ERZİNCAN´ın Kemah İlçesi'ne bağlı Kömür Köyü´nde 450 yıllık olan tuz ocağı havadan ilk kez görüntülendi.
1
/
7
ERZİNCAN´ın Kemah İlçesi'ne bağlı Kömür Köyü´nde 450 yıllık olan tuz ocağı havadan ilk kez görüntülendi.
2
/
7
Kemah İlçesi'ne 4 kilometre uzaklıkta bulunan Kömür Köyü´nde yıllarca Tuz İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından işletildikten sonra özelleştirilen tuz ocağında 20´ye yakın işçi Doğu Anadolu Bölgesi´nin tuz ihtiyacını karşılıyor.
3
/
7
Osmanlı döneminde Ermeniler tarafından işletilen tuz ocağında yaklaşık 100 metre derinlikteki tünelden gelen tuzlu su sayıları 150´yi bulan göletlerde bekletiliyor.
4
/
7
Su buharlaştıktan sonra havuzlar içerisinde kalan tuzlar işçiler yardımı ile toplanıyor. Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu tuz ocağında işçiler, 6 ay boyunca devam eden bu işlem sonunda yaklaşık bin ton tuz üretimi yapıyorlar.
5
/
7
Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde övgü ile bahsettiği tuz ocağının geçmişi 450 yıl öncesine dayanıyor. Yaklaşık 250 bin metrekare arazi üzerine kurulu tuz ocağı havadan ilk kez görüntülendi.
6
/
7
İşletme Sahibi Metin Tanrıkulu, 'Yöre halkı salamura yaparken Kemah Tuzunu kullanmıştır. İleride daha modern yöntemler kullanılarak, tuz üretiminin artırılmasını hedefliyoruz' dedi.