Kolombiya Devlet Baþkaný Gustavo Petro, 17 Aralýk'ta genel subaylarýn terfi töreninde yaptýðý açýklamalarda, Kolombiya Hava Kuvvetleri'nin ( FAC) yaklaþýk on yýldýr Kfir savaþ uçaðýnýn yerini alacak bir araç aradýktan sonra yeni bir savaþ uçaðýna sahip olacaðýný söyledi. Ayrýca Petro, Mýsýr'da Fransa Cumhurbaþkaný Macron ile Rafale jeti tedariki hakkýnda görüþme gerçekleþtirdi.
Devlet Baþkaný Petro konuþmasýnda, bu deðiþikliðin tamamen gerekli olduðunu ve mevcut FAC savaþ uçaklarýyla uçmanýn tehlikeli olduðu için "pilotlarýn eþlerinin bu alýmý takdir edeceklerini" vurguladý. Söz konusu bu satýn alma programý, dünya çapýnda yaþanan mevcut ekonomik durum göz önüne alýndýðýnda ödemesiz dönemler olduðu için kamu maliyesini etkilemeyeceðine açýklýk getiriyor. Konu baðlamýnda Kolombiya Devlet Baþkaný Gustavo Petro, eskiyen Kfir uçaklarýný yenilemek için Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron ile Rafale tipi savaþ jeti konusunu görüþtü.
Savaþ filosunu yenilemek isteyen Petro'nun Kfir'i deðiþtirmeye olan ilgisi, bu yýl 1 Ekim'de söz konusu jetlerin uçuþ yapmasýný ardýndan doðdu. Hemen hükümet yetkililerinden bu satýn almayla ilgili olumlu görüþler gelmeye baþladý. Ancak bu satýn almanýn milyarder olduðunu garanti eden Kolombiya cumhurbaþkanýnýn açýklamalarýyla sona erdi. Devlet Baþkaný Petro'nun bu satýn alma olayýnda isteði, Kolombiya pesosu, strateji ile anayasal amaçlara göre ölçülürse ve yapýlan yatýrýmýn ekonomik tazminat yoluyla yeniden baþlatýlacaðý sözleþme kriterleriyle halihazýrda müzakereler yapýlýrsa mümkün olacaðý tahmin ediliyor.
2012 yýlýnda FAC tarafýndan yürütülen çalýþmalarda, yeni bir uçak alýnmasý deðil, kalan uçuþ saatleriyle daha fazla hücre alýnmasý ve tüm filonun BVR füzeleri, Elta EL/ radar M fýrlatma kapasiteli C-10 seviyesine getirilmesi tavsiye edildi. 2032 yýlýnda yapýlmasýn planlanan bu tavsiye, elektronik karþý önlem sistemleri ve DASH miðferinin yaný sýra Derby füzeleri, Pytnon V ve Spice 1000 güdümlü bombanýn göze çarptýðý bir dizi silaha ek olarak, Kolombiyalý aktif Hava Kuvvetleri subaylarý tarafýndan bile reddedilen konu olarak öne çýkýyor.
Kolezyum projesinin 2017'de tamamlanmasýnýn ardýndan, Kfir'in modernizasyonu olarak adlandýrýlan bu savaþ uçaðýnýn kesin olarak deðiþtirilmesi, deðerlendirilecek üç uçaðýn kýsa bir listesiyle baþladý. Konuya iliþkin o listede; Amerikan Lockheed Martin'in F-16 Blok 70'i, Ýsveç SAAB'den Gripen E/F ve Avrupa Airbus'tan Eurofighter yer aldý.
Iván Duque hükümeti döneminde güçlü aday ve seçilmiþ olan F-16 Blok 70'ti. Ancak pandemi ve muhalefetteki siyasi partilerin sürekli reddi, bu satýn almanýn imzalanmasýný imkansýz hale getirdi.
Giden hükümetin býraktýðý CONPES ve CONFIS belgeleriyle satýn alma için kaynaklarýn onaylanmasý ve 7 Aðustos'ta Gustavo Petro'nun iktidara gelmesinin ardýndan güçlü bir aday ortaya çýkmaya baþladý. Konuya iliþkin Dassault Aviation firmasýna ait Fransýz Rafale uçaðý, Mýsýrda konuþan Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron tarafýndan ilk kez gündeme getirildi. BM iklim deðiþikliði toplantýsý sýrasýnda Macron, bizzat Kolombiyalý meslektaþý ile iki kez yaptýðý görüþmelerde güçlü bir teklifte bulundu. Ýkinci görüþme ise Paris'teki OECD toplantýsýnda yapýldý. Güçlü iletiþim ve teklifler doðrultusunda Fransýz savaþçýsý Rafale, eskimiþ Kfir'in yerini almak için bugün çok iyi bir konuma sahip olduðu görülüyor.
Star Gazetesi