Müslümanlar için çok önemli bir yeri olan Ayasofya Camii'nde bugün 86 yýl sonra ilk cuma namazý kýlýnacak. Vatandaþlar tarafýndan bu özel günde Ayasofya Camili cuma mesajlarý arama motorlarýnda yoðun olarak araþtýrýlýyor. Hem Türkiye, hem de Müslümanlar için çok önemli olan Ayasofya'nýn açýlacak olmasý vatandaþlar tarafýndan büyük bir sevinçle karþýlanýyor. Ayasofya Camili cuma mesajlarý ile bu günün anlam ve önemini Whatsapp ve sosyal medya aracýlýðýyla paylaþiabilirsiniz.
Müslüman alemi olarak bayram saydýðýmýz ve dua kapýlarýnýn açýk olduðu bilinen Cuma günü yapýlan ibadetler çok önemlidir. Özellikle Cuma günü içerisinde öyle bir vakit vardýr ki Allah bu vakitte edilen dualarý asla geri çevirmez. Ýþte en güzel Ayasofya Camii cuma mesajlarý...
Ayasofya yeniden tekbirlerle inleyecek... Hayýrlý Cumalar
Ayasofya avlusu bugün Müslümanlarla dolacak. Hayýrlý cumalar...
Bu önemli mabede müze kartla deðil, abdestle girip, namazýmýzý kýlabilelim inþallah...
Ayasofya geçmiþimizdir; Peygamber müjdesiyle fethi gerçekleþtiren þerefli kumandan ve askerlerin bir hatýrasýdýr. Fethin sembolüdür. Hayýrlý Cumalar
Hem bu kahraman milletin ebedî bir medar-ý þerefi ve Kur’an ve cihad hizmetinde dünyada pýrlanta gibi pek büyük bir niþaný ve kýlýnçlarýnýn pek büyük ve antika bir yadigârý olan Ayasofya Câmii. (Bediüzzaman Said Nursî)
“Ayasofya’yý ibadete açacak olan partinin memlekette fevkalade itibarý yükselir. Hayrettir, bu bile kimseyi kýpýrdatmamýþtýr. Akla aykýrý bir þey. Kedinin kedilik yapmamasý gibi bir þey. Ters bir þey, insan düþünürken idrak etmekte bocalýyor. Ayasofya yeniden cami olarak açýlsýn için her ne söylenen olursa milletin arzusuna tercüman olur.” Cahit Zarifoðlu, Mavera dergisi 1977
ahzun Ayasofya “Ulu mabed, neye hicrana büründün böyle, Fatih’in devrini bir nebzecik olsun söyle! Beþ vakit loþluðunda saf saftýk, Davetin vardý dün ezanlarda, Seni ey mabedim utansýnlar, Kapayanlar da, açmayanlar da!” Arif Nihat Asya
Gençler! Bugün mü, yarýn mý, bilemem; fakat Ayasofya açýlacak! Öylesine açýlacak ki, bu millete iyilik etmiþ sanýlan kötülerle, kötülük etmiþ sanýlan iyilerin gizli dosyalarý da onun mahzenlerinde ele geçecek . (Necip Fazýl Kýsakürek)
Biletsiz girilir, abdestsiz girilmez! Hayýrlý Cumalar...
Müjdeler olsun size, doðdu batmayan güneþ! Hayýrlý cumalar...
Fatih'in vakfý, Fethin sembolü Ayasofya açýldý müjdeler olsun.... Hayýrlý cumalar
Ayasofya, milletimizin sinesinde bir mescid-i kübradýr. Hayýrlý Cumalar
Çok þükür hasret nihayet buldu, Ayasofya Müslümanla doldu... Hayýrlý cumalar
Ayasofya açýlacak! Aziz bir kitap gibi açýlacak! (Necip Fazýl Kýsakürek)
Ayasofya açýlacak... Hem de öylesine açýlacak ki, kaybedilen bütün mânalar, zincire vurulmuþ masumlar gibi onun içinden fýrlayacak!..
Öylesine açýlacak ki, bu millete iyilik ve kötülük etmiþlerin dosyalarý da onun mahzenlerinde ele geçecek...
“Sonra gider, Ayasofya gibi gayet muntazam bir câmie, Cuma gününde dahil olur. O camaat-i Müsliminin, bir adamýn sesiyle kalkar, eðilir, secde ederek oturduklarýný müþahede eder.”
Bediüzzaman Said Nursi
Allah'ým Ezanla uyanan Abdestle kendine gelen Namazla huzura varýp Secde ile yaklaþan, Dua ile kulluðunu anlayan mü'min olmayý nasip eyle. Amin! Hayýrlý Cumalar.
Bizi yoktan var eden, varlýðýndan haberdar eden, yaratýp imtihan eden, imtihan edip sabýr veren Allah'ýn müminlerini baðýþlamasý dileðiyle Cumanýz Mübarek olsun!
“Batý, Ýstanbul’un fethini ve Ayasofya’yý hiçbir zaman unutmadý.” Halil Ýnalcýk
Sevinin Müslümanlar baþlar secdede, Gözyaþlarý seccadede,Gönüller Kýblede.
Ayasofya kubbesiyle, sütunuyla Ýslâm’ýndýr, Ýslâm’ýn kalacaktýr. Hüküm Dergisi
Sofya bilgelik demektir. Yani Ayasofya kutsal bilgelik anlamýna geliyor. Ahmet Ümit
Vatan Ayasofya, Hacý Bayram, Ak Þemseddin, Eyüp Sultan ve Hacý Bektaþ’týr. Mustafa Kutlu
Ayasofya ruhtur, diðer camiler sadece bedendir. Ruhsuz bir bedenin ölüden farký yoktur. (Gökhan Çayýrlý)
Bu olacak Ayasofya, bu muhakkak olacak… Ýkinci bir fetih, yine bir ba’sü ba’delmevt… (Osman Yüksel Serdengeçti)
Yalnýz manayý anlasak, yerine getirebilsek, Ayasofya’nýn kapýlarý sabýr taþý gibi çatlar, kendi kendisine açýlýr. (Necip Fazýl Kýsakürek)
Ýnsan aklýyla insan ruhunun birleþiminden doðan göksel mekana. O güne dek yapýlmýþ tapýnaklarýn en büyüðüne, en geniþine, en yükseðine, en aydýnlýðýna… Ayasofya’ya… (Ahmet Ümit)
Ayasofya’nýn kapýlarýyla beraber ruhumuzu kilitlediler Ayasofya açýlmalýdýr Türk’ün bahtýyla beraber açýlmalýdýr. (Necip Fazýl Kýsakürek)
“Ayasofya’yý ibadete açacak olan partinin memlekette fevkalade itibarý yükselir. Hayrettir, bu bile kimseyi kýpýrdatmamýþtýr. Akla aykýrý bir þey. Kedinin kedilik yapmamasý gibi bir þey. Ters bir þey, insan düþünürken idrak etmekte bocalýyor. Ayasofya yeniden cami olarak açýlsýn için her ne söylenen olursa milletin arzusuna tercüman olur.” Cahit Zarifoðlu, Mavera dergisi 1977
“Günümüze gelene kadar Ayasofya bir sevgi, bir model, bir düþkünlük, bir timsal, bir merak, hayranlýk, bazen hýnç bazen þaþkýnlýk, bazen de itiraz, çokça efsane olarak kaldý.” (Sedat Bornovalý)
Kilisenin çan sesiyle kapattýðý Allah Yolu’nun tekbir sesleriyle açýlmasý demek olan Ayasofya, bir daha kapanmamak üzere açýlacaktýr. / Ýhsan Þenocak
Gençler! Bugün mü, yarýn mý, bilemem; fakat Ayasofya açýlacak! Öylesine açýlacak ki, bu millete iyilik etmiþ sanýlan kötülerle, kötülük etmiþ sanýlan iyilerin gizli dosyalarý da onun mahzenlerinde ele geçecek / Necip Fazýl
Ulu mabed, neye hicrana büründün sozlervadisi.com böyle, Fatih’in devrini bir nebzecik olsun söyle! Beþ vakit loþluðunda saf saftýk, Davetin vardý dün ezanlarda, Seni ey mabedim utansýnlar, Kapayanlar da, açmayanlar da! / Arif Nihat Asya
'O Rab ki, yeri sizin için bir döþek, göðü de (kubbemsi) bir tavan yaptý. Gökten su indirerek onunla, size besin olsun diye (yerden) çeþitli ürünler çýkardý. Artýk bunu bile bile Allah'a þirk koþmayýn. (Bakara -22.)' CUMA GÜNÜNÜZ BÝN MUBAREK OLSUN.
Ey bey-i harem hörmeti vey Mescid-i Aksa
Ya kýble-i alisin ü ya Ka'be'-i Ulya
Çak tarüm-i Çarüm gibi a'la tabakatýn
Her tak-ý felek rif'ati mi'rac-ý Mesiha
Encüm adedi þem'-i kanadil ile her þeb
Gerdunun olur günbed-i hazrasýný hemta
Tezyinn için tub-ý mualladur asýlmýþ
Kýndil-i zer endude-i mihr-i felek-ara
Latifi
Ýslam'ýn beklediði en þerefli gündür bu;
Rum Konstantiniyye'si oldu Türk Ýstanbul'u!
Cihana karþý koyan bir ordunun sahibi,
Türk'ün padiþahý, bir gök yarýlýr gibi
Girdi, 'Eðrikapý'dan kýr atýnýn üstünde
Fethetti Ýstanbul'u sekiz hafta üç günde!
O ne mutlu, mübarek bir kuluymuþ Allah'ýn…
'Belde-i Tayyibe'yi fetheden padiþahýn
Hak yerine getirdi en büyük niyazýný;
Kýldý Ayasofya'da ikini namazýný.
Ýþte o günden beri Türk'ün malý Ýstanbul,
Baþkasýnýn olursa yýkýlmalý Ýstanbul.
Nazým Hikmet
Dönüp bir köþeden ötede kaybolurken
Ben kayalarýný denizin ahenkleþtirdiði kýyýlarda
Gerçeði koðaladým hayal meyal görünen kelimeler arkasýnda
Ve derken birden karaya sýçradým Ayasofya
Padiþah türbeleriyle örtülmüþ maskelenmiþ þehzade mezarlarýyla
Kayboldu o deniz o kentle birlikte Rabbim bildir bana
olup biteni
O yeþil ötesi ýþýðý o güneþi tahlil eden su çizgisini
Ve sen ey Avrupa yerin dibine batacaksýn bitmez tükenmez suçlarýna karþýlýk
Ve derken Ayasofya yüzüme çarpan karanlýk
Serin ve kilim nakýþlý kýzýl gözlü dev bir cam gibi
Ve kýlýcýmýn ucunda Ayasofya küçük bir bilya gibi
Uçuyorum göklerin kubbesine bir ikram gibi
Gök sofrasýnda bir çeþni bir garnitür gibi...
Sezai Karkoç