Türkiye'ye havadan gelecek tehditlerin bertaraf edilmesi amacýyla baþlatýlan Çelik Kubbe Projesi, Türk þirketlerinin son dönemde geliþtirdikleri yerli ve milli sistemlerle 'eþsiz' bir kalkan oluþturulmasýný saðlayacak.
AA muhabirinin edindiði bilgiye göre, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan baþkanlýðýnda yapýlan son Savunma Sanayii Ýcra Komitesi toplantýsýnda geliþtirilmesi kararlaþtýrýlan proje, gök kubbedeki güvenlik çemberini 'çelikleþtirecek'.
Çok farklý nitelik ve güçteki silahlarý bir araya getireceði için 'sistemler sistemi' olarak nitelendirilen Çelik Kubbe Projesi için ASELSAN, ROKETSAN, TÜBÝTAK SAGE ile MKE firmalarý iþbirliðine odaklanýldý.
Bu firmalarýn geliþtirdiði yerli ve milli sistemler yapay zekadan da yararlanýlarak birbirine entegre edilecek.
Bu kapsamda, ASELSAN tarafýndan geliþtirilen KORKUT, HÝSAR-A+, GÖKDEMÝR, GÖKER, GÖKBERK, HÝSAR-O+ ve SÝPER gibi hava savunma sistemlerinden yararlanýlacak.
Ýçinde birçok hava savunma silah sistemi, radar, elektro-optik sistemi, haberleþme modülleri, komuta kontrol istasyonlarý ve yapay zekayý barýndýracak Çelik Kubbe, Türkiye'nin hava savunma alanýndaki muhafýzý olacak.
Projede kullanýlacak KORKUT Sistemi, hareketli unsurlarla mekanize birliklerin hava savunmasýnýn etkin þekilde gerçekleþtirilmesi amacýyla geliþtirildi.
HÝSAR A+ alçak irtifa hava savunma füze sistemi, hareket halindeki birliklerin hava savunmasýný saðlamak amacýyla hava tehditlerinin alçak irtifada tesirsiz hale getirilmesi görevini yerine getiriyor.
GÖKDEMÝR Fýrlatma Sistemi ile milli olarak geliþtirilmekte olan hava-hava füzelerinin kara konuþlu hava savunma amacýyla kullanýlabilmesi hedeflendi.
GÖKER, sabit tesis ve sýnýr bölgelerinde konuþlanmak üzere, güncel çok alçak irtifa hava ve kara savunma ihtiyaçlarýna cevap verecek þekilde tasarlandý.
GÖKBERK Mobil Lazer Silah Sistemi radar, elektro-optik algýlayýcýlar ve radyo frekans karýþtýrýcýlarla desteklenerek geliþtirildi.
HÝSAR O+ orta irtifa hava savunma füze sistemi sabit birlikler ile kritik tesislerin, savaþ uçaklarý, helikopterler, insansýz hava araçlarý, seyir füzeleri, havadan karaya füzelere karþý hava savunma görevini icra etmek için üretildi.
SÝPER de uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi olarak tasarlandý.
Türkiye'nin savunma sanayisi þirketlerinden ROKETSAN da mini/mikro insansýz hava aracý sürülerini güvenli bir menzilde etkisiz hale getirebilen, lazer sistemiyle geliþtirmiþ ALKA, mobil hava savunma sistemi BURÇ, hava savunma füze sistemi SUNGUR, yakýn hava sistemi LEVENT, hava savunma füze ailesi HÝSAR ve uzun menzilli bölge hava savunma sistemi SÝPER ile Çelik Kubbe'de yer alacak.
ALKA Yönlendirilmiþ Enerji Silahlarý Sistemi, asimetrik tehditlerin elektromanyetik karýþtýrma silahý ile engellenmesi ve lazer silahý ile tahrip edebilmesine imkan saðlayan iki katmanlý çok yakýn hibrit savunma sistemi görevini yerine getiriyor.
BURÇ Mobil Hava Savunma Sistemi, aktif ve pasif sensörleriyle mevcut ve gelecekteki tüm muharebe sahasý hava tehditlerine karþý angaje olmak için gereken dinamikleri bir araya getirerek maliyeti etkin optimize çözüm üretebilen yeni nesil hava savunma sistemi olarak görev yapýyor.
SUNGUR Hava Savunma Füze Sistemi, muharebe sahasýnda ve geri bölgede bulunan hareketli/sabit birlik ve tesislerin kýsa menzilli hava savunmasýnda kullanýlacak þekilde tasarlandý.
LEVENT Yakýn Hava Savunma Füze Sistemi deniz unsurlarýna tehdit oluþturan uçak, helikopter, ÝHA/SÝHA, satha yakýn veya yüksek irtifadan seyredebilen, ses altý/ses üstü sürate ve düþük radar kesit alanýna sahip güdümlü mermileri etkisiz hale getirebilecek þekilde geliþtirildi.
Sistem, elektronik taarruza karþý dayanýklý þekilde, su üstü platformlarda yüksek miktarlarda güdümlü mermilere karþý görev üstleniyor.
HÝSAR Hava Savunma Füzeleri askeri üs, liman, tesis ve birliklerin hava tehditlerinden korunmasý amacýyla sabit ve döner kanatlý uçaklara, seyir füzelerine, havadan karaya atýlan füzelere ve insansýz hava araçlarýna karþý kullanýlýyor.
SÝPER Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi, düþmanýn hava soluyan hedef, seyir füzesi ve havadan karaya mühimmat taarruzlarýný sýnýrlamak, geciktirmek ve etkisizleþtirmek suretiyle birliklerin bekasýný saðlýyor
Uzun menzilli olmasýyla caydýrýcýlýk rolü de üstleniyor.
ASELSAN ve ROKETSAN'ýn yerli ve milli sistemlerinin yaný sýra TÜBÝTAK ve MKE de ürünleriyle Çelik Kubbe'deki kalkaný güçlendirecek.
TÜBÝTAK SAGE sistemlerin mühendislik ve prototip üretimlerini içeren araþtýrma, geliþtirme, ölçüm, test ve iletiþim faaliyetlerini yürütüyor.
SOM füzelerinden hassas güdüm kitine, BOZOK füzesinden nüfuz edici bombaya kadar sistemleri üreten SAGE, hava savunmasýna yerli ve milli füzeler GÖKDOÐAN ve BOZDOÐAN ile katkýda bulunuyor.
Ayrýca, askeri özelliklere sahip küresel konumlama sistemi KAÞÝF, KKS Anten, ataletsel ölçüm birimi ATLAS gibi elektronik sistemler, Türkiye'nin savunmasýnda aktif rol oynuyor.
Çelik Kubbe Projesi'nde de SAGE'nin ürettiði sistemlerden yararlanýlmasý planlanýyor.
Türkiye'nin yerli silah üreticilerinden Makine ve Kimya Endüstrisi AÞ de Çelik Kubbe'de görevlendirilen kuruluþlardan biri oldu.
MKE, Türk Silahlý Kuvvetlerinin her türlü silah, mühimmat, roket, araç ve gereç ihtiyaçlarýný karþýlýyor.
Bu kapsamda, þirketin geliþtirdiði Yakýn Hava Savunma Sistemi, roket sistemleri gibi teknoloijik ürünler ülkenin savunmasýnda kalkan rolü oynuyor.
Söz konusu silahlarýn Çelik Kubbe Projesi'nde de görev almasý bekleniyor.
Çelik Kubbe Projesi için çalýþmalara baþlayan Türk þirketlerinin yerli ve milli sistemleri, 4 kritik imkanýn oluþmasýný saðlayacak.
Katmanlý hava savunma sistemleri ile tüm algýlayýcý ve silahlarýn bir að altýnda birbirleriyle entegre çalýþmasýna imkan verecek Çelik Kubbe, ortak hava resminin oluþturulmasýnýn önünü açacak.
Gerçek zamanlý olarak harekat merkezlerine ulaþtýrýlacak bu bilgiler, yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulabilecek.
Proje, gök kubbede saðlayacaðý kalkan rolünün yaný sýra düþman unsurlar için caydýrýcýlýk da oluþturacak.