Zorunlu afet sigortasý geliyor! Bakan Þimþek: Kýsa sürede devreye alýnacak
ABONE OL

Þimþek, AA muhabirine, zorunlu deprem ve ZAS'taki yeniliklere iliþkin deðerlendirmede bulundu.

Zorunlu deprem sigortasýnýn, 7,4 büyüklüðündeki 17 Aðustos 1999 tarihli Gölcük Depremi sonrasýnda bir kanun hükmünde kararnameyle getirildiðini anýmsatan Þimþek, bununla sivil konutlarýn sigorta kapsamýna alýnmasý için zorunlu deprem sigortasýnýn ihdas edildiðini ve Doðal Afet Sigortalarý Kurumunun (DASK) kurulduðunu söyledi.

Þimþek, bu sigorta modelinin 2012 yýlýnda Afet Sigortalarý Kanunu ile son halini aldýðýna iþaret ederek, þöyle konuþtu:

"Kurulduðu günden bugüne kadar zorunlu deprem sigortasýyla sivil konutlara deprem afeti için teminat sunulurken son olarak 6 Þubat 2023'te gerçekleþen depremler kapsamýnda zorunlu deprem sigortasý olan yaklaþýk 500 bin hasarlý konut için 35 milyar lira hasar ödemesi gerçekleþtirildi. 1 Haziran 2024 itibarýyla DASK, 11,3 milyon poliçe kapsamýnda deprem afetine iliþkin teminat sunuyor."

- TAÞINIR MALLARA DA SÝGORTA GÜVENCESÝ

Bununla birlikte, doða kaynaklý afet sayýsýndaki artýþýn tüm dünya ile birlikte Türkiye'de de hasarlarý artýrdýðýna dikkati çeken Þimþek, "Ayrýca, deprem afetinde bina üzerinde yýkýcý hasarlarla karþýlaþýlmakla birlikte diðer doðal afetlerde yapýsý gereði konuttan ziyade konut içindeki taþýnýr mallarda hasar oluþuyor. Bu durum, depremin yaný sýra diðer doða kaynaklý afetler bakýmýndan da sigorta himayesinin zorunlu tutulmasýný ve teminatýn kapsamýna konuta ek olarak konut içindeki taþýnýr mallarýn da eklenmesini gündeme getirdi." ifadelerini kullandý.

Mevcut durumda depremin ve yalnýzca deprem sonucu meydana gelen yangýn, infilak, dev dalga (tsunami) veya yer kaymasýnýn sivil konutlarda yol açtýðý maddi zararlarýn zorunlu deprem sigortasýyla teminat altýna alýndýðýný belirten Þimþek, þunlarý kaydetti:

"Kýsa sürede devreye alýnacak ZAS ile ek olarak sel, heyelan, fýrtýna, dolu, çýð ve orman yangýnýnýn da sigorta teminatýna dahil edilmesi öngörülüyor. Deprem teminatý için binalar, diðer afetler için ise binalar ve taþýnýr mallar teminat altýna alýnýyor. Ayrýca, mevcut durumda zorunlu deprem sigortasýyla köy alanlarýna teminat sunulmazken zorunlu afet sigortasýyla kapsama eklenen doðal afetlerin yapýsý gereði köy alanlarý da kapsama alýndý. Hedefimiz, ZAS'ýn haziran sonu itibarýyla devreye alýnmasýdýr."

  • Afet sigortasý
  • Bakan Þimþek
  • deprem