Beyaz örtüler üzerinde ikiye bölünerek, yaklaşık bir hafta kurumaya bırakılıyor...
Elazığ'ın Yurtbaşı beldesinde girişimci Mehmet Tosun'un, devlet desteğiyle üretip kuruttuğu domatesler dünya sofralarını süslüyor.
1
/
20
Her yıl nisanda ekilen ve temmuz ayında hasat edilen domatesler aynı alanda serilen beyaz örtüler üzerinde ikiye bölünerek, yaklaşık bir hafta kurumaya bırakılıyor.
2
/
20
Kuru domates ülkemizde daha çok Ege Bölgesi'nde üretilmekte. Elazığ da ekolojik olarak o bölgeye eş değer durumda. Domates artık dünyada birçok mutfakta un, şeker, yağdan sonra dördüncü temel tüketim maddesi. Salça, ketçap, kurutma olarak her evde bulunan bir tarım ürünü.'
3
/
20
Tosun, kurutulmuş domatesin birçok aşamadan geçtiğine değinerek, 'Domatesleri kırmızı renge ulaştığında topluyoruz. Serilecek alanlara getiriyoruz. İhracatçılar teknolojinin kullanılmasını istemiyor...
4
/
20
Tosun, 700 dekar alanda ürettiği 2 bin tonu aşkın domatesten 100 ton kuru domates elde etmeyi hedeflediklerini ifade ederek,
5
/
20
Tosun, 12 yıl önce Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle 5 dekar alanda domates üretimine başladı. Zamanla devletin desteğiyle üretim alanını 700 dekara çıkaran Tosun, yaklaşık 70 kadına da istihdam sağladı.
6
/
20
Üretime deneme amaçlı 5 dekar alanda başladığını, istenilen kalitede ürün elde etmeye başlayınca üretim yaptığı alanın 700 dekara ulaştığını dile getiren Tosun, bu sürede devlet desteğinden faydalandığını aktardı.
7
/
20
- 'Rusya da artık yeni bir pazar'
Birçok ülkede kurutmalık domatesin hem geleneksel damak tadı olarak hem de hazır çorba sanayisi ile fast food ürünlerde kullanıldığını vurgulayan Tosun, şunları kaydetti:
8
/
20
Elde edilen kuru domatesler firmalar aracılığıyla Avrupa, Japonya ve Çin gibi Uzak Doğu ülkeleri ile ABD'ye ihraç ediliyor.
9
/
20
- Hedef, 100 ton kurutulmuş domates ihracatı
Lezzetiyle dünya mutfaklarının da tercihi olan kuru domateste hedef bu yıl 100 ton ihracat.
10
/
20
Elazığ'ın Yurtbaşı beldesinde girişimci Mehmet Tosun'un, devlet desteğiyle üretip kuruttuğu domatesler dünya sofralarını süslüyor.
11
/
20
Girişimci Mehmet Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 yıldır kurutmalık domates üretimi yaptığını belirterek, amacının tarımsal üretimi endüstriye dönüştürüp, ekonomiye katkı sunmak olduğunu söyledi.
12
/
20
Bu destek sayesinde her yıl büyüdüklerini, üretimde ulusal ve uluslararası alanda gerekli değere ulaştıklarına dikkati çeken Tosun, elde ettikleri başarıda hava şartlarının da büyük katkısı olduğuna işaret etti.
13
/
20
'Kore, Japonya, Avustralya en büyük pazar. Rusya da son yıllarda ülkemizden kuru domates alımı için girişimlerde bulundu. Rusya da artık yeni bir pazar alanı olarak listede yerini almaktadır...
14
/
20
Bu nedenle domatesleri elde ikiye kesip, tuzlama işlemini yaptıktan sonra kurumaya bırakıyoruz. Kurutmalık domates Avrupa'da en fazla kullanılan ürün.' ifadelerini kullandı.
15
/
20
- 'Güneş altında helal para kazanıyoruz'
Bu işten ekmek parası kazanmak için her gün Diyarbakır'dan Elazığ'a geldiğini anlatan Ayşe Çetin, 'Çocuklarım öğrenci. Onları okutabilmek için burada çalışıyorum...
16
/
20
'İhracatçı firmalara ürün temin ediyoruz. Ekolojik şartlara göre birçok ülkede kurutma imkanı olmadığından dolayı 100'ü aşkın ülkeye kurutulmuş domates ihracatı gerçekleştirilmektedir.' dedi.
17
/
20
İşimden memnunum. Güneş altında helal para kazanıyoruz. İşimiz zor. Elimizde işlenen domatesler yabancı ülkelerin mutfağını süslüyor.' şeklinde konuştu.
18
/
20
Erzurum Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde okuyan Hacer Gündüz de kazancı ile okul masraflarını karşıladığını aktardı.