Yüzde 90'ý tamamlandý! Rekorlara imza atan dev yapýda geri sayým
ABONE OL

Avrupa'nýn en yoðun havalimanlarýndan biri haline gelen Antalya Havalimaný'nda kapasiteyi 35 milyondan 80 milyona çýkaran geniþleme ve yenileme yatýrýmýnýn yüzde 90'lýk kýsmý tamamlandý.

Antalya Valisi Hulusi Þahin, AA muhabirine, eylül sonu itibarýyla havalimanýnda hizmet verilen yolcu sayýsýnýn 32 milyonu geçtiðini, yýl sonunda 40 milyonu aþmayý planladýklarýný söyledi.

Hava trafiðinde bu yýl yeni rekorlara imza atýldýðýný dile getiren Þahin, temmuz, aðustos aylarýnda en yoðun hava trafiðinin yaþandýðýný, bir günde 1217 uçaðýn inip, kalktýðýný belirtti.

Bir yandan havalimanýnda yolcu hareketliliði yaþanýrken bir yandan da yatýrýmlarýn kesintisiz devam ettiðini aktaran Þahin, þunlarý kaydetti:

"Havalimanýnda yolcu kapasitesini 80 milyonun üzerine çýkaracak inþaat çalýþmalarýnda sona gelindi. Hemen hemen her alanda 2- 2,5 katlýk bir kapasite artýþý oldu. VIP terminali 560 metrekarelik alandaydý, þu anda 2 bin metrekareye çýktý. Bizde olmayan, Türkiye'de sadece birkaç ilde olan devlet konukevi yapýldý. CIP terminali, genel havacýlýk, kargo terminalleri yapýldý. Hepsi devreye girdi. 107 uçaklýk apronumuz vardý, geniþlemeyle 176'ya çýktý."

- 60 BÝN TANKER YERÝNE YER ALTI BORU HATTI DEVREYE GÝRDÝ

Vali Þahin, en önemli yatýrýmlardan birinin de yakýt ikmal hattý olduðunu belirterek, bu yatýrýmýn da devreye girdiðini bildirdi.

Havalimanýna limandan yakýtýn tankerler yerine yer altýna taþýndýðýný aktaran Þahin, "29 kilometre yer altý boru hattý devreye girdi. Þehirde 60 bin tankerin buraya yakýt taþýmasýný kaldýrýyoruz, bunu yerin altýna alýyoruz. Bundan sonra limandan buraya direkt yerin altýndan pompalanýyor. Þu anda yüzde 30'luk kýsým kullanýlýyor, yýlbaþýndan itibaren tamamen devreye girecek." diye konuþtu.

Havalimanýnda çok katlý otopark yapýldýðýný anlatan Þahin, vatandaþlarýn bu konuda da rahatlýk yaþadýðýný kaydetti. Gelecek yýl daha büyük kapasiteli ve sorunlarý çözülmüþ bir havalimaný olarak hizmet verilmeye baþlanacaðýný dile getiren Þahin, yatýrým çalýþmalarýnda yüzde 90'lýk kýsmýn tamamlandýðýný ve ocakta tamamen bitmiþ olarak teslim edileceðini belirtti.

- "ÖNÜMÜZDEKÝ SEZON ÇOK DAHA ÝYÝ OLACAK"

Havalimanýnda baþarýlý bir operasyon yürütüldüðüne dikkati çeken Þahin, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bir yandan rekorlar kýrýlýyor, uçaklar iniyor, kalkýyor, yolcular geliyor, gidiyor, pasaport kontrolleri yapýlýyor, kargolar gidiyor, müthiþ bir faaliyet yürütülüyor, bir yandan da devasa bir inþaat var. Ayný anda bir ip üzerinde çok sayýda cambaz oynuyor, alttan da siz ipi tamir ediyorsunuz. Böyle bir faaliyeti tereyaðýndan kýl çeker gibi çok baþarýyla yürüttük. Turizm zarar görmeden kritik eþiði aþtýk. Önümüzdeki sezon çok daha rahat, 80 milyon kapasiteye ulaþmýþ, çok daha iyi hizmet veren bir havalimanýna kavuþmuþ olacaðýz."

Þahin, yenilemelerle güvenlik kriterlerindeki uluslararasý karþýlama oranýnýn da yüzde 93'e çýktýðýný ve bunun dünya standartlarýnýn üzerinde olduðunu ifade etti.

Antalya Havalimaný'nda Ýstanbul Havalimaný'ndan daha fazla pasaport giriþi yapýldýðýný aktaran Þahin, "Ýstanbul'da çok sayýda transit yolcu var, biz de son noktayýz. Gelen yolcu buradan pasaport iþlemlerini yaparak Türkiye'ye giriþ yapýyor. Emniyet güçlerimiz de bu konuda çok hýzlý çalýþýyor." dedi.