Kalan00:34
İSTANBUL 9°C / 4°C
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyon
  • Ağrı
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Düzce
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • İstanbul
  • İzmir
  • K.Maraş
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kilis
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Şanlıurfa
  • Şırnak
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak
DOLAR
42,8956
EURO
50,7338
ALTIN
6166.49
  • Gece modu
    Gündüz modu
  • Anasayfa
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Son Dakika
  • Yazarlar
  • Güncel
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Canlı Skor
  • Açık Görüş
  • Savunma
  • Sosyal Güvenlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Kültür Sanat
  • Otomobil
  • Diğer
    • Hava Durumu
    • Namaz Vakitleri
  • İletişim Ve Künye
  • Haberler
  • >
  • Foto Galeri

FOTO GALERİ

3 Ağustos 2019 Cumartesi

2 bin 973 rakımlı dağda yapılıyor! Kilosu 50 lira

Sıcak hava nedeniyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Batman'ın Sason ilçesinde bulunan 2 bin 973 rakımlı Mereto Dağı'ndaki yaylalara götürülen hayvanlardan elde edilen sütün peynire yolculuğu başladı.

1
/
8

Sıcak hava nedeniyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Batman'ın Sason ilçesinde bulunan 2 bin 973 rakımlı Mereto Dağı'ndaki yaylalara götürülen hayvanlardan elde edilen sütün peynire yolculuğu başladı.

2
/
8

Peynirin kış mevsiminde tüketildiğini dile getiren Sala, 'Müşteri olduğunda satıyoruz. Kilogram fiyatı 35-50 lira arasında değişiyor.' dedi.

3
/
8

Sağdıkları sütü bidonlarla kimi zaman eşek sırtında kimi zaman da omuzlarında taşıyarak kaldıkları çadırlara taşıyan kadınlar, süzgeçten geçirdikleri sütü kazanlara koyup odun ateşinde kaynatıyor. Hazırlanan peynir, suyunun süzülmesi için dinlenmeye bırakılıyor. Daha sonra süzülen peynir, temizlenen koyun ve keçi derisinin içine konularak muhafaza ediliyor.

4
/
8

Bahar Sala ise sıcak yaz günlerini yaylada geçirdiklerini, serin havası nedeniyle yaylada yaşamın güzel olduğunu belirtti. Sağdıkları sütü kaynatıp, peynir yaptıktan sonra tulumlara doldurduklarını anlatan Sala, 'Günde 500 keçi sağıyor, sütü peynir yapıyor, tulumlara koyup, satıyoruz. Tulum peyniri diğer peynirlere göre daha güzel. Kış için saklıyoruz.' diye konuştu.

5
/
8

Göçerlerden Sultan Sala, AA muhabirine, göçerliğin zorluklarının yanı sıra güzelliklerinin de olduğunu anlattı.

6
/
8

Göçerler, sezon sonunda il ve ilçe merkezlerinde kilogramı 35 ile 50 lira arasında değişen fiyatla satışa sundukları peynirle kışlık gelirlerini elde ediyor.

7
/
8

Günler süren zorlu yolculuğun ardından yaylalara ulaşan göçerler için yaz boyu sürecek hummalı bir telaş başlıyor.

8
/
8

Erkekler gece gündüz koyunların bakımını yaparken, kadınlar günlük işlerin yanı sıra hayvanları sağıyor ve elde ettikleri sütten peynir yapıyor.

  • © 2025 Star.com.tr
  • İletişim Ve Künye
  • Bilgi Toplum Hizmetleri
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.