Antalya'da her yýl buðday hasadýndan sonra boþ kalan yüzlerce dönüm tarlaya, bu yýl da canlý renkleriyle binlerce el dokumasý halý serildi.
Kýþýn beklediði depolarda üzerlerinde zararlýlarýn biriktiði ve rengini kaybeden halýlar, kadýn çalýþanlar tarafýndan günlerce güneþlendirilerek canlý renklere kavuþuyor.
Turizm kenti Antalya'nýn dokuma halý ve kilimiyle ünlü Döþemealtý ilçesinde kýþýn buðday ekilen tarlalar, yazýn kavurucu sýcaklarda halý tarlasýna dönüþüyor. Farklý renk ve desenlerde dokunan yün halýlar, yüzlerce dönüm araziye serilip, günlerce güneþte bekletiliyor. Türkiye'nin hemen her noktasýndan halýlar, daha geniþ arazilerde ve daha uzun güneþlenme süresi nedeniyle Antalya'ya gönderiliyor.
Kýþýn halý ve kilim ticareti yapan iþletmelerin depolarýnda bekletilen halýlarda, nem nedeniyle bakteri ve böcek larvasý birikiyor. Kavurucu güneþte bu zararlýlardan arýndýrýlan halýlar, asýl rengine de kavuþuyor.
Güneþlendirme iþlemi sabah erken saatlerde baþlayýp, gün batýmýna kadar sürüyor. Çalýþanlar, sýk sýk halýlarý çevirerek her iki tarafýnýn da eþit þekilde güneþlenmesini saðlýyor.
Döþemealtý ilçesi Killik Mahallesi'nde bulunan halý tarlalarýna bu yýl da ilgi yoðun oldu. 14'ünün kadýn olduðu 20 kiþinin çalýþtýðý halý tarlasýna 1 ayda 3 bin halý getirildi.
Çocukluðundan bu yana halý tezgahý baþýnda olduðunu anlatan Hatice Kaçar, 2 yýldýr da halý tarlalarýnda çalýþtýðýný söyledi. Kaçar, 'Sabah erkenden baþlýyoruz. Akþama kadar halýlarý çevirip, güneþlendiriyoruz. Yaðmur yaðýnca topluyoruz. Genel olarak hep kadýnlar çalýþýyor' diye konuþtu.
Halýlar renklerine ve desenlerine göre gruplanarak tarlalara serildi. Ýlçede gençlik yýllarýndan bu yana halý tezgahlarý baþýnda halý dokuyarak meslek sahibi olan kadýnlar, halý tarlalarýnda da emek veriyor. Halýnýn her aþamasýna dokunan kadýnlar, kendilerinden sonra gelen genç kuþaða da bu mesleði öðretmeyi amaçlýyor.
Nilüfer Avþar da dokuduðu halýlarýn güneþlenmeye getirildiðini görünce mutlu olduðunu söyledi. Avþar, 'Kadýnlar dokuduðu için daha iyi anlýyor bu iþten. Erkekler baþka iþte, biz de burada çalýþýyoruz. Hep halýnýn içinde büyüdük. Akþama kadar belli olmuyor ama 50-60 halýya elim deðiyor' dedi.
Halý tarlasýndan sorumlu Ayþe Akbaba, 80 dönümlük alanýn tamamen halýyla dolduðunu belirtti. Akbaba, 'Sezonu açtýðýmýz gün halýlar gelmeye baþladý. Ýlgi yoðun. 120 dönüme kadar alanýn çýkacaðýný tahmin ediyoruz. Halýlarýmýz 6 bini bulur. Þu an 3-4 bin civarý. Halýlarýmýzý pastel rengini almasý için bu þekilde güneþlendiriyoruz. Genelde kadýnlarýmýz çalýþýyor. Onlarýn el emeði çok. Gençlerimize de bu sevgiyi kazandýrmaya çalýþýyoruz' dedi.
Halý tarlalarýnda eylül ayýna kadar halý güneþlendirme iþlemi sürüyor. Yaðmurlu günlerin baþlamasýyla birlikle halý tarlalarý yeniden buðday ve diðer ürünlerin ekimi için üreticilere dönüyor.