Avrupa Birliði (AB) nezdinde 'Antep baklavasý' olarak coðrafi iþaretli Türkiye'nin ilk tescilli ürünü, Ramazan Bayramý'nda ikramlýklar arasýnda ilk sýrada yer alacak.
Bir ustanýn el emeðiyle tepsisini ortalama 4-5 saatlik sürede hazýrladýðý Antep baklavasý, Ramazan Bayramý öncesinde hem yurt içinden hem de yurt dýþýndan talep görüyor. Firmalar ise taleplere yetiþebilmek için fazla mesai yapýyor.
Baklava üreticisi Levent Aktaþ, AA muhabirine, baklava denilince Gaziantep'in akla geldiðini, bayramda misafirlerine baklava ikram etmek isteyen yurt içi ve yurt dýþýndaki müþterilerine sipariþleri yetiþtirmek için çalýþtýklarýný söyledi.
Aktaþ, '9 gün tatil olmasýndan dolayý da insanlar tatile gidiyorlar ve giderken yanlarýna hediyelik alýyorlar. Amerika'dan Japonya'ya kadar birçok ülkeye tatlý gönderiyoruz. Arap ülkelerinde en çok Birleþik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentine tatlý gönderiyoruz. Türkiye'de yoðunluk Ýstanbul, Ankara, Ýzmir oluyor ama diðer illerimizden de sipariþ geliyor.' diye konuþtu.
- BAYRAM ÖNCESÝ GÜNLÜK ÜRETÝM 65-70 TONA ÇIKIYOR
Ömer Faruk Çiftçi de Ramazan Bayramý öncesinde sipariþleri yetiþtirmek için imalathanede 100'ü aþkýn personel ve ustanýn üretim yaptýðýný belirtti.
Çiftçi, 'Gaziantep'te günlük baklava üretimi 30-35 ton civarý ama Ramazan Bayramý'nda bu 65-70 ton civarýnda oluyor. Gelen bayram sipariþlerini yurt içine 24 saatte teslim ediyoruz. Yurt dýþýna da 48 saatte adrese teslim ediyoruz.' dedi.