Bosna Hersek`te 2012`den beri düzenlenen Beyaz Kurdele Günü etkinlikleri kapsamýnda, baþta Prijedor olmak üzere ülke genelinde anma programlarý düzenlendi.
Prijedor`da toplanan kalabalýk ellerinde 32 yýl önce öldürülen 102 çocuðu temsilen 102 gül taþýyarak, çocuklar için yapýlmasý planlanan anýtýn bir an evvel inþa edilmesi çaðrýsýnda bulundu.
Prijedor`da Öldürülen Çocuklarýn Aileleri Derneði üyesi Fikret Bacic, yaptýðý açýklamada, anýt yapýmý için belgeler konusunda ilerleme kaydettiklerini ancak yeni seçilen belediye baþkanýnýn kendileriyle görüþmediðini dolayýsýyla çalýþmalarýn durduðunu söyledi.
Bacic, þehir yönetimine seslenerek, 'Belediye baþkaný, benim yerimde olduðunu hayal et. 102 çocuk için 10 yýl boyunca anýt yapýmý talep ediyoruz. Hiçbir çocuk anne ve babasýndan önce ölmemeli. Yaþananlarýn tekrarlanmamasý gerekiyor, Prijedor`da bir daha hiçbir çocuðun öldürülmemesi için bu anýtýn yapýlmasý gereklidir.' dedi.
Vahida Duratovic de 15 yaþýndaki oðlunu kaybettiðini, hayatý boyunca ziyaret edebileceði bir anýt olmasýný istediðini aktardý.
Hajrudin Puvacic ise Beyaz Kurdele Günü`nün unutulmamasýnýn kendilerini memnun ettiðini ancak Prijedor`da Boþnaklarýn az sayýda kalmasýndan dolayý törenlere katýlýmýn düþük olduðunu söyledi.
ÝSRAÝL`ÝN GAZZE`DE ÖLDÜRDÜÐÜ ÇOCUKLAR DA ANILDI
Savaþta ailesinden birçok kiþiyi kaybeden Nihad Mehadzic, olayýn üzerinden yýllar geçmesine raðmen her yýl ayný üzüntüyü hissettiklerini ifade etti.
Çocuklarý olan herkesin kendileriyle empati kurabileceðini dile getiren Mehadzic, 'Bugün bile birlikte yaþýyoruz, arkadaþlarým, tanýdýklarým var, sýradan insanlarla aramýz iyi, hepimize kötülük getiren þey, politika. Bizim için önemli olan, kurbanlarý anabileceðimizi, tüm ulusal, dini ve siyasi unsurlardan arýnabileceðimizi ve Prijedor`daki herkesin birbiriyle empati kurmasýný saðlayabileceðimizi göstermek' diye konuþtu.
Organizasyonu gerçekleþtiren 'Çünkü Ben de Önem Veriyorum' giriþiminden Edin Ramulic ise anýt yapýmý için belediyenin kendilerine engel olduðunu kaydetti.
Ramulic, þehir yönetiminin ulusal ve uluslararasý kurumlardan gelen talepleri de dikkate almadýðýný söyledi. 'Çünkü Ben de Önem Veriyorum' giriþiminin üyeleri, Ýsrail`in Filistinli çocuklarý katlettiðini hatýrlatarak Gazze`de iþlenen suçlarý kýnadýklarýný bildirdi.
Törenler kapsamýnda baþkent Saraybosna`da da bazý binalara beyaz çarþaflar asýldý.
PRÝJEDOR`DA NE OLDU?
Bosna Hersek`te savaþýn yeni baþladýðý 1992 yýlýnýn mart ayýnda, eski Yugoslavya`daki Devlet Güvenlik Teþkilatýnýn (UDBA) baþýna getirilen Sýrp kökenli Simo Drljaca, Prijedor`daki 13 polis karakolunda görev yapan 1775 Sýrp`ý silahlandýrdý.
Sýrp birlikleri, 29 Nisan gecesi o dönemde nüfusunun çoðunluðu Boþnak olan Prijedor kentini ele geçirdi. Aðýr silahlara sahip Sýrp birlikleri, 23 Mayýs 1992`de Prijedor civarýndaki köylere saldýrdý. Prijedor ve civarýndaki katliamda 102`si çocuk 3 bin 176 sivil hayatýný kaybetti.
Sýrplar, 31 Mayýs 1992`de yerel radyolar üzerinden yapýlan duyuruyla 'Sýrp olmayanlarýn evlerinin pencerelerine beyaz çarþaf asmalarý, sokaða çýkarken de kollarýna beyaz kurdele baðlamalarý' talimatý verdi.
Sýrp olmayan siviller bu yöntemle tespit edilirken, tespit edilenler esir kamplarýna götürüldü ve buralarda katliamlara, iþkencelere ve tecavüzlere maruz kaldý.
Prijedorlu yaklaþýk 30 bin sivil, o dönemde Omarska, Keraterm, Kozarac, Trnopolje ve Manjaca`daki toplama kamplarýnda esir tutuldu. On binlerce kiþi evlerinden sürgün edildi.
Radyoda anonsun yapýldýðý 31 Mayýs, Bosna Hersek`te 'Beyaz Kurdele Günü' olarak anýlýrken, vatandaþlar kollarýna beyaz kurdele takarak bu günü ve savaþýn kurbanlarýný unutmadýklarýný gösteriyor.