Zeybekci: Sepette gıdanın payının yüzde 24 olması gerçekçi değil
ABONE OL

AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, hükümetin enflasyon sepetindeki oranları, özellikle Ekonomi Bakanı'nın "enflasyon sepetindeki gıdanın ağırlığı yüzde 20 olsun" diye bir şey belirlemesinin ekonomi kurallarına aykırı olduğunu, böyle bir müdahalenin söz konusu olamayacağını, enflasyon sepetinde hangi ürünün yüzde kaç ile temsil edileceğinin anketlerle belirlendiğini söyledi.

Zeybekci, "Benim dikkat çekmek istediğim konu şu; Türkiye'nin 3 bin dolarlık kişi başına düşen milli geliri zamanında eğer gıdanın enflasyon sepetindeki payı yüzde 29'lar seviyesindeyse, bugün 9 bin 300-9 bin 500 dolar seviyesine gelmiş kişi başına düşen milli gelirimiz bu haldeyken enflasyon sepetindeki gıdanın payının yüzde 24 olmasını gerçekçi bulmuyorum." dedi.

Söz konusu tespitlerin anketle yapılacağını belirten Zeybekci, sapmasız ve doğru sonuçlara ulaşmak için anket ve örneklem metodolojisinin gözden geçirilmesinde fayda olabileceğini söyledi.

Zeybekci, yıl sonu itibarıyla enflasyon sepetindeki ağırlıkların güncelleneceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diğer taraftan şunu da söylemek istiyorum; benimle aynı milli gelir oranına sahip ülkelerden mesela Meksika'da gıdanın toplam sepetteki oranı yüzde 18 seviyesinde. Bulgaristan, Macaristan, Romanya'ya bakıyorum. Bunlar bana benzer ülkeler... Litvanya, Slovenya'ya bakıyorum. Buralarda da yüzde 18, yüzde 19, yüzde 20 aralığında... Türkiye olarak söylemeye çalıştığım şu; yaş sebzenin de içinde olduğu gıda ürünlerinin spekülasyon amacıyla, yani mevsimsel etkilerinin çok fazla bir şekilde sepete yansıdığı... Böyle bir oranın çok daha dikkatli değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Çok daha dikkatli analiz edilmesi gerekiyor."

"Ekonomi dünyasının bunu ciddi şekilde tartışması gerektiğine inanıyorum"
Nihat Zeybekci, ankette herhangi bir revizyon olup olmayacağı konusunun Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) uzmanlık alanı olduğunu bildirdi.

"3 bin dolarlık milli gelirdeyken gıdanın enflasyon sepetindeki payı yüzde 29 iken, bugün 9 bin 500 dolara gelmişim ama oran yüzde 24" diyen Zeybekci, bunu matematik anlamında sorguladığını, ekonomi dünyasının bunu ciddi şekilde tartışması gerektiğini söyledi.

Mevsimsel ve spekülatif etkilerden etkilenen bu sepetin daha sağlıklı, daha reel noktaya çekilmesiyle ilgili gerekli hassasiyetin gösterilmesi çağrısında bulunan Zeybekci, "Çünkü bunun maliyetini millet olarak biz ödüyoruz. Enflasyonu açıklamak kolay. Enflasyonu açıkladığınız zaman oradaki yarım puanlık fazlalık, eğer bize faiz olarak, Türkiye'ye maliyet olarak geliyorsa, bunu sorgulamak da Ekonomi Bakanı'nın görevidir." diye konuştu.