Asrın felaketinde asrın birliği… 24 muhabirleri bölgeden aktardı: Tamamlanan konutları Başkan Erdoğan teslim edecek
ABONE OL

Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden 1 yıl geçti. Deprem sonrası bölgede hızlı bir şekilde asrın birliği sağlandı. Depremzede vatandaşların ihtiyaçları hızlıca karşılandı. Enkazlar kaldırıldı, akıllı köy evleri, kalıcı konutlar ve iş yerleri inşa edildi. 24 TV muhabirleri bölgedeki son durumu aktardı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN KATILIMIYLA TESLİM EDİLECEK

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçesi merkezli depremlerde 53 bin kişi hayatını kaybetti. 104 milyar dolarlık bir yıkım yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kalıcı konutların yapılması için insan üzeri bir gayretin olduğunu söyledi.

24 TV muhabiri İlayda Şehrinaz Ayçiçek, depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta son durumu aktardı. Kalıcı konutların inşası hakkında bilgi veren 24 TV muhabiri Ayçiçek, "Bundan tam bir sene önce Kahramanmaraş asrın felaketinin ve acının merkez üssüydü. Bugün ise yaraların sarılmasının ve afetten etkilenen şehirlerin bir kez daha yeniden ayağa kalkmasını merkezi olacak. Yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla birlikte Kahramanmaraş'ta yapımı tamamlanan deprem konutları depremzedelere teslim edilecek. Anahtar teslim ve kura töreni gerçekleştirilecek." dedi.

Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesindeki yapımı tamamlanan konutları inceleyen 24 TV muhabiri Ayçiçek, "TOKİ tarafından depreme dayanıklı olarak inşa edilen yapımı tamamlanan konutlardan birindeyiz. Bu noktada çalışmalar son derece hızlı, aynı zamanda titiz bir şekilde başlamıştı. Depremin ardından 15 gün içerisinde zemin etütleri gerçekleştirildi. Depreme dayanıklı temeller atıldı. Radye temel kullanıldı. Ardından da burada konutlar hızla yükselmeye başladı. Konutlar depremzedeleri ağırlamayı bekliyor. İnşa edilen evler 3 oda bir salon olarak yapıldılar. 115 metrekare olarak tasarlandılar. Bu konutlar yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilecek törenle hak sahiplerine teslim edilecek. Kahramanmaraş'ta 19 bin 500 konutun inşa edildiğini biliyoruz. 2 ay içerisinde ise deprem bölgesinde 45 bin konutun tamamlanıp depremzedelere teslim edilmesi bekleniyor. 1 yıl önce gördüğümüz Kahramanmaraş'la şu an tanık olduğumuz manzara birbirinden çok farklı. Bir yıl önce enkaz yığınları arasında hayat savaşı veriliyordu. Bugün ise Kahramanmaraş'ta depreme dayanıklı sağlıklı konutlar yükseldi. Burada binaların yanında peyzaj ve alt yapı çalışmaları da tamamlanış durumda." ifadelerini kullandı.

DEPREM RİSKİ NASIL ÖNLENİR?

Diyarbakır'daki son durumu bildiren TürkMedya Temsilcisi Şehmus Çakan, "Asrın felaketinin üzerinden bir yıl geçti. Bir yıl içinde TOKİ eliyle konutlar inşa edildi." dedi.

Depremde yıkılan Galeria sitesinin olduğu enkaz alanından bulunan Şehmus Çakan'a konuşan Dicle Üniversitesi Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Görevlisi Şefik İmamoğlu, "Ders alıp aynı acıları yaşamamamız gerekiyor. 1939 yılındaki Erzincan depreminde 40 bin insanımız hayatını kaybetmişti. Araştırma alanım olan Narlı ve Gölbaşı arasında özellikle dikkat çekiyorduk. Bu deprem Anadolu'da önemsenmemesinin sıkıntılı olduğunu gösterdi bize. Yapı yaparken mutlak surette depremselliği ön plana almamız lazım. İncelemelerimde yıkımların zemin kaynaklı olduğunu gördüm. Zemine dikkat etmek gerekiyor. Depremselliğin olduğu bölgelerde yapıları yatay mimariye uygun olarak tasarlamak lazım." Şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

"İLK ZAMANLARA GÖRE, BU NOKTADA DEĞİŞİKLİK ÇOK FAZLA"

Kahramanmaraş'ta esnaflarla bir araya gelen 24 TV muhabiri İremnaz Aksoy ise, "6 Şubat 04.17'de 11 il Kahramanmaraş merkezli iki depremle sarsıldı. Birçok evle birlikte işyerleri de zarar görmüştü. Birçok kültüler yapı da hasar almıştı. Bugün burada esnafa son durumu soracağız. Zarar gören işyerleri konteynerlerde devam etmişti. İnşası tamamlananlar olduğu gibi, konteynerde devam edenlerde var. İlk zamanlara göre, bu noktada değişiklik çok fazla. " dedi.

İremnaz Aksoy bölgedeki esnafa sorular yöneltti. İremnaz Aksoy'un sorusunu cevaplayan bölge esnafı, "Ben yeni dükkân açmıştım. Dükkanım yıkıldı. Sağ olsunlar belediye ve AFAD konteyner verdiler. Geçimimizi iyi kötü sağlıyoruz. Yarın 6 Şubat aşırı derecede bir tereddüt ve korku var üzerimizde. Herkes 04.17'de ayakta olacak. Bir ömürde geçse unutmayacağız o tarihi." dedi.

Depremden bir gün önce dükkân açtığını söyleyen bölge esnafı, "Bir buçuk gün çalıştırdım. 1yıldır ise konteynerdeyim." İfadelerini kullandı.

  • depremkonutları
  • ihyawerkonutlar
  • kahramanmaraşseo