Ramazan ayýnýn baþlamasýna sayýlý günler kala Ayasofya Camii'ne 'La Ýlahe Ýllallah' yazýlý mahya asýldý. Mahyalar, Kültür ve Turizm Bakanlýðý ile Vakýflar Genel Müdürlüðü koordinesinde, Türkiye'nin son mahya ustasý Kahraman Yýldýz ve ekibi tarafýndan hazýrlandý.
Ayasofya Camii'ne asýlan mahya hakkýnda bilgi veren Vakýflar Genel Müdürlüðü Ýstanbul 1. Bölge Müdür Yardýmcýsý Levent Çetin, 'Ramazan ayýna sayýlý günler kaldý.
Vakýflar Genel Müdürlüðü olarak yedi adet selatin camimizde bu iþin Türkiye'de yaþayan tek temsilcisi olan Kahraman Usta ile beraber minarelerimize mahya asacaðýz. Ramazan ayý boyunca her camimizde beþer tane farklý metin olarak mahyalar asýlacak. Bugün Ayasofya Camii'nde de mahya asma iþlemini gerçekleþtiriyoruz. Ramazan ayýnýn geldiðini vatandaþlarýmýz mahyalardan da anlayabiliyorlar. Çünkü bu ramazan ayýyla özdeþleþmiþ bir gelenek. Bu mahyacýlýk geleneði 1500'lü yýllarýn sonuna doðru Osmanlý Ýmparatorluðu tarafýndan baþlatýlmýþ bir süsleme sanatý. Bir gelenek haline gelmiþ, sürdürülmüþ. Biz de Vakýflar Genel Müdürlüðü olarak bu geleneði sürdürüyoruz' diye konuþtu.
Türkiye'nin son mahya ustasý Kahraman Yýldýz, 'Bugün ramazan ayýnýn ilk mahyasýný Eyüpsultan Camii'ne astým. Her sene olduðu gibi bu senede ilk oradan baþladýk. Þimdi de Ayasofya Camii'ne asacaðýz. Bu sene ramazan ayý mahyalarýmýzýn temasý 'Ramazan ve Ahiret Bilinci' oldu. Bu doðrultuda Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý temayý ilk defa yayýnladý. Ýstanbul Müftülüðü de temaya uygun vecizeli sözler hazýrladý. Bu sözler Vakýflar 1. Bölge Müdürlüðüne iletildi.
Onaylandýktan sonra da biz mahyalarýmýzý asmaya baþladýk. Vakýflar Genel Müdürlüðü asýrlardýr bu iþi yapýyor. Biz de elimizden geldiði kadar özen göstermeye çalýþýyoruz. Ben 1971 yýlýnda Vakýflar Genel Müdürlüðü'ne girdim. 50 yýldýr mahya ustabaþý olarak çalýþýyorum. Mahyalarýn anlamý benim için çok büyük. Yapýlmayan bir mesleði yapmaya çalýþýyorum. Gökyüzüne yazý yazýyorum. Güzel mesajlar veriyoruz. Manevi yönü kuvvetli bir gelenek. Ayasofya'da daha önce hiç mahya yoktu, evvelsi sene mahya yaptýk buraya. Çok güzel oldu. Kadir gecesinde yazmýþtýk bu 'La Ýlahe Ýllallah' yazýsýný. Çok beðeni topladý.
Hala daha kullanýlýyor. Ýnsanlarýmýz her akþam gezerek mahyalarý izliyorlar. Geçmiþ yýllarda da televizyonlarýn, sinemanýn olmadýðý dönemlerde tek görsel yayýn mahyalar vardý. Halkýmýz cami cami gezerek mahyalardan gelen mesajlarý izlerlermiþ. Ben de kendi yaptýðým mahyalarý akþamlarý izliyorum. O zaman bütün yorgunluðum bitiyor' ifadelerini kullandý.
AYASOFYA-Ý KEBÝR CAMÝ-Ý ÞERÝFÝ'NDE RAMAZAN TEMÝZLÝÐÝ YAPILDI
Fatih Belediyesi ekipleri, ramazana günler kala Ayasofya-i Kebir Cami-i Þerifi'nde temizlik ve dezenfekte çalýþmasý yaptý.
Belediyenin Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüðü ekiplerince yapýlan çalýþmada, caminin içi ve çevresi temizlendi.
Halýlar elektrik süpürgeleriyle süpürüldü, tozu alýnan ayakkabýlýklara ve caminin içine dezenfektan sýkýldý. Þadýrvan, cami avlusu ve Ayasofya meydaný sýcak su ve dezenfektanla yýkandý.
Temizlik iþlemi sonrasý caminin içine ve dýþýna gül suyu sýkýldý.
Fatih Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdür Yardýmcýsý Fatih Yýldýz, caminin 20 kiþilik bir ekiple temizlendiðini belirterek, 'Çalýþmalar ramazan boyunca devam edecek. Ramazanda her akþam camiye gül suyu sýkýlacak. Amacýmýz ramazanda Ayasofya-i Kebir Cami-i Þerifi'ne gelen vatandaþlarýmýz için daha temiz bir ibadet ortamý saðlamaktýr.' ifadelerini kullandý.