II. Dünya Savaşı döneminde İngilizler, uçakların daha uzun süre havada kalmasını sağlamak için denizde yüzen bir uçakgemisi yapmaya karar verdi. Çeliğin çok pahalı olmasından dolayı “Çılgın Bilim Adamı' lakabını tam anlamıyla hak eden İngiliz bilim adamı Geoffrey Pyke'ın Habakkuk Projesi ilgi görmeye başladı.
1
/
21
II. Dünya Savaşı döneminde İngilizler, uçakların daha uzun süre havada kalmasını sağlamak için denizde yüzen bir uçakgemisi yapmaya karar verdi.
2
/
21
Çeliğin çok pahalı olmasından dolayı “Çılgın Bilim Adamı' lakabını tam anlamıyla hak eden İngiliz bilim adamı Geoffrey Pyke'ın Habakkuk Projesi ilgi görmeye başladı.
3
/
21
Habakkuk ismi verilen bu projeyi basitçe açıklamak gerekirse teorik olarak “Batırılamayan ” Uçak Gemisi Projesi yeteri kadar fantastik olacaktır ve bu projenin amacı kadar zihin sınırlarını zorlayıcı bir diğer kısmı ise bu batırılamayan geminin “talaş ve buz”dan imal edilecek olmasıdır.
4
/
21
Şaka gibi gelse de Britanyalı bilim adamı Geoffrey Pyke, “Pykrete” ismi verilen bir malzeme yaptı ve yetmezmiş gibi bu geminin yüzen ve batmayan bir prototipini de yaptı.
5
/
21
Arşivlerden kalma bu tasarım, yaklaşık 610 metre uzunlukta, 100 metre genişlikte ve 60 metre yükseklikte adeta yüzen bir ada.
6
/
21
Teknik olarak “Batırılamayan” bu geminin sırrı 'pykrete'de saklı. Örneğin gemiye bir torpil isabet ettiğinde patlamanın gövdede açtığı hasar, gövdenin içindeki 'pykrete' levhalarının arasından geçen soğuk hava borularının suyu dondurmasıyla hemen kapanacaktır.
7
/
21
Talaş tozu ve buzdan yapılan bir geminin sağlamlığının şüphe uyandırması gayet normal, fakat 'pykrete' malzemesinin sağlamlığı bir hayli şaşırtıcıdır.
8
/
21
Pykrete, yaklaşık yüzde 14 talaş veya diğer bazı odun hamurundan (kağıt gibi) ve yüzde 86 buzdan oluşan donmuş bir kompozit malzemedir.
9
/
21
Habakkuk sadece düşüncede kalmadı, 1943 yılında Kanada'da yer alan Patricia Gölünde bir prototipi inşa edildi.
10
/
21
O devirin parasıyla 70 milyon dolar ve 8.000 insanın sekiz ayda bitirebileceği bir projeye girişilmesindeki en ikna edici olay Winston Churchill ve Franklin D. Roosevelt'in önünde Lord Mountbatten ‘ın pykrete ateş etmesi ve merminin geri sekmesi olmuştur.
11
/
21
Böylesine büyük bir proje vaat ettikleri ve gerekliliğinden dolayı destek bulmuştu, pykrete ve bu gemi ile yapılabilecekler sınırsız gibi durmaktaydı.
12
/
21
Pyke’ın sakalı ucube elbiseleri ve garip tavırlarına rağmen yaptıkları herkesi şaşırtıyordu, dev yüzen geminin yapımı için analizler, finansman gibi ciddi uğraşlar en üst düzeyden başlatılmıştı.
13
/
21
Fakat geminin yaratacağı temel sorunlar ekonomikti, maliyetin yanı sıra iş gücü kaybı, soğutma sistemi için gerekli kilometrelerce tesisat ve talaş tozu üretebilmek için kağıt üretiminin göreceği büyük darbe idi.
14
/
21
Kulübe gibi çatı ile muhafaza edilmeye çalışılan prototip Patricia gölünde batmadan yüzerken, Habakkuk projesini rafa kaldıran olay “Normandiya Çıkarması” gerçekleşmişti.
15
/
21
Projenin rafa kaldırılmasıyla Habakkuk prototipi uzunca bir süre Patricia gölünde yüzmeye devam etti ve sonunda batırıldı.
16
/
21
Proje İngiltere tarafından Amerika’ya devredildi. Yıllar sonra söylentilere göre 60’lı yıllarda Kuzey Kutbu civarlarında görülen yüzen dev buz kütlesi Amerikalıların projeye devam ettikleri başka bir deneme prototipiydi.