AK Parti Gümüþhane Milletvekili Celalettin Köse, Kelkit Kaymakamý Kadir Algýn, Ýl Genel Meclisi Baþkaný Eþref Balki, Kelkit Belediye Baþkaný Ünal Yýlmaz'ýn yaný sýra 30 ülkeden gelen 69 akademisyen ve arkeolog, antik kentin kuzey ve batýsýnda yer alan mezarlýk alanýndaki kazý çalýþmalarýný yerinde inceledi.
Çalýþmalarý 18 kiþilik ekiple sürdüren kazý baþkaný Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öðretim Üyesi Elif Yavuz Çakmur, heyete bilgi verdi.
Milletvekili Köse, gazetecilere, 30 ülkeden 69 akademisyenin Satala Antik Kenti'ne yaptýðý ziyaretin Gümüþhane için çok önemli olduðunu söyledi.
Satala'nýn Gümüþhane'nin önemli bir turizm destinasyonu olacaðýna iþaret eden Köse, sözlerini þöyle sürdürdü:
'Satala Antik Kenti'ni, çeþitli ülkelerden tarih ve arkeoloji tutkunlarýnýn gezeceði günleri hayal ediyorum demiþtim ve çok þükür bugün Almanya, Ýngiltere, Romanya ve Rusya'nýn aralarýnda bulunduðu 30 ülkeden, dünyanýn en önemli arkeologlarýnýn olduðu heyet Satala Antik Kenti'ni ziyarete geldi. Onlar da buranýn kýymetini anladýlar. Topraðýn üzerini örttüðü tarihi kalýntýlar gün yüzüne çýktýkça buranýn tüm dünyada kabul gören turizm potansiyeli olacak. Çünkü burasý dünyanýn çeþitli medeniyetlerine ev sahipliði yapmýþ, kimliði olan bir köy. Tarihi kimliðe haiz bir antik kent. Bizim tek hedefimiz bundan sonra burada bir müze yapmak.'
Köse, bölümlerinde uzman dünyaca ünlü profesörlerden oluþan akademisyenlerin ziyaretinden duyduðu memnuniyeti dile getirerek, 'Ülkelerine gittiklerinde Satala'yý anlatacaklar. Yaklaþýk 2 bin 800 yýllýk olduðu söylenen Urartu kemeri buradan çýkarýldý. Gümüþhane Kent Müzesi'nde sergileniyor. Yine buradan çýkartýlan, Kültür ve Turizm Bakanýmýzýn yaklaþýk 2 ay önce açýklamalarýyla haberlere konu olan 1500 yýllýk Roma lejyon zýrhý Erzurum'da sergilenmekte. Biz de onu inþallah çok kýsa süre içerisinde Gümüþhane'ye getirip sergilenecek hale getireceðiz.' diye konuþtu.
- 'NEKROPOL ÇALIÞMALARINDA YAKLAÞIK 2 AYLIK SÜREÇTE 16 MEZAR AÇTIK'
Kazý Baþkaný Elif Yavuz Çakmur ise Satala Antik Kenti'nde bu yýlki kazýlarýn, geniþleme çalýþmasý þeklinde devam ettiðini belirtti.
Satala'nýn Kültür ve Turizm Bakanlýðýnýn Geleceðe Miras Projesi kapsamýna alýndýðýný ifade eden Çakmur, þunlarý kaydetti:
'Proje kapsamýnda devam eden kazýlarýn en büyük ayaðýný nekropol (arkeolojik þehirlerde mezarlýklarýn ve toplu mezar yerlerinin bulunduðu bölgeye verilen isim) çalýþmalarý oluþturmaktadýr. Nekropol çalýþmalarýnda yaklaþýk 2 aylýk süreçte 16 mezar açtýk. Bunlar içinde bize ilginç gelen bir kadýn mezarýyla karþýlaþtýk. Gelecek verilerle kadýn hakkýnda daha ayrýntýlý bilgilere sahip olacaðýz. Muhtemelen bu kadýn mezarýný, geç dönem mezarý olarak nitelendirdik. Gelecek verilerle daha saðlýklý yorumlayacaðýz.'
Çakmur, Gürcistan'da gerçekleþtirilen Roma Sýnýr Çalýþmalarý Kongresi'nin Avrupa'nýn en önemli kongrelerinden biri olduðuna dikkati çekerek, 'Bu kongre bu yýl itibarýyla Batum'da gerçekleþtirildi. Kongrenin ziyaretçisi arkeologlar gezi rotasýnda Satala'yý son durak olarak seçtiler. Bizim için çok büyük bir adým. Üç yýlda bir gerçekleþtirilmesi ve bir ayaðýnýn Satala olmasý da bizim için çok onur verici.' dedi.
Stuttgart Hükümet Bölgesi Anýt Koruma Dairesi Baþkaný Dr. Andreas Thiel, Roma arkeoloji uzmanlarý olarak lejyonlarýn nerede olduðunu bildiklerini dile getirerek, þöyle konuþtu:
'Hepimiz burayý biliyorduk ama daha önce gelme þansý bulamamýþtýk. Ben burayý gözümün önüne daha farklý getirmiþtim. Normalde Roma lejyonu büyük bir þehrin kuruluþuna öncülük eder. Arkeologlar için büyük bir þans. Çünkü üzeri yerleþik olmadýðý için kazý yapýlabiliyor. Bilim adamlarý için önemli olan soru, neden burada büyük bir þehir oluþmadý? Umarým meslektaþlarýmýzýn çalýþmalarý bu soruya bir cevap bulur. Eminim ki daha çok bulunmasý gereken eserler var.'
Heyet daha sonra Gümüþhane Kent Müzesini de ziyaret etti.