Ýnþaat maliyetlerinde son 2 yýlda yüzde 300-400 gibi büyük oranlarda artýþ yaþandýðýný dile getiren içmimar Nur Gül Arslan, bu durumun yeni projeleri sekteye uðrattýðýný söyledi. Arslan, öngörülemeyen belirsizlik nedeniyle konut fiyatlarýndaki artýþýn devam edeceðini belirtti: "Ýnþaat sektörü temsilcileri, konut fiyatlarýnda yaþanan artýþýn nedeninin yükselen maliyetler olduðunu söylüyor. Fakat sorun sadece maliyetlerin artmasý deðil. Maliyetlerdeki öngörülemeyen belirsizlik de baþlanmasý planlanan yeni projeleri sekteye uðrattý. Arzýn talepten az olmasý, hem satýþ hem de kira fiyatlarýnda artýþa yol açtý. Vatandaþýmýzýn alýmýnýn epey zorlaþtýðý ve daha da zorlaþacaðý bir gerçek."
Konut fiyatlarýnda devam eden artýþlarýn ev ihtiyacý olanlarý kiralýk dairelere yönelttiðini söyleyen Nur Gül Arslan, "Önümüzdeki süreçte kiralamalar daha çok artacak" dedi. Arslan, uzun süreli kiralanacak dairenin mümkünse 'esneklik' açýsýndan da deðerlendirilmesi gerektiðini söyledi: "Esneklik; sürdürülebilirlik ve iþlevselliði bir araya getiren bir kavram. Kiþilerin yaþadýklarý mekânla bütünleþmesini ve yaþam döngüsünde gerçekleþebilecek deðiþikliklere uyum gösterebilmelerini saðlar. Kullanýcý memnuniyetini ve tatminini artýrýr."
Arslan, esnek tasarlanan konutlarýn ihtiyaca göre yeniden þekillendirilebileceðini ifade etti: "Yapýlarýn fiziksel ömürleri, fonksiyonel ömürlerinden daha uzundur. O nedenle bir yapý, deðiþen kullanýcý ve ihtiyaçlara cevap verebilmelidir. Çok genel bir uygulamayý örnek vereyim; evdeki nüfus arttýðýnda aile, balkonu kapatýp bir odaya çevirebilir. Böylece konut, esnekliði sayesinde kullanýcýnýn ihtiyacý doðrultusunda yeniden þekillendirilmiþ olur. Ýç mekânda bu deðiþime olanak saðlanmasý, kullanýcýyý hem kýsa hem de uzun vadede memnun edecektir. Bu sebeple inþaat yapan firmalar ve yapýlarýn mimarlarý, yeni projelerinde iç mekan fonksiyonelliðine ve esnekliðe daha çok önem vermeli."