Onay çýktý! F-16'lar için yarým milyar dolarlýk anlaþmayý resmen duyurdular...
ABONE OL

Ukrayna merkezli Militarnyi haber sitesi, Romanya'nýn F-16'larý için en yeni AIM-120 füzeleri alacaðýný bildirdi. Ukrayna basýný, F-16 jetlerine entegre edilecek AIM-120 füzelerinin Romanya'ya maliyetinin 592 milyon dolar olduðunu aktardý.

F-16'LAR ÝÇÝN YARIM MÝLYAR DOLARLIK ANLAÞMAYA ONAY ÇIKTI

Haberde, ABD Dýþiþleri Bakanlýðý'nýn Romanya Hükümeti'ne yönelik AIM-120C-8 Geliþmiþ Orta Menzilli Hava-Hava Füzelerinin satýþýný onaylayan bir karar aldýðý bildirildi.

Konuyla ilgili açýklamayý ABD Savunma Bakanlýðý'na baðlý Savunma Güvenlik Ýþbirliði Ajansý'nýn yaptýðý belirtilen haberde, ABD'nin kararýnda 592 milyon dolar tahmini maliyetle, 186 adet füze tedarik edilmesi imkânýnýn yer aldýðý bilgisi verildi.

Haberin devamýnda, bu maliyetin içerisinde, muharebe kabiliyetini sürdürmek için gerekli ekipman, yazýlým ve lojistik desteðinin de dâhil olduðu aktarýldý.

Militarnyi haber sitesi, haberin sonunda þu ifadelere yer verdi:

"Romanya Hava Kuvvetleri'nin savaþ uçaklarýnýn temelini oluþturan F-16 savaþ uçaklarý, yeni AIM-120C-8 füzeleriyle donatýlacak. ABD Dýþiþleri Bakanlýðý, bu yýlýn mayýs ayýnda Romanya'ya 300 adet AIM-9X Sidewinder Block II hava-hava füzesi satma kararý aldý. Önerilen satýþ, Romanya'nýn mevcut ve gelecekteki güvenlik tehditlerine yanýt verme kabiliyetini artýracaktýr."

AIM-120 FÜZESÝNÝN ÖZELLÝKLERÝ

AIM-120 AMRAAM, Amerikan savunma þirketi Raytheon Technologies tarafýndan geliþtirilen ve her türlü hava koþuluna uygun güdümlü füzedir. Füze, 1991 yýlýnda ABD Ordusunda hizmete alýndý.

Amerikan ve Avrupa savaþ uçaklarýnýn orta menzilli ana füzesidir.

Füze, en az 20 kilometre mesafedeki hava hedeflerini tespit edebilen aktif radar güdüm sistemiyle donatýlmýþtýr.

AIM -120C-8, radar güdümlü baþlýk sistemini, iletiþim ve veri iletim sistemlerini ve motoru iyileþtirmeyi amaçlayan yükseltmelerle C versiyonu füzenin sekizinci neslidir. Füzenin fýrlatma menzili %30 artýrýlmýþtýr.

Star Gazetesi