'Pandeminin gençler üstündeki etkisi' araştırması herkesi şaşırttı
ABONE OL

ABD'de Ulusal Uyuşturucu Suistimali Enstitüsü (NIDA) tarafından yaptırılan yıllık 'Geleceği İzleme' anketine göre, pandemi sürecinde gençler arasında madde kullanımında düşüş tespit edildi. Ankete ABD genelinde 319 devlet ve özel okulda kayıtlı 32.000'den fazla sekizinci, 10. ve 12. sınıf öğrencisi katıldı.

Ankete katılan 13 ila 14 yaş arası çocuklar genellikle sekizinci sınıftayken, 10. sınıflar genellikle 15 ila 16 yaşları arasında ve 12. sınıflar 17 ila 18 yaşları arasında.

Ankete katılanlardan 10. sınıf öğrencilerinin %28,5'i ve 12. sınıfların %46,5'i geçen yıl alkol içtiklerini söylerken, bu oran 2020'de sırasıyla %40,7 ve %55,3'tü. Ayrıca diğer uyuşturucuların kullanımı da azaldı.

Sekizinci, 10. ve 12. sınıflar arasında esrar kullanımı, bir önceki ankete göre sırasıyla %7,1, %17.3 ve %30,5'e düştü.

Elektronik sigaraya gelince, sekizinci sınıf öğrencilerinin %12'sinden biraz fazlası, 10. sınıf öğrencilerinin %19,5'i ve 12. sınıf öğrencilerinin %26,6'sı geçen yıl nikotin tükettiklerini söyledi. Bu rakamların da, 2020 anketine göre önemli ölçüde düştüğü belirtildi.

NIDA direktörü Nora Volkow, "Sadece bir yıllık dönemde gençler arasında uyuşturucu kullanımında bu kadar büyük düşüşler görmemiştik. Pandeminin potansiyel bir sonucu olabilir.' dedi.

Volkow, gençlerin davranışındaki değişimin kesin nedenlerini belirlemek için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Düşüşlere katkıda bulunabilecek faktörler arasında "uyuşturucunun bulunabilirliği, aile içinde olma, akran baskısındaki farklılıklar" gibi etkenleri sıraladı.

Michigan Üniversitesi'nde Geleceği İzleme çalışmasına liderlik eden Richard Miech, önümüzdeki yıllarda araştırmacıların pandeminin olası etkilerinin madde kullanımının azalmasında "uzun süreli" eğilimler oluşturup oluşturmadığını öğreneceklerini söyledi.

star.com.tr

  • pandemi
  • uyuşturucu kullanımı
  • bağımlılık
  • NIDA