Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi istirahatgahý Anýtkabir'de görevli saygý nöbetçilerinin eðitimleri, tören hazýrlýklarý ve çalýþmalarý görüntülendi.
Atatürk'e gösterilen saygýnýn sembolü saygý nöbetçileri, 7 noktada nöbet tutuyor. Nöbetçilerin 2'si Asanlý Yol'un baþýnda, 2'si bayrak direðinin bulunduðu alanda, 2'si mozole binasýnýn giriþinde, 1'i de mozole binasýnýn içinde bulunuyor. Anýtkabir'deki törenlerde ise törenin özelliðine göre nöbetçi sayýsý artýyor ve nöbet yerleri çeþitleniyor.
Askerler, 1 saatlik nöbetleri boyunca hareket etmeden duruyor. Anýtkabir'i ziyaret edenler, heykel gibi duran askerleri ilgiyle izlerken, yanlarýnda hatýra fotoðrafý çektiriyor. Askerlerin nöbet deðiþimleri de yerli ve yabancý ziyaretçilerin yoðun ilgisini görüyor.
EÐÝTÝMDEN GEÇÝRÝLÝYORLAR
Tüm kuvvetlerden askerlerin görev aldýðý Muhafýz ve Merasim Bölüðü'nde, saygý nöbetçileri özel olarak seçiliyor. Askerlerin boylarýnýn en az 1.80 metre olmasý, vücutlarýnýn görünen yerlerinde dövme veya yara izinin olmamasý gerekiyor.
Belirlenen birliklere giden Muhafýz ve Merasim Bölük Komutanlýðý yetkililerince seçilen askerler, zorlu eðitimlerden geçiyor. Önce saðlýk muayeneleri yapýlan askerlere, aralarýnda dayanýklýlýk ve yürüyüþün de bulunduðu çok sayýda eðitim veriliyor.
'DÝKSÝYONUNUN DÜZGÜN OLMASI GEREKÝYOR'
Hava Piyade Üsteðmen Murat Yýldýz, 'Anýtkabir Komutanlýðý'nda görev yapacak olan erbaþ ve erlerimiz Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri'nin eðitim birliklerinden, Anýtkabir Komutanlýðýnda görevli rütbeli personel tarafýndan seçilmektedir. Seçim aþamasýnda askerlerimizin 1.80 üzerinde boy uzunluðuna sahip, diksiyonlarýnýn düzgün olmasý, fiziksel ve psikolojik olarak herhangi bir sýkýntýlarýnýn bulunmamasýna dikkat ediyoruz.
Seçim aþamasýnda askerlerimizin 1.80 üzerinde boy uzunluðuna sahip, diksiyonlarýnýn düzgün olmasý, fiziksel ve psikolojik olarak herhangi bir sýkýntýlarýnýn bulunmamasýna dikkat ediyoruz. Seçime müteakip Anýtkabir Komutanlýðý'na katýlan askerlerimiz tören takýmý için tekrar bir seçime tabi tutuluyor.
Bu seçim aþamasýnda Anýtkabir'de icra edilen törenlerin ve saygý nöbetinin manevi deðerini benimseyeceðini düþündüðümüz erbaþ ve erler arasýndan tekrar bir seçim yapýyoruz. Belirlediðimiz erbaþ ve erleri direkt eðitime tabi tutuyoruz. Saygý nöbetlerimiz 1 saat sürmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün edebi istirahatgahýnda ayný anda 7 saygý nöbetçisi nöbet tutmaktadýr' dedi.
'EÐÝTÝMLERÝMÝZ KESÝNTÝSÝZ DEVAM ETMEKTE'
Piyade Uzman Çavuþ Metin Göçmen ise eðitimlerle ilgili 'Tören takýmý için belirlediðimiz erbaþ ve erlerimizin icrasýný yapacaklarý törenler ve saygý nöbetleri için yerinde dönüþler, kendini takdim, selamlama, tüfekten selamlama, normal adým yürüyüþ, uygun adým yürüyüþ ve seremoni þeklinde nöbet deðiþimi ve nöbet tutma eðitimleri verilmektedir.
Saygý nöbetçilerimizin eðitim süresi, tören takýmýna seçildikten sonra seçim aþamasýndan terhis olacaklarý güne kadar eðitimleri sürekli devam ediyor. Askerlerimizi fiziksel ve psikolojik olarak sürekli zihinde tutabilmek için eðitimlerimiz kesintisiz devam etmektedir' diye konuþtu.
'ATA'MIZIN HUZURUNDA GÖREV YAPMAK GURUR KAYNAÐI'
Anýtkabir'de görev yapan saygý nöbetçisi askerlerden Deniz Er Sinan Tekçe de 'Hani bazen anlar olur ya anlatýlmaz yaþanýr, Anýtkabir'de görev yapmak iþte böyle tarifi olmayan bir duygu.
Ata'mýzýn huzurunda görev yapmak ise apayrý bir gurur kaynaðý. Dua eden amcalar ve nöbetim esnasýnda karþýma geçip tüm askerlerimiz adýna dua eden insanlar benim görevimi daha kýymetli kýlýyor ve bana gurur veriyor' dedi.