Hatay'ýn Ýskenderun Körfezi'ne tekneyle açýlan Ceylan ve beraberindeki ekip, 6 Eylül 2004'te 2 bin 200 ton toksik atýk yüküyle batan Sen Vincent bandýralý M/V Ulla Gemisi'nin bulunduðu noktaya ulaþtý.
Ceylan ile Sahil Güvenlik Komutanlýðý Dalýþ Emniyet Güvenlik ve Arama Kurtarma (DEGAK) timleri ve dalýþ eðitmeni Mahmut Ýðde, gerekli önlemleri aldýktan sonra Ulla Gemisi batýðýnýn olduðu yere dalýþ gerçekleþtirdi.
Yaklaþýk 40 metre derinliðe dalýþ yapan Ceylan ve beraberindeki ekip, 20 yýllýk batýðýn son durumunu görüntüledi.
Dalýþ sýrasýnda, Ulla Gemisi batýðý ve etrafýnda oluþan zengin ekosistem detaylý bir þekilde gözlemlendi.
Ceylan, tarafýndan çekilen görüntülerde batýk ve etrafýndaki çok sayýda deniz canlýsýnýn yaný sýra nesli tehlike altýnda olan birçok tür de kayda alýndý.
- 'BU KADAR ZENGÝN BÝR BATIK GÖRÜNTÜSÜ BENÝ ÇOK ETKÝLEDÝ'
Tahsin Ceylan, AA muhabirine, 20 yýllýk batýðýn bulunduðu yere dalýþ gerçekleþtirmenin kendilerini çok heyecanlandýrdýðýný söyledi.
Gemi batýðýnýn bulunduðu yerde çok sayýda balýk türünü de gözlemlediklerini anlatan Ceylan, 'Yaklaþýk 40 metrede karþýlaþtýðýmýz gemi üstünde artýk yapay bir resif olmaktan çýkmýþ, doðal bir resif olmuþ. Gemi üzerinde sayýsýz miktarda, sayamadýðým kadar orfoz, lagos, süngerler, Süveyþ Kanalý yoluyla gelen istilacý türler, deniz kestaneleri, aslan balýklarý, akyalar vardý. Bu kadar zengin bir batýk görüntüsü beni çok etkiledi. Çok güzel görüntüler kaydettik.' diye konuþtu.
Ceylan, dalýþta ayrýca nesli tehdit altýnda olan canlýlarla da karþýlaþtýklarýný ve bunlarý da kayýt altýna aldýklarýný belirtti.
Kendisinin ve beraberindeki ekibin dalýþtan oldukça memnun ayrýldýklarýný anlatan Ceylan, 'Geminin olduðu alan çok güzel bir dalýþ destinasyonu olmuþ. Geminin olduðu alan koruma altýnda, durum böyle olunca buraya dalýþ gerçekleþtirilememiþ.' dedi.