F-16 Viper'lar geliyor! Resmen sipariþ ettiler
ABONE OL

Tayvan, Çin'in savaþ uçaklarýyla artan tacizlerine karþý 100'üncü yükseltilmiþ F-16 Viper savaþ uçaðýný Hualien þehrindeki bir üsse indiði bildirildi. Tayvan þu anda 141 adet F-16A/B jetini F-16V'lere yükseltmeye baþladý. Konu baðlamýnda Tayvan hükümeti, Çin'in J-20 hayalet avcý uçaklarý da dahil olmak üzere Çin Hava Kuvvetlerine karþý geliþmiþ aviyonik, füze ve radar sistemlerine sahip 66 adet yeni F-16V sipariþ etti.

F-16 VÝPER'LAR GELÝYOR

Liberty Times'in 30 Aralýk'ta yer verdiði bir habere göre; 6673 seri numaralý tamamen yükseltilmiþ 100. avcý uçaðýnýn Hualien Hava Kuvvetleri Üssü'ne indiðini bildirildi. Söz konusu uçaðýn, Taichung'daki Aerospace Industrial Development Corporation'da (AIDC) üçüncü ve son test uçuþunu tamamladýktan sonra hava üssüne götürüldüðü öðrenildi.

Savaþ uçaklarýna yönelik deðiþikliklerin, Tayvan'ýn Feng Zhan (Phoenix Rising) projesinin bir parçasý olarak yapýldýðý belirtildi. 100. modifiye savaþ uçaðýnýn teslim edilmesiyle birlikte, yükseltilecek yalnýzca 41 Tayvan Hava Kuvvetleri F-16A/B jeti kaldý.

Ayrýca, yükseltmesi planlanan son tek kiþilik F-16A "Fighting Falcon"un 29 Aralýk'ta þirkete teslim edildiði bildirildi. Projenin ise 2023 yýlýnda tamamlanmasý bekleniyor.

Tayvan'ýn yükseltilmiþ bu jetlerinin Hualien veya Chiayi þehirlerindeki üslere konuþlandýrýlacaðý öðrenildi.

ÇÝN SAVAÞ UÇAKLARI TAYVAN HAVA SAHASINI TACÝZ EDÝYOR

Çin Halk Kurtuluþ Ordusu Hava Kuvvetleri (PLAAF), uçaklarýný sýk sýk Tayvan Boðazý'nýn orta hattýndan veya Tayvan'ýn hava savunma tanýmlama bölgesine (ADIZ) gönderiyor. Tayvan Hava Kuvvetleri ise Çin uçaklarýný uyarmak ve hareketlerini izlemek için kendi savaþ uçaklarýný göndermek zorunda kalýyor.

Son olarak 25 Aralýk'ta Tayvan yakýnlarýnda Çin'e ait 71 PLAAF uçaðý görüldü. Çin, savaþ uçaklarý ve insansýz hava araçlarýný da içeren "grev tatbikatý" ve "savaþ devriyelerinin" ABD ile Tayvan arasýndaki "provokasyona" ve "gizli anlaþmaya" yanýt olduðunu söyledi.

Çin'in kendi kendini yöneten ada üzerindeki baskýsý son yýllarda istikrarlý bir þekilde artýyor. ABD Meclis Baþkaný Nancy Pelosi, Aðustos ayýnda Tayvan'ý ziyaret ettiðinden beri, Pekin ile Taipei arasýndaki gerilim son derece yüksek.

Ziyaretine yanýt olarak PLA, ada genelinde büyük askeri tatbikatlar düzenledi. Ýliþkiler kötüleþirken Pekin, askeri, siyasi ve ekonomik önlemler yoluyla Tayvan üzerindeki baskýyý yoðunlaþtýrdý.

2021'de 969'a ve 2020'de 146'ya kýyasla bu yýl Çin'den 1.700'ün üzerinde izinsiz giriþ yaþandý. Tayvan hükümeti barýþ istediðini ancak gerekirse kendini savunacaðýný söylüyor.

Star Gazetesi

  • f-16
  • viper
  • f-16 viper
  • f-16V
  • savunma