili Muhammed Avcý, "700 kiþi sadece dolgu alaný üzerindeki iþlerde çalýþýyor. Üst yapý ihalesini de kýsa bir süre önce gerçekleþtirmiþtik. Orada da yaklaþýk 300 çalýþanýmýz var. Toplamda bine yakýn kiþi çalýþmalarda görev alýyor. Hiçbir þekilde hýz kesmeden havalimaný inþaatýmýz devam ediyor. Ýnþallah 29 Ekim 2021 Cumhuriyet Bayramý'nda havalimanýmýza ilk uçaðý indirmeyi hedefliyoruz. Yaklaþýk 2 milyon 800 bin metrekarelik dolgunun, 2 milyon 400 bin metrekaresi tamamlanmýþ durumda. Bu konuda yüzde 80 civarýnda bir fiili gerçekleþme var. Üst yapý ihalesinde ise yaklaþýk yüzde 17'sini þu an itibari ile tamamlamýþ bulunuyoruz. Çok hýzlý bir þekilde üst yapý çalýþmalarýmýz da devam ediyor. Onu da inþallah en yakýn zamanda tamamlamýþ olacaðýz. En kýsa zamanda çalýþmalarý bitirerek havalimanýný bölge insanýmýzýn hizmetine sunmak istiyoruz" dedi.

'15 YIL ÖNCE RÝZE'DE BÝR HAVALÝMANI HAYALDÝ'

Mart ayýnda pislerde beton ve asfaltlama çalýþmalarýnýn baþlayacaðýný ifade eden Avcý, "Bu müjdeyi arkadaþlarýmýz bize verdiler. Allah'ýn izniyle o çalýþmayý da kýsa bir süre sonra baþlatýp tamamlamýþ olacaðýz. Havalimanýmýzýn çalýþmalarýnda ve özellikle hýzlý yürütülmesinde büyük katkýlarý olan Sayýn Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan'a hemþehrilerimiz adýna da teþekkür ediyorum. Rize'nin bir hayali gerçekleþiyor. Belki de 15 yýl önce bize Rize'de bir havalimaný kurulacaðýný söyleselerdi hakikaten bunun bir hayal olduðunu söylerdik. Rize'de Ovit tüneli, þehir merkezindeki dönüþüm, Ayder'in dönüþümü ve birçok projede olduðu gibi havalimaný projesini de esas itibariyle bizim hayal olarak nitelediðimiz ve bugün gerçekleþen bir projelerdir. Bunun adýna emeði geçen herkese kendim Rizeliler adýna teþekkür ederim" diye konuþtu.