Türksat 6A'nýn yapýldýðý ve akustik, ýsýl, vakum, titreþim baþta olmak üzere fýrlatma aþamasýndan uzaya kadar maruz kalacaðý ortamlarda karþýlaþabileceði zorluklara yapýsal dayanýklýlýðýnýn test edildiði TUSAÞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi'nde görüntülendi.
Dünyada, uzay alanýnda söz sahibi az sayýda geliþmiþ ülkede bulunan ve Türkiye'nin tam kapsamlý ilk ve tek tesisi niteliðindeki merkezde, kütlesi 5 tona kadar birden fazla uydunun, ayný çatý altýnda ve eþ zamanlý montajý, entegrasyonu ve test faaliyetleri gerçekleþtiriliyor.
Yer gözlem, haberleþme ve benzeri özelliklerdeki tüm uzay sistemlerinin fýrlatýlmaya hazýr hale gelene kadar yapýlmasý gereken alt montaj, montaj, sistem seviyesi entegrasyon, fonksiyonel ve çevresel test aktiviteleri, çok katmanlý yalýtým battaniye ve kablaj üretim alanlarýnda hizmet veren merkez, uzay sistemlerine yönelik ölçüm ve yer testleri için gerekli altyapýya sahip bulunuyor.
Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleþme uydusu Türksat 6A'nýn üretim ve test çalýþmalarý da USET Merkezi'nde yapýlýyor. Uyduda 'güneþ paneli açma-kapama testleri' safhasýna gelindi. Alanýnda uzmanlaþmýþ mühendisler ve uzay sistemleri üzerinde eðitilmiþ teknisyenlerce çalýþmalarý yapýlan uydu, TÜBÝTAK UZAY, TUSAÞ, ASELSAN ve CTECH firmalarýyla birlikte üretiliyor. Yakýt dahil, 4 tonun üzerinde kütleye sahip olacak uydunun Haziran 2024'te uzaya gönderilerek, 42 derece doðu boylamýnda yörüngesine yerleþtirilmesi planlanýyor.
Türksat 6A, Türkiye'nin yaný sýra Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doðu ve Asya'nýn büyük bölümüne hizmet sunacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr da USET Merkezi'ne gelerek Türksat 6A'nýn 'güneþ paneli açma-kapama testi'ni izledi. Kacýr'a, Bakan Yardýmcýsý Zekeriya Çoþtu, Milli Savunma Bakan Yardýmcýsý Þuay Alpay, Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkaný Haluk Görgün, TUSAÞ Genel Müdürü Temel Kotil, TUSAÞ Yönetim Kurulu Baþkaný Rafet Bozdoðan, TÜBÝTAK Baþkaný Hasan Mandal, Türkiye Uzay Ajansý Baþkaný Yusuf Kýraç il eþlik etti.
Bakan Kacýr, AA muhabirine, incelemelerinin ardýndan Türksat 6A'nýn son durumu ve uzay çalýþmalarýna iliþkin bilgi verdi.
Türkiye'nin bu uyduyla, kendi haberleþme uydusunu yerli ve milli þekilde geliþtirip üretebilen 10 ülke arasýna adýný yazdýracaðýný belirten Kacýr, daha önce BÝLSAT'ýn üretimiyle bu yolculuðun baþladýðýný, RASAT, GÖKTÜRK ve ÝMECE uydularýyla metre altý çözünürlükteki uydulara eriþme imkanýnýn elde edildiðini söyledi. Kacýr, ÝMECE uydusuyla bin kilometrenin altýna yönelik tecrübe edinilirken Türksat 6A ile 4,5 tona yakýn aðýrlýkta son derece sofistike yüksek teknoloji sistemini 30 bin kilometrenin üzerinde çalýþtýracaklarýný anlattý.
Türksat 6A'nýn ileri teknolojiler barýndýrdýðýný ve bununla haberleþme uydularýna adým atacaklarýný, kazanacaklarý tecrübeyle 600 milyar dolara yaklaþan uzay ekonomisinden Türkiye'nin çok daha fazla pay alabilmesini saðlayacaklarýný vurgulayan Kacýr, bu sayede milli güvenlik için stratejik önem taþýyan pek çok uygulamayý da yerli ve milli imkanlarla geliþtirmeyi sürdürmeyi planladýklarýný dile getirdi.
Bakan Kacýr, uydunun stratejik önemine dikkati çekerek, þöyle konuþtu:
'Bu bize derin uzay projelerinin de kapýsýný aralamýþ olacak. Bütün bu projeler uzay alanýnda Türkiye'nin baðýmsýzlýðýný tahkim edecek, savunma sanayisi baþta olmak üzere önemli kazanýmlarý ülkemize getirecek ve uzay teknolojilerinin doðurganlýðý sayesinde sanayi ve teknolojinin pek çok alanýnda Türkiye'yi yüksek teknoloji geliþtiren ve rekabetçi þekilde dünyaya ihraç edebilen bir ülke olma noktasýna taþýyacak. Gelecek 10 yýllarda bugünkünden çok daha güçlü ve yüksek teknoloji üretebilen bir altyapýya kavuþmuþ olacaðýz. USET Merkezi'mizi ve buradaki insan kaynaðýmýzý boþ tutamayýz. Buradaki insan kaynaðýmýzý daha da geniþletmeyi, gençlerin motivasyonunu artýrmayý hedefliyoruz.'
Kacýr, 'Milli Teknoloji Hamlesi' hedefleri doðrultusunda kritik teknolojileri pek çok platformda yerli ve milli imkanlarla üretip geliþtirebildiklerini, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde 'Milli Uzay Programý' kapsamýnda da Türkiye'ye stratejik kabiliyetler kazandýracak projelere odaklandýklarýný bildirdi. Bunlardan birinin konumlama ve zamanlama sistemlerini yerli ve milli olarak geliþtirebilmek olduðunu vurgulayan Kacýr, þu deðerlendirmede bulundu:
'Dünyada çok az sayýda ülke sistemlerini kendi imkanlarýyla geliþtirdi ve dünyanýn hizmetine sundu. ABD, Rusya, Çin ve AB'nin küresel konumlama ve zamanlama sistemi var. Bazý ülkelerin de bölgesel konumlama ve zamanlama sistemleri bulunuyor. Biz paydaþlarýmýzla konumlama ve zamanlama sistemlerini yurt içinde geliþtirmek ve uzayda kullanabilmek adýna proje baþlatýyoruz. 'Uzay Limaný Projesi' ise Türkiye'nin uzaya baðýmsýz eriþimi açýsýndan stratejik önem taþýyor. Bunu da uluslararasý iþbirliðiyle gerçekleþtireceðiz.'
Ay Araþtýrma Programý kapsamýnda ise Türkiye'nin kendi geliþtirdiði ay aracýný özellikle milli itki sistemleriyle uzayda kullanmayý ve Ay'a eriþmeyi hedeflediklerini belirten Kacýr, þu bilgileri verdi:
'Ay aracý çalýþmalarýnda önemli bir aþamaya gelindi, AR-GE takýmlarý oluþturuldu, tasarým süreci büyük ölçüde tamamlandý. Þu anda aracýn bileþenleri hem yerli hem uluslararasý kaynaklardan temin ediliyor. Hedefimiz 2025 sonu, 2026 baþýnda bu projeyi gerçekleþtirmek. Ay Araþtýrmasý Programý kapsamýndaki testler de USET Merkezi'nde yapýlýyor. Burasý dünyada sadece 6 ülkenin sahip olduðu ve uzay ortamýnýn tüm unsurlarýyla simüle edilebildiði bir altyapý. Gerek kamu gerek özel sektörümüz, geliþtirdikleri uzay sistemlerini bu altyapýda en geniþ imkanlar ve çok geniþ bir insan kaynaðýnýn himayesinde test etme imkanýna sahipler. Ay Araþtýrmasý Programý kapsamýndaki uzay aracýmýzýn da testlerini burada gerçekleþtireceðiz.'
Yakýn yörüngede internet hizmeti sunan uydu aðlarý konusunda yeni projeler baþlatacaklarýný vurgulayan Kacýr, baþta Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý olmak üzere tüm ilgililerle çalýþma halinde olduklarýný söyledi.
Kacýr, uzaya gönderilen uydularýn tamamýna yakýnýnýn alçak yörüngeye gönderilen ve internet hizmeti sunan uydulardan oluþtuðuna dikkati çekerek, bunun önemini son günlerde yaþanan geliþmelerle gördüklerini vurguladý.
Ýsrail'in Filistin'de soykýrýma varan zulmü olduðuna iþaret eden Kacýr, 'Orada elektrik, su gibi internet hizmetini de kestiler. Alçak yörünge takým uydularý bölgede insani çalýþmalara internet hizmeti sunabilmek adýna önemli bir seçenek. Biz arzu ediyoruz ki Türkiye bu alanlarda kuvvetli olsun ve dünyada medeniyetimizin adalet ve merhamet deðerleri de yeniden hakim olsun. Tüm bu çalýþmalar, hem Türkiye'yi güçlendirecek hem de dünyaya öncekinden çok daha adil bir sistemi kazanmamýzý beraberinde getirecek.' diye konuþtu.