Zam belli oluyor! Yüz binlerin beklediði haber
ABONE OL

Toplamda 600 binden fazla kamu iþçisini yakýndan ilgilendiren toplu sözleþme görüþmelerinde, bu hafta hükümetten bu yeni teklif bekleniyor. Görüþmeleri Türk-Ýþ adýna yürüten Türk-Ýþ Genel Mali Sekreteri Ramazan Aðar "Kendilerine de ilettik. Artýk daha geç olmadan hemen önümüzdeki hafta yeni teklifi bekliyoruz. Biz de o teklifi kendi içimizde deðerlendireceðiz" dedi.

Aðar ilk teklifin hayal kýrýcý olduðunu belirtirken, þunlarý söyledi: "Ýlerleyen bir süreç var. 1 Ocak itibariyle toplu sözleþme görüþmelerine baþlayan iþyerlerinin 30 Aðustos itibarýyla grev kararý almasý gerekiyor. Grev kararý sonrasýnda da 60 günlük bir süreç var. Ama sonuçta artýk tekliflerin belli bir aþamaya gelmesi gerekiyordu.

Genelde temmuz ortasýnda son teklifler verilmiþ oluyordu. O nedenle haftaya sürecin hýzlanmasýný bekliyoruz. Gelen teklifi tek baþýmýza deðerlendirmeyeceðiz. Üyelerimize soracaðýz, tatmin edici olup olmadýðýna bakacaðýz. Gelen geri dönüþlere bakacaðýz, üyelere sorup öyle bir karar alacaðýz."

9+5 ÖNERÝLDÝ

Türk-Ýþ ve Hak-Ýþ bu seneki görüþmeler için ortak hareket etme kararý aldý. Bu kapsamda iki konfederasyonun da onayýný alan teklif en düþük brüt ücretin 4 bin 800 liraya yükseltilmesi, 2021-2022 döneminde ilk 6 ay yüzde 20, diðer 6 aylar için enflasyon artý yüzde 3 refah payý oldu. Buna karþýlýk hükümetten gelen karþý teklifte, brüt ücreti 3 bin 577-3 bin 750 lira arasý olanlara 100 lira, brüt ücreti 3 bin 750-4 bin lira arasý olanlara 60 lira seyyanen zam ile yýlýn ilk 6 ayý için yüzde 9, ikinci 6 ay için yüzde 5 artý enflasyon farký verilmesi yer aldý.

Görüþmeler sýrasýnda konfederasyon temsilcilerine bu teklifin ilk teklif olduðu ve devamýnda yeni bir teklifin geleceði mesajý da iletildi.

Kamu iþçileri için yapýlacak toplu sözleþme görüþmeleri aðustos ayýna kadar sonuçlanmazsa, uzun yýllardýr olmayan bir süreç de gündeme gelecek. Yasal mevzuat gereði 2 Aðustos itibarýyla 4.2 milyon memur ve 2.2 milyon memur emeklisinin maaþ ve aylýklarýna 2022 ve 2023'te yapýlacak zamlarýn belirlenmesi için masaya oturulmasý gerekiyor. Bu nedenle aðustos ayýna kadar kamu iþçileriyle olan müzakereler sonuçlanmazsa, iki ayrý masada pazarlýklar eþ zamanlý olarak yürüyecek.

Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen de görüþmeler öncesi taleplerini ortaklaþa belirleme kararý aldý. Konfederasyonlarýn ortak talepleri arasýnda, maaþ ve aylýklara oransal zammýn yanýnda, seyyanen zam ve refah payý verilmesi, 3600 ek gösterge, sözleþmelilerin kadroya geçirilmesi ile derece kademe ilerlemesinin önündeki engellerin kaldýrýlmasý gibi maddeler yer alýyor. Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen, ortak taleplerini 26 Temmuz'da, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý'na sunacak. Hürriyet'in haberine göre, Memurlarla olan pazarlýklarýn aðustos ayýnýn 3. haftasýna kadar tamamlanmasý gerekiyor. Eðer bu süreçte anlaþma saðlanamazsa zam oranýna Hakem Kurulu karar verecek.

TAÞERONDAN KADROYA GEÇENLER DE VAR

Kamu iþçileri için yürütülecek toplu sözleþmeler, uzun yýllar sonra ilk kez yarým milyondan fazla çalýþaný ilgilendiriyor. Son yapýlan toplu sözleþmede 180 bin civarýnda kamu iþçisi için masaya oturulurken, bu yýl taþerondan kadroya geçen çalýþanlarýn da dahil olmasýyla Türk-Ýþ bünyesinde 330 binden fazla, Hak-Ýþ bünyesinde ise 300 bin civarýnda çalýþan kapsama girecek.