Harita, gayrimenkuldeki yükseliþ ve düþüþleri de anlýk gösterecek ve tapu kaydýnda da bu deðer esas alýnacak. 2022’de geçilmesi planlanan bu düzenleme öncesi bu yýl içinde ara formül olarak tapuda ‘ekspertiz þartý’ devreye girecek.
Era Gayrimenkul Genel Müdürü Can Özatay “Bakanlýðýn bu formülü; deðerleme þirketlerinden ekspertiz raporunu þart koþmayý öngörüyor. Aslýnda mart ayýnýn baþýndan itibaren yabancýya konut satýþýnda da deðerleme raporu zorunluluðu fiili olarak baþladý. Gayrimenkul satýþlarýnda ekspertiz þartý getiren bu formülün yabancýnýn yaný sýra yerlide de uygulanmasý halinde inþaat sektöründeki kayýt dýþýlýðýn önüne geçilecek, tapu harcý artacak, Türkiye’nin marka deðerinin yabancý yatýrýmcý nezdinde artýrýlmasý saðlanacaktýr” dedi.
MUAFÝYET ÝSTENÝYOR
Fuzul Grup Yönetim Kurulu Baþkaný Mahmut Akbal da geçen yýl 2 milyon 500 bin tapunun el deðiþtirdiðini, bu satýþlardan devletin kasasýna 10.72 milyar lira girdiðini söyledi. Akbal, 2009’da söz konusu rakamýn 1.8 milyar lira olduðunu kaydederek “Aslýnda gelinen noktada devletin tapu harcýnda verimliliði artýrdýðýný görüyoruz. Ancak doðru deðerlemeyle bu verim artýrýlabilir. Burada önemli olan ev sahipliði oraný” dedi. Her 100 kiþinin 60’ýnýn evinin bulunduðunu ifade eden Akbal “Ýlk evini alan en azýndan tapu harcýndan muaf tutulsa sektörü de hareketlendirmek adýna kýymetli bir adým atýlmýþ olacaktýr” diye konuþtu.
Tapu’da 11 milyarliralýk iþlem yapýldý
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü Strateji Geliþtirme Daire Baþkanlýðý verilerine göre, geçen yýl 2,5 milyon gayrimenkul (konut, iþ yeri, arsa, tarla) el deðiþtirdi. Bu gayrimenkullerden elde edilen tapu harcý 10 milyar 72 milyon lirayý aþtý. Tapuda 2018 boyunca gerçekleþtirilen toplam iþlem ise 8.9 milyon adet olurken toplam gelir ise 11 milyar 291 milyon liraya ulaþtý. 2018’de tapu harcý geliri önceki yýla göre yüzde 5,58 arttý. Söz konusu rakam önceki yýl 10,7 milyar liraydý. Tapudan elde edilen harç geliri 2009’da 1.8 milyar lira olarak gerçekleþti.