Ziraat Bankasý Genel Müdürü Çakar: Tarým kredilerini yaklaþýk 6 kat artýrarak 480 milyar liraya çýkardýk
ABONE OL

Ziraat Bankasý tarafýndan bu yýl üçüncüsü düzenlenen Ziraat Bankasý Tarým Ekosistemi Buluþmasý programý Haliç Kongre Merkezi'nde baþladý.

Programýn açýlýþýnda konuþan Çakar, 2021'de tarým bankacýlýðý konusundaki stratejilerini "tarým ekosisteminin finansmaný" olarak belirlediklerini kaydederek, bankanýn 2020-2024 dönemindeki rakamlarý hakkýnda bilgi verdi.

Bu dönemde bankayý yaklaþýk 5 kat büyüttüklerini dile getiren Çakar, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Aktiflerimizi 943 milyar liradan 4,2 trilyon liraya, nakdi kredilerimizi 569 milyar liradan 2,1 trilyon liraya, öz kaynaklarýmýzý 93 milyar liradan 359 milyar liraya çýkardýk. 18 ülke 120 noktada faaliyet gösteren, ülkemizin en büyük ve global bankasý olarak salgýn, bölgesel savaþlar, deprem ve global ekonomideki dalgalanmalar gibi pek çok olumsuzluðun yaþandýðý bu dönemde bir yandan ülkemizin makroekonomik politikalarýna tam destek verirken, bir yandan da topladýðýmýz kaynaklarý ve Ziraat Bankasýnýn tüm enerjisini baþta tarým olmak üzere yatýrým, istihdam, imalat, savunma sanayisi, ihracat ve enerji üretimi gibi 'Türkiye Yüzyýlý' için elzem alanlara yönlendirdik."

- "TARIM KREDÝLERÝNÝ YAKLAÞIK 6 KAT ARTIRARAK 480 MÝLYAR LÝRAYA ÇIKARDIK"

Alpaslan Çakar, çiftçilere çözüm odaklý olacaklarýnýn, sürdürülebilir ve ulaþýlabilir bir finansman saðlayacaklarýnýn, onlarla güçlü bir iletiþim kuracaklarýnýn sözünü verdiklerini anlattý.

2020-2024 döneminde bankanýn aktiflerini yaklaþýk 5 katýna, nakdi kredilerini 3,7 katýna çýkardýklarý dile getiren Çakar, çiftçilere kullandýrdýklarý tarým kredilerini yaklaþýk 6 kat artýrarak 80 milyar liradan 480 milyar liraya çýkardýklarýný vurguladý.

Çakar, "Finansman saðladýðýmýz çiftçi sayýsýný yüzde 82 artýrarak 1,2 milyon kiþiye çýkardýk. Çiftçilerimizin bugün itibarýyla kullandýklarý her 100 liralýk kredinin 75'ini münhasýran Ziraat Bankasý vermiþ bulunuyor. Yani yüzde 75 sektör payýna ulaþmýþ durumdayýz. Toplam tarým kredilerinin yüzde 91'i sübvansiyonlu kredilerden oluþuyor. Sübvansiyonlu kredilerin faizlerinin yüzde 69'u Hazine ve Maliye Bakanlýðýmýz tarafýndan karþýlanýyor." diye konuþtu.

Alpaslan Çakar, bu kredilerin 110 milyar liraya ve 577 bin müþteriye denk gelen kýsmýnýn faizinin tamamýnýn Hazine ve Maliye Bakanlýðý tarafýndan karþýlandýðýný bildirdi.

- "TARIMSAL KREDÝ PORTFÖYLERÝNÝN YÜZDE 70'Ý ÝÞLETME, YÜZDE 30'U YATIRIM KREDÝLERÝNDEN OLUÞUYOR"

Ziraat Bankasý Genel Müdürü Çakar, tarýmsal kredi portföylerinin genel yapýsýna bakýldýðýnda kredilerin yüzde 70'inin iþletme kredilerinden, yüzde 30'unu yatýrým kredilerinden oluþtuðunu söyledi.

Kredilerin en çok bitkisel üretim, sonrasýnda ise hayvansal üretim ve tarýmsal mekanizasyon alanlarýnda verildiðini ifade eden Çakar, þu açýklamalarda bulundu:

"Sözleþmeli üretim konusunda da büyük ilerleme kaydettik. 35 bin üreticimizin sözleþmeli üretimle uygun maliyetli girdiye ulaþmasýna ve pazar sorunu yaþamadan ürünlerini satmasýna olanak saðladýk. Küçükbaþ hayvancýlýða yönelik 'Köyümde yaþamak için bir sürü nedenim var' projemiz kapsamýnda 8 bin 350 üreticimiz 1,4 milyar lira kredi kullandý. Bu projenin büyükbaþ süt hayvancýlýðýna yönelik uygulamasýnda ise 1000 üreticimiz 575 milyon lira kredi kullanmýþ bulunuyor."

Çakar, diðer bankalarda tarýmsal kredi kullanan üreticilerin borçlarýný, talep etmeleri halinde Ziraat Bankasýna transfer etmeleri için yardýmcý olduklarýný söyleyerek, "Bu kapsamda da 2 bin 150 üreticimiz yararlandý ve 500 milyon lira kredi kullandý. Üreticimizin oradaki ödeme gücünü bile dikkate almadan transferine olanak saðladýk." þeklinde konuþtu.

- "BU YIL SENDÝKASYONUMUZUN TEMASINI SÜRDÜRÜLEBÝLÝR TARIM FÝNANSMANI OLARAK BELÝRLEDÝK"

Son iki yýlda hububat destekleme avans kredisinden 500 binin üzerinde üreticinin yararlandýðý bilgisini paylaþan Çakar, 9,7 milyar lira krediyle üreticilerin destekleme ödemelerini avans olarak kullandýklarýný anlattý.

Çakar, "Tarýmsal mekanizasyon, jeotermal seracýlýk, modern basýnçlý sulama sistemleri, tarýmda yenilenebilir enerji kullanýmý, sözleþmeli üretim gibi alanlar baþta olmak üzere, tarýmsal üretim ve yatýrýmlara kredi vererek, tarýmda ölçek ekonomisinin, teknoloji kullanýmýnýn ve tarýmsal üretimde sürdürebilirliðin kalkýnmasýna katký saðladýk." þeklinde konuþtu.

Deprem bölgesine de deðinen Çakar, bölgedeki üreticilerin tarým kredilerinin tamamýný faizsiz olarak ertelediklerini, hayatlarýný kaybeden üreticilerin borçlarýný sildiklerini bildirdi.

Çakar, tarýmý memleket meselesi ve ülkenin geleceði olarak gördüklerinin altýný çizerek, "Öyle ki 1,7 milyar dolarlýk hacmiyle bankacýlýk sektörümüzün en büyük sendikasyonu olan 2024 yýlý sendikasyonumuzun temasýný sürdürülebilir tarým finansmaný olarak belirleyerek çýktýk. Yaklaþýk 50 ülkeden 70 civarýnda bankanýn teveccühü söz konusu oldu." bilgisini verdi.

Çiftçiler için hazýrladýklarý ve bundan sonra da sürekli geliþtirecekleri "Ziraat Çiftçi" platformunu bugün kullanýma sunduklarýný vurgulayan Çakar, platform üzerinden çiftçilerin bankadaki bütün hesaplarýný kontrol edebileceðini ve kredi baþvurusu yapabileceðini sözlerine ekledi.