Baþkan Erdoðan Pakistan da hatýrlattý Ýþte Muhammed Ýkbal ve Çanakkale çaðrýsý
Baþkan Erdoðan Pakistan da hatýrlattý Ýþte Muhammed Ýkbal ve tarihi Çanakkale mitinki
1
/
32
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Pakistan'daki temaslarý için kapsamýnda, Pakistan Milli Meclisi ve Senatosu oturumunda açýklamalarda bulundu.
2
/
32
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuhu' diyerek selamlayan Erdoðan, resmi ziyaret vesilesiyle Pakistan Meclisi'ne hitap etmekten duyduðu memnuniyeti dile getirdi.
3
/
32
Erdoðan konuþmasýnda, 'Dün Çanakkale, bugün Keþmir farký yoktur. Her türlü baskýya raðmen Türk milletini yalnýz býrakmayan kardeþlerimizi unutmayacaðýz.
4
/
32
Bizim kardeþliðimiz kan baðýndan deðil, gönül baðýndan geliyor. Bizim dostluðumuz menfaatten deðil, muhabbetten geliyor.' ifadelerini kullandý.
5
/
32
Erdoðan konuþmasýnda, Pakistan'ýn milli þairi ve büyük Ýslam Düþünürü Muhammed Ýkbal'in, Lahor kentinde düzenlediði miting ile Çanakkale'de savaþan Türkler için maddi yardým ve savaþ gönüllüsü toplamasýný da hatýrlattý.
6
/
32
Türkiye-Pakistan iliþkilerinin þairi azam Muhammed Ýkbal'in ve kaidi azam Muhammed Ali Cinnah'ýn kýymetli miraslarýyla bugünlere geldiðini ifade eden Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü: '1915 senesinde Türk askeri þanlý bir direniþle Çanakkale Boðazý'ný savunurken cepheden 6 bin kilometre uzaklýkta bu topraklarda yapýlan miting tarihin unutulmaz sayfalarýna kaydolmuþtur.'
7
/
32
Ýþte Erdoðan'ýn hatýrlattýðý ve Türkiye'nin hiç unutmayacaðý o tarihi miting ve Muhammed Ýkbal...
8
/
32
Hindistan'daki Müslümanlarýn baðýmsýzlýk mücadelesini ilk defa dile getiren ve Pakistan devletinin fikir babasý olarak bilinen Ýkbal, Ýslam dünyasýnda etkili bir þair ve mütefekkir olarak tanýnýyor.
9
/
32
Pakistan'ýn Pencap eyaletine baðlý Siyalkut kentinde 1873'te doðan Ýkbal'in ailesi tasavvufla ilgiliydi. Ýlk eðitimini Kur'an üzerine aldý.
10
/
32
Ýkbal'in ilk hocasý olan babasý Nur Muhammed'in onun hayatýnda büyük etkisi olduðu belirtiliyor.
11
/
32
Ýkbal, Kur'an-ý Kerim eðitimini medresede tamamladýktan sonra, Arapça ve Farsça hocasýnýn yönlendirmesiyle Ýslam edebiyatýyla ilgilenmeye baþladý. Yüksek öðrenimine baþlayan Ýkbal, 1899 yýlýnda Pencab üniversitesinden birincilikle mezun oldu.
12
/
32
Londra'daki Cambridge Üniversitesinin felsefe ve iktisat bölümünden 1905'te mezun olan Ýkbal bir süre Londra'da kaldý. Ýkbal, burada Arap Dili ve Edebiyatý Fakültesinde ders verirken Ýslami konularda konferanslarýna baþladý.
13
/
32
Yine Londra'da kaldýðý süre içinde hukuk eðitim alan Ýkbal, diplomasýný aldýktan sonra Almanya'da Münih Üniversitesinde felsefe dalýnda doktora yaptý.
14
/
32
Ýkbal, 'Ýslam öncesi ve Ýslam sonrasýnda Ýran'da felsefi düþünce' teziyle doktorasýný tamamladý.
15
/
32
PAKÝSTAN'IN MEHMET AKÝF'Ý Muhammed Ýkbal ülkesinde siyasete de el atmýþ ve halkýný bu konularda yönlendirmiþti. Onun siyaset hakkýndaki düþüncesini özetleyen sözleri, 'Siyaset çalýþmak, izzet ve þerefe davet etmektir.' þeklindeydi.
16
/
32
'Müslüman Hint mücahitler' adýyla yazdýðý þiirlerinin Hindistan'daki Müslümanlarý hareketlendirerek, Ýngilizlere baþkaldýrmalarýnda ve Pakistan'ýn kuruluþuna giden sürecin baþlamasýnda büyük etkisi olmuþtu. Bu yönüyle Ýkbal, Mehmet Akif Ersoy'a da benzetiliyor.
17
/
32
TÜRKÝYE'NÝN MÝLLÝ MÜCADELESÝNE EN ANLAMLI KATKI Ýkbal, Kurtuluþ Savaþý yýllarýnda, Pakistan halkýný, Türk milli mücadelesine destek vermek için örgütleyerek, milli mücadelede kullanýlmak üzere Pakistan halkýndan toplanan paralarýn Ankara hükümetine yollanmasýna öncülük etti.
18
/
32
Ýkbal, milli mücadelede kullanýlmak üzere Pakistan halkýndan 1.5 milyon sterlin toplayýp Ankara hükümetine yollatmýþtýr.
19
/
32
Birinci Dünya Savaþý’nda tüm güçleri ile Çanakkale’ye Saldýran Ýtilaf Kuvvetleri, boðazlardan geçip Ýstanbul’u iþgal etmek istedi. Ancak Mehmetçik düþmana geçit vermedi, boðazý onlara dar etti.
20
/
32
Çanakkale’de destan yazan Mehmetçiðe destek çok uzaktan geldi. O dönem Hindistan ile bir olan Pakistan’ýn Lahor kentinden on binler bir çaðrý ile toplandý.
21
/
32
Lahor’daki Padiþah Camii’ni dolduran binlerce Pakistanlý, Çanakkale’de savaþan Osmanlý için dua etti, gönüllü topladý ve maddi yardýmda bulundu.
22
/
32
Kürsüye Pakistan'ýn Mehmet Akif Ersoy'u olarak da anýlan büyük þair Muhammed Ýkbal çýktý.
23
/
32
Hazreti Muhammed'i rüyasýnda gördükten sonra yazdýðý mýsralar döküldü dilinden.
24
/
32
“Dedi Hz. Muhammed Cihan bahçesinden bana bir koku gibi yaklaþtýn Söyle bana ne gibi bir hediye getirdin? Yalnýz bir þey getirdim kutlanmýþtýr tekbirlerle Bir þiþe kan ki eþi yoktur. Namusudur, vicdanýdýr Buyurun, bu Çanakkale þehidinin kanýdýr.”
25
/
32
Kimi cebindeki son kuruþunu, kimi kulaðýndaki küpesini yolladý
26
/
32
Son dizeler bittiðinde Muhammed Ýkbal kürsüde yýðýlýp kaldý.
27
/
32
Meydanda ise göz yaþlarý sel olup aktý. Dualara 'amin' sesleri karýþtý.
28
/
32
Kimi cebindeki son kuruþunu yolladý. Kimi kulaðýndaki küpesini, kolundaki bileziðini verdi Mehmetçik için. Pakistanlý gençler Çanakkale'de savaþmak için gönüllü oldu.
29
/
32
Þimdi o fedakar Pakistanlýlarýn torunlarý da yine Türkiye’nin yanýnda olduklarýný, gerektiðinde kendilerinin de ayný fedakarlýðý yapacaðýný söylüyor.
30
/
32
Türkiye -Pakistan… Dost ve kardeþ iki ülke.
31
/
32
Bu tanýmýn altýný dolduran iþte bir asýr önce bir çaðrý ile varýný yoðunu cepheye gönderen bir milletin fedakarlýðý.