Hint medyasýnda yer alan haberlere göre, Hindistan yerli uçak gemisi INS Vikrant'a konuþlandýrýlmak üzere Fransýz Dassault firmasýnýn Rafale savaþ uçaðý ile Amerikan Boeing firmasýnýn F/A-18 Super Hornet uçaklarýndan birini seçmek için testlere baþladý. Söz konusu testler Hindistan'ýn Goa'daki deniz üssü olan INS Hansa'da test edildi.
Konu baðlamýnda Hindistan'ýn daha önce 26 adet Rafele jeti için anlaþma yaptýðý iddia edilmiþti. Ancak resmi olarak bir açýklama yapýlmamýþtý. Söz konusu bu uçaklar Hindistan'ýn envanterinde bulunan eskimiþ Rus MiG-29K savaþ uçaklarýnýn yerini alacaktý. Resmi imzanýn ise Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron'un Mart 2023'de Hindistan'a yapacaðý ziyarette imzalanmasý bekleniliyor. Toplam 26 adet Rafale-M savaþ uçaðýnýn Hindistan'a satýlmasý bekleniliyor. Toplam maliyeti konusunda ise henüz bilgi verilmedi.
Hindistan'ýn yerli uçak gemisi INS Vikrant'ýn hizmete girmesiyle geçen yýl, üzerine konuþlandýrýlacak uygun uçaklar için ciddi bir arayýþ baþladý. Bu baðlamda Fransýz Dassault firmasýnýn Rafale savaþ uçaðýnýn (Rafale Marine) deniz versiyonu ve ABD'nin Boeing þirketinin F/A-18 Super Hornet'i son birkaç yýlda ana rakip olarak ortaya çýktý. Hindistan her iki uçak ile de yakýndan ilgilendi.
Mayýs 2019'da, Karnataka kýyýlarýnda Hindistan ve Fransa arasýnda bir deniz savaþý senaryosu olan Varuna Tatbikatý'nda 16 savaþ uçaðý (sekiz Hint Donanmasý MiG-29K ve sekiz Fransýz Rafale-M) karþý karþýya geldi. Rafale-M, kusursuz manevra kabiliyetiyle Hindistan Donanmasýný etkiledi. Benzer þekilde, 2020'nin sonlarýnda Boeing, F/A-18'in ABD'deki Hint uçak gemileri için uygunluðunu gösterdi.
Sonunda, 2022'de, Vikrant'ýn uçuþ güvertesi simüle edildi. Ýlk olarak Þubat 2022'de Rafale-M, ardýndan Temmuz'da Super Hornet geldi. INS Vikrant ve INS Vikramaditya gemileri Hindistan Deniz Kuvvetleri'nin tek operasyonel uçak gemisi olarak biliniyor. Söz konusu gemiler kayakla atlama veya uçaðý fýrlatmak için yukarý doðru eðimli bir rampa olan Kýsa Kalkýþ Ama Tutuklanan Kurtarma (STOBAR) teknolojisini kullanýyor. Tatbikatta Fransýz ve ABD savaþçýlar, uyumluluklarýný kanýtlamak için diðer rutinlerin yaný sýra zorlu kalkýþ ve iniþ sortileri yapmak zorunda kaldý. Testlerin sonunda, hem Fransýzlar hem de Amerikalýlar, kendi uçaklarýnýn donanmayý tatmin edecek þekilde performans gösterdiðini iddia etti.
Star Gazetesi